Nezapomeňte na dotace pro neziskovky!

Navržený státní rozpočet pro příští rok snižuje dotace státu do sociálních služeb na méně než polovinu oproti roku 2008. Největší problémy budou mít neziskové organizace, které jsou závislé na příjmech od státu a na sponzorských darech, které kvůli ekonomické recesi ubývá. Existuje tak reálná hrozba zániku desítek sociálních zařízení v Královéhradeckém kraji a rozpadu systému sociální péče.

Kraje a obce mají i v době krize garantován příjem podílem na vybraných daních. Za cenu omezení investic jsou tedy schopny výpadek státních dotací pokrýt. Horší je situace neziskových organizací. Ty jsou kromě krácených státních dotací závislé na sponzorských darech a příspěvcích od krajů a obcí. V době hospodářské krize rapidně ubývá firem schopných a ochotných poskytovat sponzorské dary a je zde i značné riziko, že rovněž kraje a obce dle zásady košile bližší kabátu svoji podporu neziskovému sektoru utlumí.

Mnohá zařízení vznikla z obětavosti některých nadšenců, kteří službě lidem v nouzi zasvětili velkou část svého života. Právě fakt, že sociální práci v neziskových organizacích vykonávají lidé ze svého přesvědčení, a ne jako pouhé zaměstnání, by měl být dostatečně silným argumentem pro jejich podporu. Tuto věc by si měli zvlášť dobře uvědomit všichni krajští a obecní zastupitelé, až budou rozhodovat o rozpočtu na příští rok.

www.derner.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Derner | středa 18.11.2009 11:11 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1027x