Kde začíná spirála zadlužení

Hesla o odpovědném hospodaření jsou oblíbeným politickým hitem současnosti. Odstrašující případ Řecka potvrzuje, že obavy z neúnosného zadlužení jsou oprávněné. Už i královéhradecké krajské zastupitelstvo se však musí zabývat podobnými případy.

Podstatnou většinou hlasů bylo rozhodnuto, že kraj poskytne obci Humburky bezúročnou půjčku 2mil. Kč se čtyřletým odkladem splátek. Problém této obce spočívá v tom, že není schopná hradit své závazky. Do dluhů se dostala tak, že zastupitelé z obecního majetku svým občanům rozdali 10 milionů korun v podobě investic do infrastruktury na výstavbu rodinných domků, aniž by tyto výdaje měli kryté. Krajská půjčka tedy zažehnala soudní vymáhání pohledávek. Zda je tento postup správný ukáže čas. Již dnes je však jisté, že:
Zastupitelé Humburk, kteří přivedli svou obec do bankrotní situace, budou svými občany chváleni. Zajistili jim totiž podporu, o jaké si občané odpovědně hospodařících obcích mohou nechat jenom zdát.

Pro zastupitele ostatních obcí je to jasná zpráva, že získat do obecního rozpočtu peníze navíc lze nejlépe tak, že svoji obec neúnosně zadluží.
Není možné po občanech jiných obcí vyžadovat, aby si náklady na infrastrukturu pro své domy hradili sami a zároveň platili daně, ze kterých se bude hradit infrastruktura občanům Humburk.
Závažným společenským problémem je dnes i zadlužení domácností. Těžko lze od řadových občanů čekat odpovědné rozhodnutí, když jim politici dávají takové příklady, jaký je třeba ten v Humburkách.


www.derner.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Derner | úterý 11.5.2010 14:55 | karma článku: 16,27 | přečteno: 1161x