Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WS

wandering star

25. 1. 2010 0:32
Biologové dokonce tvrdí, že se jedná o poddruhy

ale nesmí se to prý říkat moc nahlas. Jak jinak vysvětlíte soustavné výsledky studentů všude na světě podle etnického původu: 1. východní Asie, těsně 2. Evropa, pak dlouho nic a všichni ostatní v nedohlednu? A podívejte se na nejlepší sportovce v některých odvětvích - to je taky náhoda?

0 0
možnosti
ST

Silva Tree

9. 10. 2009 9:46
Vždyť je to jedno:)

:) R^ je vidět jak spoustě lidem hýbá žlučí když se mluví o rasách. Jako normálnímu občanovi je mi to celkem jedno. Ale kdyby náhodou měl někdo s rasovými nebo národnostními rozdíly problém, doporučuji přečíst esej od Lintona!! "Stoprocentní američan"(nevím jestli existuje č.překlad oficiální, mohla bych sem dát svůj možná).. leccos si při tom člověk uvědomí.

0 0
možnosti
MH

Helena1

10. 7. 2009 14:41
Věda, nevěda

Víte pane, ono něco jiného je exaktní věda a něco jiného běžný život. V běžném životě většinou zjednodušujeme (přirozená vlastnost, aby mohl člověk přežít). Tak celé skupiny jednotlivců třídíme na bílé, černé, děti, muže, rasy,...

Problém je v tom, že když například řekneme "cikáni/bílí jsou rasa která krade" tak se dopuštíme zjednodušení. Ale pod vlivem běžných zvyklostí každý ví, že správnější a pravdivější výrok by byl "většina cikánů/bílých krade". Úplně nejsprávnější by byl statistický rozbor skutečně potrestaných bílých/cikánů. A zde narážíme na naprosto zásadní problém - v tomto konkrétním případě je zakázáno tyto data sbírat a publikovat.

0 0
možnosti
AA

Saša

9. 7. 2009 10:28
Lidské rasy samozřejmě existují.

A znalost lidských ras je důležitá, v medicině dokonce čím dál tím důležitější.

Popírat existenci lidských ras je nesmyslný pokus, který se nemůže povést, ale může přinést velmi mnoho problémů.

0 0
možnosti
A

antropos

24. 1. 2010 23:58
Re: Lidské rasy samozřejmě existují.

Ono záleží na úhlu pohledu. Já samozřejmě souhlasím se všemi, kteří tvrdí, že mezi skupinami lidí z různých částí světa jsou nápadné i skryté (ty z hlediska medicíny mohou být důležitější) rozdíly. Já poukazuji na skutečnost, že rozdíly mezi těmito skupinami (řekněme populacemi) nemají charakter odhraničených jednotek v systematickém "zoologickém" smyslu, a už vůbec ne, že by existovaly takovéto 3 a jasně oddělené "rasy". Problém tzv. ras je mnohem složitější amně jako antropologovi jde o to, aby si to lidé dokázali uvědomit. Stručně připomínám jen jediný příklad: při uznání fenoménu ras a současně důsledném uplatnění jejich postupného větvení bychom museli pro subsaharskou Afriku definovat desítky těchto ras, nežli bychom mohli začít mluvit o ostatním obyvatelstvu naší planety.

Článek tuto složitost  záměrně trochu absolutizoval, ale na věci to nic nemění.

S pozdravem všem, kteří jsou ochotni o věci přemýšlet,  autor

0 0
možnosti
PZ

Karlik1263

6. 7. 2009 2:47
Take veliky rozdil mezi Evropou a Amerikou je

Ze Imigranti (at jsou z jakekoliv rasy) kteri prijdou do Ameriky  prijimaji Americkou kulturu a uci se Anglicky.U udelovani Americkeho obcanstvi uvidite lidi z kazde rasy a z kazdeho statu sveta. Tito lide si jsou take vedomni ze jak se stanou Obcany USA budou mit ty same prava jako kazdy American. Ale v Evrope? V Nemecku jsou generace Turku kteri nemaji Nemecke obcanstvi. Ve Francii jdou gheta Arabu kteri neumi Francouzsky to same v Holandsku..Evropa totiz nechce aby se Imigranti stali Evopany ale co se stava misto integrace? Politika kterou prosazuje EU (Multi-Kulti) je zhoubnejsi nez trvat na integraci ( prispusobit se Evropske kulture.)

0 0
možnosti
PZ

Karlik1263

6. 7. 2009 2:34
Tady v USA

Ted proste jsou mezi rasove manzelstvi uplne bezna vec. Znam plno lidi kde je mezirasove manzelstvi.Myslim ze toto zase je dukaz jak ve predu je Amerika.Mezirasovi lide proste dostanout to nejlpsi z kazde rasy a vytvori uplne noveho cloveka. Je na to ale Evropa pripravena?

0 0
možnosti
S

sonic

4. 7. 2009 16:02
..

ale můj bože. a Blisty radši nečtěte, to vám vypatlá mozek.

0 0
možnosti
T

ten.jenz.bloudi.svetem4@seznam.c

4. 7. 2009 13:09
Proč mám pocit, že jste paní T. v trenkách?

8-o

0 0
možnosti
DK

Bertiik

4. 7. 2009 11:14
To je dobře!

Jsem velice rád, že rasy už neexistují. Konečně se asiati přestanou vytahovat nad ostatními svou inteligencí, černoši nebudou tak dominantní v basketu a v bězích na krátké i dlouhé vzdálenosti. Číňani už nebudou menšího vzrůstu a indiána nepoznáte, ani když vás bude skalpovat. ;-O

0 0
možnosti
KK

CarolusIV

4. 7. 2009 9:35
Je to fuk jak se tomu říká.

Jestli rasa, etnikum, .... na každý pád jsou skupiny lidí, kteří mají podobné vlastnosti, a tyto vlastnosti jsou dědičné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.