Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I

IoannesBaptist

13. 10. 2009 19:57
Nejde mi do hlavy,

proč v otázce kondomů černoušci poslouchají papeže na slovo, zatímco v otázce věrnosti jako by žádný papež ani nebyl.

0 0
možnosti
A

antropos

13. 10. 2009 15:17
Omluvné sdělení

Sděluji, že omylem došlo k souběžnému publikování této úvahy o vztahu církve k antikoncepci prostřednictvím kondomů i v Britských listech. Tam jsem ji zaslal původně 2.10. Po delší době jsem se domníval, že nebyla akceptována a tak jsem ji 12.10. po drobné úpravě "vyvěsil" na mém blogu zde. Dnes jsem zjistil, že článek nakonec v Britských listech opublikován byl. Nebyl v tom záměr. Autor:-)

0 0
možnosti
PS

Pavel Skeptik

13. 10. 2009 13:00
Správně!

A  ještě papež může za genocidu ve Rwandě, miliardovou inflaci v Zimbabwe, sekání rukou voličů v Pobřeží slonoviny a pirátství u Somálska. Jenom teď nevím, na které stranické schůzi jsem to už slyšel?

0 0
možnosti
A

antropos

13. 10. 2009 15:36
Re: Správně!

Takovéto argumentaci se říká DEMAGOGIE. Já jsem přece neřekl, že církev může za AIDS v Africe. Já si však myslím, že otázku antikoncepce církev zneužívá k nátlaku a posílení moci na věřící, a to bez ohledu na region. Na příkladu Afriky je však nesmyslnost tohoto postoje více vidět. :-/

0 0
možnosti
ZK

SID09

13. 10. 2009 7:20
Pane Blažek

Vaše závěry jsou zcela chybné. Musíme si přiznat, že zejména díky životnímu stylu místních obyvatel jsou tyto problémy. Málo práce, hodně množení a sexování - to i nějaký ten kondom občas selže. Takže by to chtělo spíš změnit životní styl, nemyslíte ?

Nevím kolik času jste pobyl v Africe, mnohé charitativní organizace si našlo pár oslíků, kteří rozdávají kondomy, léky a potravinovou pomoc, ale pro afričany ve skutečnosti prakticky nic nedělají.

Naopak tmářství, které je šířeno z misijních stanic - katolických a evangelických má mnohem větší účinek. Místní obyvatelé mění životní zvyky, pracují, učí se, jsou si věrni, dokáží se sami o sebe starat a mění k lepšímu i krajinu kolem. Učí se chovat ryby pěstovat polní plodiny, sázet stromy, ošetřovat..... 

Ti se nepřemnožují a naopak služka z misijní školy je úplné terno, protože je na ni spolehnutí. Co na tom, že chodí minimálně jedenkrát za týden do kostela v tom nejlepším co na sobě má. 

0 0
možnosti
M

maxas

13. 10. 2009 6:06
Řekl bych, že

praktikujících katolíků je v Africe nemnoho, takže co katolická církev říká nebo neříká je celkem jedno. Problém globálního přelidnění to ovlivní nepatrně. Radikálnější a celkově horší je stále sílící imigrace z Afriky do Evropy. To bude "morální sousto" pro slabší povahy. Vysoká natalita, díky tradici a neschopnosti všeobecně zaostalého obyvatelstva chovat se odpovědně k vlastní budoucnosti. Poničené ekosystémy se stále klesající produkční schopností. Jsou motorem imigrace. Dobročinné akce, jsou jen jakási kosmetika, adrenalinoví jedinci "páchající "  dobro v Africe nebo i jinde nemohou problém nijak ovlivnit. Otázkou zůstává jak moc dokáže změkčilá "humanistická" Evropa přitvrdit. Barrosův návrh na rozmisťování k zaopatření po Evropě je snad největší pitomost vyřčená čelným politikem Evropy. Máme se na co těšit.

0 0
možnosti
L

lesicatko

12. 10. 2009 23:11
Skúste pomaly prečítať toto

http://www.changenet.sk/?section=forum&x=418936

Je to hádam najlepšie vysvetlenie človeka obhajujúceho cirkev, inak nadväzuje na dosť útočnú ateistickú retoriku

http://www.changenet.sk/?section=forum&cat=375393&x=417614

no a napokon stanovisko ludí dlhodobo pracujúcich v Afrike a súčasne odpoved na ten ateistický list je tu

http://www.changenet.sk/?section=forum&x=418065  Myslím, že dospejete k trochu inému videniu. Pozor, tá argumentácia je na vyššej úrovni , ak prejdete k diskusiam v tých článkoch tak pochopíte, prečo ešte aj ateistický správca serveru changenet tvrdil, že tie argumenty veriaceho ho presvedčili viac.Myslím tým argumentáciu Petra Sutorisa. 

0 0
možnosti
V

Viktor-Č

13. 10. 2009 0:50
Re: Skúste pomaly prečítať toto

Víte, celé to má jednu zásadní chybu. Propagátoři kondomů nikomu nezakazují dodržovat jakákoli pravidla stanovená třeba papežem a připouštějí že odpovědný přístup k výběru sexuálního partnera je důležitý. Katolická církev si ale dosti nesnášenlivě osobuje právo na jakousi absolutní pravdu a vylučuje jiné názory.

0 0
možnosti
ARW

a red wheelbarrow

12. 10. 2009 22:10
Víte,

co je hlavním problémem Afriky by měli říct ti, kteří tam tráví dlouhé měsíce a roky jako humanitární pracovníci. Kdykoliv slyším z médií, kolik milionů afričanů je HIV pozitivních a kolik jich umřelo na AIDS, nemohu se zbavit otázky: a jak to víte??? Byl/a jste tam??Já si myslím, že afričané umírají hlady, a WHO ať si tomu říká jak chce, třeba AIDS. Mimochodem, nemocí číslo jedna v Africe je tuberkuloza, dále průjmová onemocnění způsobená podvýživou a tristními hyg.podmínkami (ideální prostředí pro infekce všech druhů). Takže já osobně bych afričanům nerozdávala kondomy, ale jídlo a pitnou vodu. My s pitnou vodou myjeme auta v myčkách, zaléváme zahrady, splachujeme záchody. A afričanům děláme nicneříkající HIV testy (mj. jsou krosreaktivní např. s těhotenstvím....)a rozdáváme jim AZT-toxické chemoterapeutikum. Guess what? OBOJE patentované - výrobci tak ze všeho inkasují procenta.

0 0
možnosti