Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vikiš

25. 3. 2010 14:03
Prapra..........................předci pana Hájka

asi budou zvláštní sorta. Neberte mu iluze.

0 0
možnosti

Liborcermak

21. 3. 2010 6:07
Hájek

Pan Hájek nepochází z opice, pan Hájek pochází z osla.

0 0
možnosti
RR

rezjir

21. 3. 2010 4:31
I ty opice

se mohli naučit vyrábět nástroje zpětně od člověka.

0 0
možnosti
PV

Pytlík

21. 3. 2010 7:56
Re: I ty opice

Pokud se mohly (tady bych prosil tvrdé y) opice naučit nástroje od člověka, mohly též na to přijít samy.

Schopnosti zvířat jsou všeobecně podceňovány (své o tom ví každý majitel psa, který s ním bydlí ve společném bytě - ne na dvorku, ale v bytě). Viděl jsem, tuším na Discovery, šot o vranách (nebo havranech?), které upouštěly ořechy k rozlousknutí na přechodech pod kola aut. Potom počkaly na zelenou (opravdu, stály tam a k rozbitému ořechu se vydaly, až naskočila zelená - bez ohledu na to, že na červenou, z hlediska chodce, právě žádné auto nejelo!)

0 0
možnosti
DN

Englishman

21. 3. 2010 1:45
Hájka jsem nečetl a číst nebudu

Faktem ale je, že zatímco původní Darwinova teorie byla solidní vědeckou teorií, to, čím byla postupně nahrazena, nemá s vědou nic společného. Současný neodarwinismus NENÍ vědecká hypotéza a fakt, že to je pracovní nástoroj zástupu vědců, na tom nic nezmění. Věda není to, co dělají vědci, věda musí splňovat určitá kritéria. Základ neodarwinismu byl formulován (a je obhajován) pomocí deduktivní metody a mnohé  dílčí hypotézy jsou tautologií. Ani jedno z toho věda nepřipouští a neodarwinismus proto vědou není.

Podobných složitě propracovaných a důkladně promyšlených, ale na vodě stojících konstrukcí je v historii lidského myšlení řada a všechny samozřejmě skončily špatně. Neodarwinismus nebude výjimkou. Kvůli ideologickému zaslepení proroků neodarwinismu si ale budeme asi muset počkat na skutečnou vědeckou teorii, která bude odpovídat na otázky, na které údajně odpovídá neodarwinismus. Poctivé by ale bylo už teď si přiznat, že ty odpovědi prostě neznáme.

0 0
možnosti
A

antropos

21. 3. 2010 2:53
Re: Hájka jsem nečetl a číst nebudu

V příspěvku jsem neřešil oprávněnost principu evoluce a vzniku druhů. Kritizoval jsem jen argumentaci pana Hájka. Ale když už jsme u toho, tak Darwin popsal na své dobové úrovni dva základní mechanismy proměny znaků - přírodní a pohlavní výběr. Vývoj je pochopitelně podstatně košatější a tomu odpovídá i složitost problematiky. Od té doby přibylo více dalších koncepcí (příbuzenský výběr, rodičovská selekce, reciproční altruismus, teorie rovnováh atd.), přičemž mnohé byly doloženy konkrétními příklady. Neodarwinismus se snažil propojit poznatky genetiky s evoluční biologií. V přírodě se odehrává tolik procesů, že zatím nelze vysvětlit všechny zvláštnosti její různorodosti. I vztah dědičné informace a jejích projevů je daleko komplexnější, než původně předpokládal neodarwinismus, který vycházel více méně z mendelistické genetiky a z populační genetiky poloviny minulého století. Vše kolem evoluce (genetika, evoluční biologie a evoluční psychologie) jsou dnes již mnohem dál ...

0 0
možnosti