Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ani bych Vám nevěřila, že je možná tahle likvidace našeho hospodářství, kdyby se neodehrávala i v mém rodišti a neviděla a nezažila sama, co se zde po revoluci dělo. Postupně v mém městě padly téměř všechny továrny, na jejich místě stojí cizí supermarkety nebo státní úřady. Na polích kolem se pěstovaly obilí a brambory, dnes leží ladem a brambory dovážíme z Polska, Německa, Egypta a kdoví odkud ještě, přitom naši lidé nemají práci - nebýt těch úřadů a obchodů, tak nepracuje snad nikdo a všichni musí žít z almužen. Potřebovali prostě zničit naši ekonomiku, aby ještě nějakou dobu přežívala ta jejich, zneužili a podplatili k tomuto cíli Havla i jiné. Sametovka byla podvodem.

0 0
možnosti
Foto

tak tomuhle snad nevěříte ani vy sama

0 0
možnosti
Foto

vámi deklarovaná objektivita může být také neznalostí faktů

0 0
možnosti

I64v28o 34Ž41á35č31e86k

31. 8. 2013 20:00

Už první odstavec není pravdivý. Já zde naopak vidím spoustu článků podobných tomu vašemu, kde různí hlupáci vynášejí "výhody" bolševického režimu.

0 0
možnosti
Foto

Ony oba politickoekonomické systémy - socialistický a ten dnešní nejsou z gruntu špatné. Mají své výhody i nevýhody. Kazili a kazí je především lidé u moci, tehdy komunisté a dnes politická všehochuť zlodějů.

0 0
možnosti

I26v51o 10Ž61á62č27e51k

31. 8. 2013 20:06

Iluzi, že ten socialismus by nebyl špatný, kdyby to nekazili "ti nahoře", jsem ztratil zhruba mezi 25.-30. rokem svého věku. A to jsem byl ještě dost natvrdlý, jiní na to přišli dřív.

Hlavní výhodou kapitalismu je, že jakžtakž funguje i s těmi lidmi, které má k dispozici, tedy s námi všemi.

2 0
možnosti
JH

J59i70ř49í 22H84o70l35ý

31. 8. 2013 19:23

Možná by jste mola říci, že za Hitlera jsme se měli nejlépe.

Ekonomika šlapala, lidé pracovali, nikdo si nedovolil se flákat, co chtít více......

A tak se lidé museli mít povinně dobře, nebo Ne?

.

Pěkná blbost. Co???

2 0
možnosti
PK

No, ekonomika moc nešlapala, ale je fakt, že byl nejlepší výběr daní. Proč asi ...

0 0
možnosti
FL

Hezky jste vypsala co všechno bylo v ekonomice lepší a přitom životní úroveň je vyšší dnes, kupní síla průměrné domácnosti asi dvojnásobná; podobně vám dopadne srovnání platů třeba s Rakouskem tehdy a dnes (a tehdy se ten rozdíl zvětšoval, dnes se zmenšuje). Zkoušela jste tehdy shánět instalatéra, nebo nějakou součástku do auta? Člověk musel mít známosti ... Tehdy měli všichni skoro stejné platy, vědec i popelář, dnes se kvalifikovaná práce i víc cení (někdo dnes nemá na cestování, někdo může kamkoli když se trochu snaží).

0 0
možnosti
VA

Máte pocit, že dělnice u pásu nebo pekař u pece se nadře méně než manager, nebo že se méně snaží? Nezajímají mě totiž státem schválené statistiky nebo nesmysl typu průměrný plat! Kolik lidí na něj skutečně dosáhne? Včetně tech kvalifikovaných! Ono Vážený mít vysokou školu je sice fajn ale bez pekaře který vám upeče chleba se ani nenajíte!!! Abych předešla případným dotazům jsem OSVČ loutkoherečka a vydělávám dost na slušný život. Jen jaksi neumím zavírat oči když se mě to netýká

0 0
možnosti
MR

Za třetí, od počátku 80 let úpadek ekonomiky zaostání lehkého průmyslu, výpadky ve výrobě, špatná pracovní morálka, využívání pracovní doby, chování k svěřeným výrobním prostředkům, špatné a neefektivní řízení výroby, výrobní prostředky ještě z dob původních továrníků, atd. K tom  důsledky rozdělování surovin a výroby v rámci RVHP, změny v Rusku a zdražení surovin .... . Vše vyústilo v roce 1985 v reformu a vyčlenění určitých podniků do vlastního režimu a odpovědnosti, bohužel bylo už pozdě, nebyl finanční kapitál, pracovní morálka lidí byla nízká a k tomu řízená ekonomika a odbyt v rámci 3 zahraničních podniků. Chování lidí, nabubřelé socialistické maloměšťáctví, vychytralost, obcházení systému, jeho zneužívání, klientelistický systém atd. Postačí se podívat na filmy, třeba Co je doma to se počítá pánové ... . Už tehdy v Aktualitách se veřejně pranýřoval stav ... . Rozpad RVHP a tržní chování Ruska zrychlilo pád a rok 89, poslední pokus jak rozhýbat zaostalé, centrální hospodářství, pracovní morálku lidí. Bohužel chyběla zkušenost s tržním řízením podniků, podniky neměly zkušenosti se zahraničním obchodem, dříve zde byly 3 zahraniční podniky, nebyl kapitál na obnovu strojního vybavení, státní banky neměly finance, chyběla koncepce a bylo nutné se přeorientovat na jiné trhy. Ano byly zde životaschopné podniky, ale potřebovaly provozní kapitál, přístup na zahraniční odbyt, a  pružnější správu a řízení, taktéž stabilní státní politiku a podporu co se týče zákonů, zahraniční politiky, školství atd. Je potřeba připomenout též, že některé podniky byly pochybně zprivatizovány. Je potřeba si přiznat když minulý režim nezachránil zaostalý lehký průmysl i služby, nezměnil pracovní morálku, tak nový režim neměl  moc možností ... .

1 0
možnosti
PK

Jsem velký kritik ale nemůžete si z režimů A a B vzít jen to pozitivní. Každý je založen na jiné "filozofii". V období po 2.světové válce byl režim B v západoevropských podmínkách daleko efektivnější. Bláhově jsme si mysleli, i já, že takový 4.-9. občan z deseti se bude mít podstatně lépe včetně sociálních jistot, které jsou daleko důležitější než možnost vycestovat na nákupy do Dubaie. Vezměte v úvahu, že režim A byl před ekonomickým krachem a těžko by se dále reprodukoval. Jinak byste nikdy neslyšela jméno Gorbačev.

Bylo by to nadlouho, ale třeba to myslíte upřímně a nenechte se otrávit trapným zesměšňováním pana Marjanka.

0 0
možnosti
BM

Avšak ani Gorbačov to nemohl zachránit, neboť nelze reformovat nereformovatelné. Autorka má trochu naivní představy, proto ten nejapný vtípek o blondýnkách....... Mimochodem znám spoustu chytrých blondýnek.

0 0
možnosti
BM

Co k tomu dodat......;-D;-D A blondýnka jste od přírody?:-)

0 2
možnosti
BM

Že máme svobodu slova svědčí to, že můžete psát takovéto hlouposti a ještě dostanete řadu karmování.

1 2
možnosti