Černí pasažéři aneb,nechtěný pozdrav z Afriky

O nebezpečí uprchlické vlny valící se Evropou už bylo řečeno snad vše, nicméně je ještě několik aspektů jež tato situace vyvolala, které by právem měly vzbuzovat obavy. A to je aspekt zdravotního rizika.  

Nejsem lékař, takže vše co napíši je zase jen z pozice zdravého selského rozumu. V médiich se jaksi mlčí, či případně se mlži o tom, že spousta běženců sebou přináší i černé pasažéry v podobě zárodků různých, pro nás exotických nemocí.To co pro obyvatele Sýrie, Afganistánu, Libye či jiných asijských a afrických států znamená problém asi jako u nás rýma, může být pro Evropana agens s nimž si organismus neporadí. Ať už jde o nákazy alimentární, či virového a bakteriálního původu, mohou představovat pro místní obyvatelstvo podstatný problém. Navíc v mnoha případech může jít o bacilonosiče, kteří mnohdy nemají vůbec potuchy, že tento problém mají a vzhledem ke katastrofálnímu stavu tamějšího zdravotnictví ani neměli šanci se to dozvědět. Nevím nakolik je informace pravdivá ale slyšela jsem, že v Bělé byla diagnostikována TBC. Co si budeme povídat, tuberkuloza je problém dost velký v případě, že se jedná o otevřenou formu. 

Vzhledem k tomu, že mnozí uprchlíci nemají doklady ( lze předpokládat, že se jich záměrně zbavili) odmítají odevzdat otisky prstů a by se zjistilo odkud vlastně pocházejí a už vůbec se nechtějí podrobit lékařské prohlídce a odběrům, je situace velmi vážná.

Bohužel, jsem nikde neslyšela ani vyjádření hygieniků, či návrh vlády, jak ochránit obyvatelstvo a hlavně zaměstnance záchytných center.

Měla bych za to, že vzhledem k tomu, že přicházejí ze zemí se subtropickým klimatem, tudíž naprosto rozdílným od našeho, byla by zevrubná prohlídka a hlavně odběry na přítomnost jakékoli nákazy či parazitů povinná! Pakliže někdo odmítne, ihned jej deportovat či izolovat, dokud se nepodrobí zdravotní prohlídce.

 

Možná, že budu obviněna z panikaření, a samozřejmě z rasizmu, xenogobie a nevím ještě z čeho, ( tu sluníčkářskou mantru se mi nechce opakovat) ale myslím si, že je to téma k vážnému zamyšlení.

 

Autor: Vladimíra Antošová | sobota 29.8.2015 15:48 | karma článku: 38,06 | přečteno: 1484x
  • Další články autora

Vladimíra Antošová

Epilog

13.3.2016 v 10:49 | Karma: 11,30

Vladimíra Antošová

Tak si to shrňme

12.3.2016 v 11:09 | Karma: 20,87

Vladimíra Antošová

"Audiarur et altera pars"

22.11.2015 v 9:59 | Karma: 34,20