Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Mám vážné obavy, že dominantním náboženstvím už brzy nebude.

;-(

0 0
možnosti
Foto

V19í27t 12L24a95n97g

16. 2. 2022 11:41

Záleží na tom, co ho případně nahradí.

0 0
možnosti

Opět zajímavý článek.R^ Velké díky, že jste tématu věnoval tolik času a nám, kteří to vidíme podobně (ale jsme líní se do toho tak ponořit:-)), nezištně předkládáte kondenzát získaných vědomostí.

1 0
možnosti
Foto

V85í68t 97L58a34n33g

16. 2. 2022 10:20

Děkuji za ocenění. Ano, tak jsem to skutečně myslel. Aby se lidé jako Vy mohli opřít o konkrétní fakta. Pokud tedy znáte někoho dalšího takového, dejte mu prosím o mém povídání vědět. Posílám srdečný pozdrav.

1 0
možnosti
JL

Autor nemá moc rád křesťany. O.K. Dnes je to jedno, nikdo ho neupálí. Ke konci svého života dospívám k závěru, že víra v boha je prostě jeden koncept. Kdo věří pevně, má to dobré - získává jistotu, jak věci jsou a budou. Je celkem jedno, co je to za boha. Křesťanství zvítězilo nutně - protože kdyby k tomu nebyly předpoklady - nestalo by se. Ale to vítězství se nejeví jako důsledek úžasnosti této víra, spíše jako schopnost jeho představitelů skloubit církev s mocenskou hierarchií a mocenskými zájmy. Nakonec je náboženství vždycky kšeft. Být biskup bylo kdysi stejně oblažující materiálně jako feudál. - Stejně se kšeftuje s vírou všude - u šamanů, buddhistů, muslimů, židů, prostě všude na tom kněží nakonec vydělají, že ovládají komunikaci s bohy (zapomněl jsem na Egypťany a Sumery). Kněží si vezmou jakýsi monopol na pravdu a hlavně na kontakt s bohy - zabubnují a vy se vyléčíte, pak doprovodí duši do lepších sfér, aby tu nestrašila ...u křesťanů křest, svatba, zpověď, rozhřešení, přijímání, poslední pomazání, modlitba za zesnulé - ale přece věřících ubývá, protože věda leccos vysvětluje. Nicméně pořád tu jsou lidé, kteří věří v placatost Země, je to pozoruhodné, leč je to tak. PS: Církev kdysi ovládala vše od narození dítěte po zakopání těla do země. Byl to skvělý byznys. A pořád je - viz restituce za stovky miliard. Občas ale kněz rád dětičky a někdy vám uřízne varle, když budete chtít. Tak pozor, jsou to taky jen lidi, byť se tváří, že o něco lepší. PPS: Ale abych nezapomněl posmrtný život zřejmě existuje a můžete potkat peklo, nebe i Ježíše. Tak se nad tím zamyslete. ;-)

0 0
možnosti

Proč by autorova snaha o objektivní pohled na historii křesťanství měla znamenat, že nemá rád křesťany?:-)

3 0
možnosti
Foto

Na křesťanství je obdivuhodné, že už existuje téměř 2000 let.

1 0
možnosti
MB

M13i51l30a95n 13B13í32l22e25k

15. 2. 2022 10:41

Se selektivním přístupem k historii, kdy si vyzobneme jen ty údaje, které se nám hodí, se dá očernit (nebo naopak vyzdvihnout) de facto každé náboženství, zřízení, stát, národ, osobnost...O temných stránkách křesťanství (resp. dějinách s ním spojených) by se daly napsat stohy knih (a taky byly napsány). Jenže ony existují i ty světlé - a rozhodně jich není málo:-)

2 0
možnosti
Foto

V23í57t 31L53a62n67g

16. 2. 2022 11:24

Napadá mě citát (cituji z hlavy): "Dobré vlastnosti neruší ty zlé, stejně jako cukr smíchaný s jedem nemění nic na smrtelném účinku jedu." Abych tedy byl méně příkrý. Jistě nic není jen absolutně černé nebo zcela zářivé. Podle mého názoru však to, co křesťanství přineslo negativního, výrazně převážilo nad pozitivním. A právě kvůli zamlčování a překrucování historie křesťany se pak někomu může zdát, že těch světlých stránek "není zrovna málo". Například na lidskou pomoc v nouzi není nutné náboženství, ale empatie.

1 0
možnosti
SB

Já bych spíše řekl, že v Evropě převládl ten způsob života, který byl v daných přírodních podmínkách jediný možný. Například podobné téměř nulové postavení žen, jaké měly ženy v subtropických oblastech, nebylo možné v zemních, kde rok byl dost zřetelně rozdělen na měsíce dělání si zásob na zimu a na měsíce, kdy se lidé připravovali na ty měsíce dělání si zásob na zimu. Kdy odpočívali, ale též dělali práce na údržbě zemědělského náčiní, opravovali si něco na příbytcívch a hospodářských budovách apod.

Evropa by se bez práce žen na polích a ve stájích neobešla. Hlavní pracovní silou byli sice muži, ale než přínosu žen by to nešlo.

Na to se naroubovalo náboženství. Kdyby zde převládlo jakékoli jiné, muselo by se přizpůsobit i ono, protože jinak by tehdejší společnost nemohla fungovat.

Naše životy ovlivnily mnohem více podobu našeho náboženství, než jak to bylo naopak, tedy než jak naše náboženství ovlivnilo naše životy.

0 0
možnosti
PK

Moc zajímavý čtení, pochyby o víře mě přivedli k agnosticismu. Ovšem čím dále tím více začínám chápat některé citáty slavných mužů,duchovních, jako například slova JWvonG: "Víra není počátek, ale konec všeho vědění.“ resp.Víra prostě dokazuje nevědomost, nevědění.“ (Osho) a přitom si jistě uvědomuji mnoho dalších, které naopak víru prosazují ...Karma za blogR^

2 0
možnosti
Foto

V91í69t 24L82a47n63g

16. 2. 2022 11:40

Děkuji.:-)

0 0
možnosti
JM

J88a26n 67M94a15r76e54k

15. 2. 2022 6:31

Pane Langu ve vašem předlouhém blogu v perexu jsem zachytil jednu otázku: "Může náskřestanství spasit?" Nevím, kde jste k takové otázce přišel. Praví Křestané netvrdí, že křestanství nás spasí. Spasit nás může jedině Bůh sám. To katolické "Extra ecclesia nulla salus" čili 'mimo církev není spásy' je ryze katolické které nemá žádný odkaz v Bibli. Tam je pojem církev něco jiného.

2 0
možnosti
Foto

Spasit můžeme jen sami sebe. Jestli to může udělat Bůh, není nikde doloženo, neb se zesnulým spaseným se vesměs nedaří komunikovat.:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 374x
Zajímám se o to, jak vypadá svět a jak funguje. Rád o věcěch přemýšlím. Jaký je vlastně člověk a proč takový je. Jaký je vesmír, co v něm všechno je a odkud a kam se vyvíjí. Obdivuji krásy vesmíru i pozemské přírody, živé i neživé. Mám rád fotografování, pěší turstiku, cestování. Vzděláním jsem chemik.

Seznam rubrik