Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé. Ač od těchto témat většinou prchám, váš článek mne docela zaujal.R^

0 0
možnosti

Nějaký čas jsem se o vývoj křesťanství nestaral, a tak jsem překvapen, jak teologie pokročila. Část teologů dnes přistupuje k víře a náboženství s exaktně kritickým přístupem a rozlišují z historických dokumentů, co je pravda, co je pravděpodobné, co je později dodané. Druhý Vatikánský koncil přinesl aggiornamento světu a P.P.František usiluje o návrat Církve k Ježíši z Nazaretu. V podstatě jde o stavění na Pravdě a Lásce. A nabízet a nevnucovat.

Jestliže neuropatolog František Koukolík dospěl k přesvědčení, že člověk je naprogramován k autodestrukci, přináší Ježíš opravu softwaru v podobě výzvy k Pravdě a Lásce. Žijeme v postfaktické době, kdy se lidem stírá rozdíl mezi pravdou a lží. A právě v té Pravdě a Lásce může být oprava softwaru a v podstatě spása člověka. To může být ta cesta člověka k přežití!

:-)

3 1
možnosti
Foto

V20í42t 83L65a69n61g

5. 2. 2022 10:03

Četl jsem Františka Koukolíka docela dost, ale nevzpomínám si, že bych u něj někdy narazil na myšlenku, že "člověk je naprogramován k autodestrukci." Mohl byste mi prosím napsat, kde o tom Koukolík píše? Děkuji předem. Evoluce člověka nám ale naopak říká, že člověk jako druh se vyvinul (nepíšu je naplánován, protože to vypadá, jako by vznikl podle nějakého plánu, což podle mě není pravda) k tomu, aby přežil a Ježíš nám žádný software neopravil. Máte s nad pocit, že s příchodem Ježíše náhle ubylo válek, nenávisti vraždění atd?

0 0
možnosti
Foto

Svět dokáže spasit svoboda.

Jak napsal před 200 lety můj oblíbený ekonom Bastiat:

Vlastníme jeden dar od Boha, který v sobě zahrnuje všechny ostatní, a sice život — fyzický, intelektuální a mravný život. Ale samotný život není schopen zachovat sám sebe. Stvořitel života nám svěřil odpovědnost za jeho ochranu, rozvoj a zdokonalování.

Proto nám také poskytl soubor zázračných schopností a umístil nás do samého středu různorodých přírodních zdrojů. Užitím našich schopností tyto přírodní zdroje přeměňujeme na výrobky, které používáme. Tento proces je nezbytný k tomu, aby život mohl plynout svým určeným směrem.

Život, schopnosti, výroba — jinými slovy individualita, svoboda, vlastnictví — to je člověk.

Tyto tři dary od Boha, i přes vychytralost a lstivost politických vůdců, předchází veškeré legislativě a jsou jí nadřazeny.

1 0
možnosti
Foto

V39í40t 15L40a56n60g

5. 2. 2022 9:52

To, co píšete, je právě to, co rozporuji. To, že máme tři dary od Boha, žije jen ve vaší fantazii. Nepíšete nic na podporu toho, že by to měla být realita. Fakt, že život na Zemi existuje již miliardy let a stále nezaniká, činí Vaši větu, že "samotný život není schopen zachovat sám sebe" odtrženou od reality zcela průkazně

1 0
možnosti
JL

Pohled na svet me usvetcil, ze jakekoliv nabozenstvi verici v zazracnou bytost, je neskutecnost sama. Svet je zalozen na boji o preziti. Dnes je to slozitejsi to vnimat. Pravek by nam mohl pomoci rici, co to preziti znamena. Jen duch cloveka nas posadil do sveta, kde preziti je snadnejsi. To je me vnimani te otazky v nadpise.

Zakoncim jen s osobni zarukou. Nebudu nikomu fyzicky zabranovat jeho viru. Zde je motto podle ktereho se ridim. Musim vsak pouzit anglictiny pro srozumitelnost. Nebo "faith" se v cestine preklada stejne jako "belief"

Motto zni: "FAITH IS BELIEF WITHOUT EVIDENCE"

0 0
možnosti
Foto

A nebylo by rozumnější zabývat se něčím užitečnějším?

1 0
možnosti
Foto

V77í56t 17L17a26n36g

2. 2. 2022 17:35

Je to možné, ale pro mě to význam má. To víte, lidé dělají i různé pošetilosti, tak jenom doufám, že tato moje nepatří k těm nejhorším.

1 0
možnosti
VF

Chalíl Džibrán 1883-1931

Chcete-li poznat Boha, nestávejte se luštiteli hádanek. Raději se rozhlédněte kolem a spatříte ho, jak se hraje s vašimi dětmi. A pohlédněte do prostoru: uvidíte ho kráčet v oblacích, rozpínat paže v blescích a sestupovat ho v dešti. Uvidíte ho usmívat se v květech a pak se vznést a mávat rukama ve stromech. Kniha Prorok

Nač dělat rozbory jakéhokoliv náboženství. Celá Země je kouzlo. Jen to vidět.:-)

0 0
možnosti
Foto

V55í49t 49L49a39n29g

2. 2. 2022 17:31

Ano, Džibrána znám, líbí se mi zejména jeho promluva "o jídle a pití", mimo jiné i jako omluva konzumace masa. Vámi citovaný Džibránův výrok je hezký, ale toho Boha, pokud je míněn ten biblický, tam nevidím. Pokud je míněn bůh v jiném významu, dejme tomu panteistickém, proč ne.

1 0
možnosti
SL

"Jestliže jsem se s křesťanstvím rozešel, bylo kvůli jeho neudržitelnosti, kvůli tomu, že křesťanství nemá oporu v realitě" .

Proč to vůbec řešíte ? :-)

Buddha možná řekl, že kolik lidí - tolik náboženství ...

Hledat rozdíly mezi jednotlivými směry a hledat, kde je chyba, event. jestli se to shoduje s Vaším bádáním - to je asi zajímavé pouze pro Vás.

Zkušenost nejde sdělit slovy (stejně jako Pravdu) - tak proč tolik slov ?:-):-):-)

Berte to jako popíchnutí ZEN Buddhisty (bývalého) ;-D

2 1
možnosti
Foto

V39í66t 86L86a61n94g

2. 2. 2022 17:43

Děkuji za příspěvek. Můžete mi tedy prosím sdělit, proč se na něco, co nestojí vůbec za řešení, vydávají miliardy ze státního rozpočtu?;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 374x
Zajímám se o to, jak vypadá svět a jak funguje. Rád o věcěch přemýšlím. Jaký je vlastně člověk a proč takový je. Jaký je vesmír, co v něm všechno je a odkud a kam se vyvíjí. Obdivuji krásy vesmíru i pozemské přírody, živé i neživé. Mám rád fotografování, pěší turstiku, cestování. Vzděláním jsem chemik.

Seznam rubrik