Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Čapek to asi myslel tak, že není snadné být člověk, který je vyčleněn z obecné přírody tím, že má subjektivní vědomí. Jasně není. Lidi si dokonce všímali vždy této jakési své výjimečnosti a vymysleli si po celé planetě důvody toho a božstva všeliká....Ježíše bych se zastal: když jsou lidé chudí, musí spolupracovat, pomáhat si - v tom citátu o sdílení věcí je řečeno, ne že každý dostal stejný díl, ale kolik potřeboval. Představuju si to tak, že někdo byl šikovnější, víc vyrobil a dal to někomu, kdo nebyl schopen vyprodukovat tolik jídla nebo látek na oblečení atd. A k Ježíšovi: on čekal konec světa, podle toho vypadalo jeho jednání. Vše bylo propojeno s životem poté - člověk si měl zasloužit ráj a vyhnout se peklu. O tom byla Ježíšova nauka....U primitivních společenství asociální jedinec ohrožoval existenci skupiny, proto mohl být eliminován už jako dítě. Ale na to se zeptejte etnografů, ti to studují...Současný svět je exkluzivní svým bohatstvím a přemnožením lidí.

1 0
možnosti
Foto

Ježíš mu řekl: „Proč mi říkáš ‚dobrý‘? Nikdo není dobrý, jedině Bůh. (Lukáš 18,19)

1 0
možnosti
Foto

V40í13t 27L63a47n93g

22. 3. 2022 8:01

Smyšlená postava může být neomezeně dobrá. Problém je právě v tom, že jen ta smyšlená. Ovšem pokud si přečteme bibli zjistíme, že tam ani Bůh není popisovaný jako jednoznačně dobrý a jsou mu tam připisovány mnohé temné činy.

0 0
možnosti
EH

Není to snadné, když se ten ideál co pár let mění. Třeba nevěra byla pro čestného může tabu, dneska je to tolerována součást života.

Dnes je dobrý člověk ověšený ukrajinskými vlaječkami. Špatný člověk odmítá gesta a dává přednost hmatatelné pomoci obětem.

1 2
možnosti
MB

Obavam se, ze jste podstatu clanku nepochopila - nebo vedome ignorovala - a vyzobla si pouze to, co se Vam momentalne hodi do kramu ...

1 0
možnosti