Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zajímavé otázky k eurovolbám od volbydoeu.cz

Jste zastáncem hlubší politické integrace EU, nebo se přikláníte spíše k modelu společenství suverénních států založenému na volném obchodu, bezcelní zóně a sdílených demokratických hodnotách? Rozhodně volím druhou variantu.

Pokud by Turecko splňovalo Kodaňská kritéria, souhlasil byste s jeho vstupem do EU? Jak se obecně stavíte k dalšímu rozšiřování EU?

Regulace, které jsou s členstvím v EU spojeny ničí podle výpočtu Evropské komise 3,5 hrubého domácího produktu ročně. Země, která by bez regulací EU rostla ročně 3,5 procentním tempem bude stagnovat. To znamená, že bude každých 20 let dvakrát chudší než by byla bez členství v EU. Mám Turecko rád, proto bych jím členství v EU nepřál.

Ve spojení s evropskou politikou jsou často vytýkány přehnané regulace a přemíra byrokracie. Co je možné v těchto oblastech změnit?

Země EU se v současné době řídí nějakými 30 000 směrnicemi a skoro každou hodinu vznikne nové nařízení nebo směrnice. Tato byrokratická mašina se nedá zastavit, záleží na ní obživa desítek tisíc úředníků, lobbistů a politiků. EU by potřebovala úplný legislativní reset aby došlo k regulačnímu odvšivení. Kéž by se alespoň podařilo to, aby příští komise začala směrnice rušit místo toho, aby stále produkovala nové.

Je podle Vašeho názoru výše platů a rent europoslanců a eurokomisařů přiměřená?

Podle mě jsou obě funkce zbytečné. Pro dialog a spolupráci v Evropě by stačilo ponechat Radu Evropy. Zajímavé je, že si EU udržuje loajalitu bývalých komisařů tím, že jím hrozí, že přijdou o důchod pokud by se na veřejnosti začali negativně vyjadřovat o EU po skončené svého mandátu.

Do Evropského parlamentu po volbách zasedne 751 poslanců. Je podle Vás tento počet optimální?

Optimální počet europoslanců je nula.

Strukturální fondy a dotace EU bývají v řadě případů spojeny s korupcí, těžkopádnou administrativou a deformací trhu. Jste zastáncem dotační politiky?

Ne měla by se zcela zrušit. Dotace EU jsou především nastroj ke korumpování národních politických elit. Je také faktem, že dnes bankrotující země jsou také na špici největších příjemnců Evropských dotací. Jestli si někdo myslí, že socialismem a státním přerozdělováním se dá vybudovat prosperita, tak by se měl podívat na to jak dopadlo 40 let komunizmu v ČR.

Měla by Česká republika v horizontu 5-10 let přistoupit k eurozóně? Byl byste po případném přijetí eura pro připojení ČR k Evropskému stabilizačnímu mechanismu?

Ne a ne. V době schvalování začlenění Evropského stabilizačního mechanizmu do evropského práva jsem byl přítomný v Poslanecké sněmovně a bylo tristní pozorovat, že ani ministr financí ještě těsně před hlasováním nevěděl, že se tím ČR nepřímo zaváže hradit 350 miliard korun.

Situace v arabských zemích je po tzv. Arabském jaru politicky i ekonomicky nestabilní. Panují obavy z masové migrace do EU. Jak se stavíte k ochraně vnějších hranic EU?

Každá země by si imigrační politiku měla řešit sama.

Nedávno byla Evropským parlamentem zrušena vízová povinnost pro občany Spojených arabských emirátů, 523 z 577 europoslanců hlasovalo pro návrh. Jak byste hlasoval Vy? Dále se řeší zrušení vízové povinnosti pro občany Turecka. Hlasoval byste pro návrh, nebo proti?

Myslím, že by si tyto věci měla řešit každá země sama. Pokud bych rozhodoval za ČR, tak jsem pro otevřené hranice.

V řadě měst západní a severní Evropy vznikají čtvrti osídlené výhradně imigranty z Blízkého východu a severní Afriky. Tyto čtvrti se vyznačují zvýšenou kriminalitou neochotou jejích obyvatel se integrovat. Jaké navrhujete řešení tohoto problému?

Kdyby si země imigrační politiku řešily samy, tak by k tomu docházelo v menší míře. Nejspíše by došlo k omezení imigrace demokratickou cestou, jak to udělali ve Švýcarsku.

Které oblasti evropské politiky následujících let vnímáte jako klíčové? Co byste si přál změnit?

Nejšílenější je oblast boje s globálním oteplováním. EU plánuje za desítky miliard euro zpomalit globální oteplování za 100 o půl roku. Státní podpora solární energie, biopaliv, zákazy žárovek... to vše by se více hodilo do Kocourkova než do společnosti, jejíž členové se pyšní označením homo sapiens.

Autor: Vít Jedlička | sobota 17.5.2014 15:19 | karma článku: 23,72 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Vít Jedlička

Babiš koupil Lidové noviny, iDNES.cz, Metro, Óčko…

Po nepotvrzených spekulacích o tom, že Babiš koupit za 3 miliardy vydavatelství Ringier, tedy Blesk, Reflex... Přichází potvrzená informace o tom Agrofert holding koupil mediální skupinu MAFRA tedy:

26.6.2013 v 17:53 | Karma: 31,94 | Přečteno: 2385x | Diskuse| Ostatní

Vít Jedlička

Úrokové míry italských dluhopisů zase významně rostou

Úrokové míry italských dluhopisů reagovaly na projev předsedy Fedu, v kterém oznámil, že Fed sníží objem nákupů dluhopisů do konce roku a úplně ukončí nákupy dluhopisů v průběhu příštího roku. Italské ministerstvo dnes prodalo dluhopisy s nulovým kupónem se splatností v roce 2015 v objemu 3,5 miliardy euro za úrokovou míru 2,403%. To je nejvyšší úroková míra od 25. září a o 1,113% výše oproti poslední podobné aukci konané 28. května. Dnes také italská vláda prodala dluhopisy navázané na inflaci v hodnotě 1 miliardy euro s maturitou v letech 2018 a 2026. Zítra se chystá prodat dluhopisy v objemu 8 miliard euro. Dá se očekávat, že úroková míra bude vyšší než dnes. Očekávané prostředky nutné pro financování Itálie v následujících dvou letech dosahují 431 miliard euro.

25.6.2013 v 16:21 | Karma: 10,44 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Vít Jedlička

ECB před německým ústavním soudem

Minulý týden rozhodoval německý ústavní soud již po třetí o osudu eura. Na mušce měl kromě ESM především program Outright Monetary Transaction (OMT), tedy neomezené nakupování dluhopisů zemí, v kterých se platí eurem.

19.6.2013 v 11:34 | Karma: 18,10 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ekonomika

Vít Jedlička

Chudák, co platí 75procentní daně

Česká průměrná hrubá mzda za první čtvrtletí tohoto roku je podle Českého statistického úřadu 24 061 Kč. Medián hrubých mezd, tedy prostřední mzda, byla 20 051 Kč. Na to, aby člověk mohl mít hrubou mzdu 20 000 Kč, mu musí jeho zaměstnavatel zaplatit sociální a zdravotní daň, tedy celkem 26 800 Kč. Z hrubé mzdy zaplatí zaměstnanec sociální, zdravotní a daň z příjmu. Na účet zaměstnavatel svému pracovníkovi pošle 15 850 Kč.

12.6.2013 v 16:21 | Karma: 39,43 | Přečteno: 6086x | Diskuse| Politika

Vít Jedlička

Film: Bilderberg 2013 – Myslí si, že nám vládnou

Chystáme se již po třetí na pravidelné polotajné setkání světových elit ze skupiny Bilderberg. Tentokrát se koná kousek od Londýna v hotelu Grove od 6. do 9. června. V roce 2010 jsme Vám přinášeli zprávy ze Španělska a v roce 2011 jsme vycestovali za setkáním skupiny Bilderberg do Švýcarska. Protože se dá očekávat, že ani tento rok se nedozvíte z mainsteamových médií žádné solidní informace o setkání, vzali jsme tuto úlohu na sebe. Vzhledem k tomu, že nás nefinancuje EU, ani mezi našimi sponzory není David Rockefeller, budeme rádi pokud nám naši výpravu přispějete. Můžete tak učinit zde.

4.6.2013 v 12:27 | Karma: 29,66 | Přečteno: 2966x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2916x
Studoval ekonomii na VŠE a politologii na CEVRO Institutu.Najdete mě na Facebooku
Zakladatel občanského sdružení Reformy.cz
Kandidát Svobodných do Evropského parlamentu s č. 4

Seznam rubrik

Oblíbené články