Je opravdu Nečas takový darebák a lump?

V dnešních dnech, nejen na tomto blogu, je docela časté a oblíbené téma, strefovat se do bývalého premiéra Petra Nečase. Jistě, z jedné strany to chápu. Mnoho lidí má perfektní a přesný úder nohou teprve tehdy, když protivník leží na zemi. 

Osobně Petra Nečase neznám. Ostatně jako většina z nás nezná většinu politiků. Jsem si vědom, že soudím jen na základě informací léta zprostředkovávaných médii. Jedná se tedy spíše o dojem, ne skutečné poznání. Nicméně, takto přece známe většinu představitelů naší země.

Petr Nečas je pro mě jeden z nejslušnějších novodobých premiérů této země. Hodnotíme-li, vždy je nutné srovnání. Tvrdit ,,všichni jsou špatní“, nebo ,,mohli by být lepší“, tohle lze říci kýmkoliv, kdykoliv o komkoliv. Teprve srovnáním zjistíme, jak se věci mají. Zdál se všem těm nyní silným a odvážným nečasobijcům Petr Nečas horší, než svého času třeba pan Zeman, Špidla, Gross, Paroubek, nebo Topolánek? Vzpomínejte, srovnávejte.

Petr Nečas, co ho pamatuji v politice, a je to jistě hodně přes 20 let, se vždy choval slušně. Vůči svým politickým protivníkům zachovával úctu a nikdy se nesnížil k vulgaritě, která je naopak u většiny předchozích českých premiérů vlastně obvyklá. Vzpomínáte, jak reagoval na své protivníky třeba pan Paroubek? Bývalý premiér Nečas je inteligentní a bystrý člověk. Když mluví, má to hlavu a patu. To je taky pro mnoho našich premiérů věc nebývalá. Vzpomínáte na vyjadřování pana Špidly? Nikdy jsem neslyšel byť jen malou zmínku, nebo spekulaci, že Nečas se politikou obohacoval, či si rovnou nakradl. Chápu, že z tohoto pohledu je třeba Stanislavu Grossovi k smíchu. Bývalý premiér Nečas vrátil policii a justici sebevědomí a ta konečně, teprve od Nečasovy vlády, začala chytat darebáky taky na straně politiků. To je přeci velký zlom. Co na tom, že on sám teď čelí vážným komplikacím? Věřím, že časem se vše ukáže. (co na tom, že mezi politiky se darebáci chytají snadno. Kde šáhneš, poslepu, tam úlovek).

Nečas má jistě své chyby, jako každý člověk. Evidentně není tak obratný ve výběru lidí ve svém okolí. Jistě, můžeme mu teď po bitvě vyčítat, že si hřál na prsou krysu, pardon, hada. Ale podívejte se vy hrdinní kritici premiéra v demisi, nemáte někdo z vás náhodou manželku (manžela), kterou vám byl čert dlužen? Nemáte ve svém kolektivu, v práci, zmetky? Nespojili jste vy někdy svůj život s člověkem, který vám to později pěkně vytmavil? Neměli jste nikdy přítele, který vás později podtrhl? Tušili jste něco na začátku? Co kdyby Vám teď Nečas psal někde na blogu, že jste pěkní idioti, když spíte s takovou husou? Nebo, že spolupracujete s takovým hlupákem?

Ano, Nečas je člověk a má své chyby. Jistě, ve výběru lidí ve svém okolí neměl štěstí. Ale to se stává všem a ve vrcholné politice je to ještě o něco těžší. Premiér má moc a tak většina lidí v jeho okolí předstírá, že jsou prostě ideální pro spolupráci, pro přátelství. Já však říkám: ,,Bývalý premiér Nečas byl jeden z nejslušnějších premiérů této země“. 

Autor: Vít Janša | pátek 21.6.2013 8:33 | karma článku: 30,71 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Vít Janša

Poselství v 17ti bodech

10.7.2022 v 19:46 | Karma: 18,86

Vít Janša

Rozvolnění energošmejda

31.12.2021 v 15:58 | Karma: 25,69

Vít Janša

Levitace

8.5.2020 v 20:27 | Karma: 9,22

Vít Janša

Ostrava stověžatá

25.4.2020 v 15:44 | Karma: 14,87