Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AT

Koukám, že když padnou ty správné otázky, najednou je v diskuzi ticho :-)

0 0
možnosti
PB

P88e18t20r 48B28u24r68i72a27n

24. 6. 2020 15:14

No ale že vy sám jste tady o problému široce pohovořil. :-)

0 0
možnosti
PB

P28e36t19r 56B73u98r88i35a38n

23. 6. 2020 14:58

Prosím vás k té potravinové soběstačnosti. Zda jsme soběstační, nejsme, či jsme byli (za komára). Za soběstačnost se pokládá hranice někde okolo 80% vlastní produkce. 100% soběstačný není nikdo.

Ono se to dá, ale posuzovat různě. Nejjednodušeji aktuální spotřebou. Kolik našeho a kolik z dovezeného. Jenže to není přesné, protože to neříká zda musíme, nebo chceme. A taky kolik surovin, třeba mléka vyvezeme, a kolik výrobků z nich, sýrů, dovezeme.

Takže produkcí. Tedy kolik toho vypěstujeme a porazíme v poměru ke spotřebě. Ale ani to není přesné, protože produkce je závislá na zpracování, např. cukrovary.

Takže kolik toho vyprodukujeme a zpracujeme za rok oproti spotřebě. Ale ani tady to nesedí, protože my to klidně umíme zpracovat, ale nechceme, protože je trh zavalen levnějším zboží z dovozu. Hornaté malé země vyváží třebas technické věci a dováží potraviny.

Takže obecně platí, kolik bychom byli schopni vyprodukovat a zpracovat potravin v době izolace, třeba války, tedy jaký máme potravinový potenciál v porovnání se spotřebou. V současnosti, nevím podle jakých shora uvedených kritérií, jsme někde na 70% (údaje se liší podle metodiky výpočtu) a jsme nadprůměr Evropy. Za komára jsme asi taky byli potravinově soběstační. Ale díky menším výnosům, zastaralým technologiím a nízké produktivitě práce, spíše na úrovni výjimečného stavu, tam by to bylo dostačující v porovnání cena, sortiment a dostupnost.

0 0
možnosti
Foto

Taky by mne zajímalo, co přesně to znamená, ta "potravinová soběstačnost"? Je to případ, kdy jen nechcípnete hlady, v nějaké krizové době - nebo je to jen schopnost zajistit si všechny nutné potraviny zcela sám, nebo co to vlastně přesně je? ;-) Jinak karmuji, taky nevím co přesně to je, třeba se to nyní dozvíme.R^

0 0
možnosti
Foto

Odpovím otázkou: Proč nepěstovat plodiny nebo nechovat zvířata pro které jsou zde vhodné podnební podmínky v takové míře, abychom je nemuseli dovážet, případně mít i přebytky, které lze obchodně směnit? Nevidím v tom nic špatného.

Jako hodně uhozené vidím naopak třeba dovážení brambor z Egypta nebo jablek z Argentiny. Z těchto dvou příkladů je naprosto zřejmé, že jejich cena nevznikla přirozeně, ale je v tom dotační fixl. V neposlední řadě zbytečné převážení komodit křížem krážem po světě, si vynucuje nároky na stavby silnic, přepravních kapacit, spotřebováná nenahraditelná fosilní paliva a emituje exhalace z kterých se ekologové hroutí a politici cítí příležitost jak si na jimi prosazených tzv. "nápravných opatřeních" takřka legálně nakrást. O účinnosti takových opatření radši ani nebudu psát.

4 0
možnosti
LV

Původně jsem do diskuze vstupovat nechtěl, ale na tohle odpovědět musím.

Brambory z Egypta se dovážejí proto, žev Egyptě mají dvě sklizně do roka. Jedna z nich je v době, kdy u nás končí zima. Egypťané sklizené brambory prakticky neuskladňují, posílají je rovnou z pole na vlaky, lodě a kamiony a do Evropy. Takže se v tu dobu na našich pultech setkávají české brambory, které půl roku leží za drahé peníze v klimatizovaných bramborárnách, ve kterých je nutno udržovat stálou nízkou teplotu a vlhkost, je třeba je neustále třídit a přebírat, protože jsou napadány chorobami, jsou scvrklé, pomalu začínají klíčit, a brambory nové, žluté, s tenkou slupkou, přivezené sice zdaleka, ale bez dlouhého pobytu v bramborárně. Takže i když započítáme dalekou dopravu, pořád jsme na podobné ceně jako za ty české. O dotační politice Egypta mnoho nevím, jen to, že Egypt, jak známo, není v EU.

Argentinská jablka (a hovězí, je to podobné, stejně jako banány a další exotické ovoce z té oblasti). Loď je kromě toho, že je dopravní prostředek, i plovoucí sklad. Veze zboží, které se v Evropě nevyskytuje - víno, které dozrává ve vysokých nadmořských výškách a tudíž má neskutečnou chuť i cukernatost, banány, argentinské hovězí opět z vysokohorských chovů. Tyhle komodity dopravu hravě zaplatí. Proč k nim nepřidat nějaké to jablko. Argentinskými jablky rozhodně není náš trh zaplaven, je to vskutku okrajová záležitost. A obligátně - Argentina není členem EU

Ale takhle Vy uvažovat nechcete. Pro Vás je to jasná věc - dotační čachry. To je pak těžké diskutovat., když ideologie převládá nad racionalitou.

5 0
možnosti
JZ

Potravinová soběstačnost je totální nesmysl. :-)

3 5
možnosti
Foto

"Potravinová soběstačnost? Fajn! Ale co to je?"

Výmysl populistů a hloupost

1 4
možnosti
PD

na to je dobrý článek na seznamu, hlavně to číslo, kolika penězi je dotován každý jeden pracovník v zemědělství a hektar plochy

0 1
možnosti
JK

Otevřete politické téma a nechcete politické komentáře, divné. Na dotazy se nedá odpovědět, je to jak podle Kapitálu Karla Marxe, každý podle svých možností a každému podle jeho potřeb. Jedna z tezí na který ztroskotává komunismus a podobně je to i s potravinovou soběstačností, celé to ztroskotá na limitech kolik čeho. Jedině snad velký vůdce, nebo strana a vláda dokáže přesně určit množství kdo kolik může, kdo co nesmí, kdo má generální výjimku a může všeho kolik se mu zachce. Na zahraniční potraviny by mohl stát vytisknout a za zásluhy přidělovat poukázky, BONY, hurá, a klid.

No a pak do toho nepleťte politiku, to prostě nejde.

3 1
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.