Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J15a52n 72H38r26u34b18e27š

13. 4. 2020 12:35

Vážený pane inženýre, máte dostatečné vzdělání i dost zkušeností, abyste si na ty otázky dokázal odpovědět i sám:

Sběr dat ve zdravotnictví se řídí mezinárodními dohodami a metodikou doporučenou WHO. Musí respektovat právo na ochranu osobnosti, v EU specifikované v GDPR. Proto Vám žádný "přehled osob, které byly testovány opakovaně" nikdo dát nemůže a nesmí. K tomu, aby bylo možné vyhledat osoby opakovaně testované a zjistit jejich počet (a počet opakování), by musela být někde centrální databáze s údaji všech testovaných. To ale zase není tak jednoduché ani po právní ani po technické stránce. Určitě ani Vy byste nechtěl, aby Vaše osobní zdravotní údaje byly na nějakém ÚZISu, chtěl byste, aby zůstaly ve Vaší zdravotní kartě a nikdo kromě Vašeho lékaře do nich neviděl. To tak úplně nejde, protože Vaše zdravotní pojišťovna proplácí úkony, které Vám zdravotnická zařízení provádějí. Ale data, která ta zdravotní pojišťovna poskytuje státu, mají podobu anonymizovaných souhrnů, Vaši diagnózu žádnému úředníkovi ani statistikovi z ÚZISu nesděluje. Zjistit jednoznačně, u vícečetné diagnózy zda COVID-19 byl příčinou úmrtí nebo pouze doprovodnou komplikací je úkol obtížně řešitelný a jistě neočekáváte, že i v případě, že by nějaká taková čísla někde byla uvedená, že by to byly údaje spolehlivé a přesvědčivé.

Proč se tedy domáháte dat, která z objektivních důvodů nelze zjistit, nebo která byste sám hned vzápětí musel zpochybnit?

3 4
možnosti
LV

Děkuji za obsáhlou studii. Nevím, co máte za školu Vy, ale myslím, že průměrnému dvanáctiletému školákovi je jasné, že mě jména nezajímají.

0 0
možnosti
VB

Počet zemřelých v souvislosti s C19 není ani v Evropě moc porovnatelný.

1) zemřel přímo C19, resp. komplikace s ním spojené,

2) zemřel na něco, ale byl detekován C19,

3) zemřel na něco, ale měl příznaky C19 (nebyl ale testován), což je případ třeba Belgie a velkého počtu vykazovaných mrtvých.

No potom jsou zde hrátky se statistikami, podle toho, jestli:

a) chceme voliče vyděsit (mnoho zemřelých),

b) ukázat se před nimi jako gerojové (málo zemřelých).

V Česku to vypadá za b), kdy vláda poukazuje na neschopnost států postupujících dle a). K dnešku je bilance 139 mrtvých (ale jak se zdá, zemřeli by stejně, viz pán 90 let) a zatimní náklady 200 mld. Kč. Trochu neefektivní.

1 0
možnosti
Foto

Ty rozdíly bohužel najdete všude.

V Belgii jsou testováni jen pacienti přijatí do nemocnic (počet testů v Belgii: 102151, kumulativní počet pozitivních: 30589, počet zemřelých: 3903, počet uzdravených: 6707)

Třeba Nizozemský ústav pro veřejné zdraví a životní prostředí (RIVM), který každodenně oznamuje nové údaje, poznamenal, že počty nakažených i zemřelých jsou ve skutečnosti vyšší, protože ne všechny případy nákazy potvrdí testy (počet testů v Holandsku:115992, počet pozitivních: 25587, počet zemřelých: 2737, počet vyléčených: 250, což je oproti Belgii docela překvapivé číslo)

1 0
možnosti
JS

Vždy je třeba vycházet z toho, že existuní tři druhy lži. Lež, sprostá lež a statistika. Do důsledku vzato, na Covid - 19 nezemře nikdo. Patolog i u jinak naprosto zdravého člověka s těžkým průběhem zjistí těžké poškození plic. Dopíše k tomu, že je to v důsledku onemocnění Covid - 19. To ostatní jsou jen hry s čísly. Ani na chřipku u nás nikdo neumírá. I ta je jen poslední kapkou, která nás dostane do stavu neslučitelného se životem. Těch 1000 předchozích kapek ani nikdo nevypisuje. V podstatě ani nikoho nezajímají. On mohl nebožtík také šilhat, měl ploché nohy, zacpu nebo průjem a mohl se i pomočovat. Pořád to bylo dobrý, až přišla ta sviňa, poslední kapka.

1 0
možnosti
FM

Proč se v tom chcete vrtat? K čemu Vám bude přesná statistika a jak Vám to pomůže?

6 3
možnosti
VB

Protože lidi mají mozek, aby přemýšleli a aby je někdo neoblboval.

Zatím to vypadá k dnešku na bilanci 139 mrtvých (ale jak se zdá, zemřeli by stejně, viz pán 90 let) a náklady 200 mld. Kč.

4 0
možnosti
JS

1) Ano.

2) Nových.

3) Nelze.

4) Testuje se přítomnost viru.

5) Počítají se všechna úmrtí. Počet úmrtí "v důsledku" není znám.

6) Všechna úmrtí s virem jsou započítána a toto je publikované číslo.

5 0
možnosti
PH

takze k nicemu....

2 2
možnosti
RC

Pred par dny ministerstvo k bodu 1) priznalo, ze vlastne NEVI, koliv unikatnich osob bylo testovano.

1 1
možnosti
PK

Tak to je snad bod 2.

0 0
možnosti
Foto

K tématu jsem našel v jedné diskusi odkaz na celkem zajímavý web s celkovou úmrtností (bez rozlišení příčiny) v některých zemích po týdnech:

https://www.euromomo.eu/index.html

Nejsem schopen do hloubky posoudit, jestli jsou tam data skutečně dobře ověřená, ale pokud ano, tak je vliv epidemie v posledních týdnech v nejzasaženějších zemích asi skutečné patrný. U nás je vliv epidemie na celková čísla asi pod hladinou statistického šumu.

Jinak: otázky, které klade blog jsou skutečně případné a bude fajn, pokud budeme znát odpovědi.

0 0
možnosti
Foto

Trochu na nás zapomněli, pacholci ;-D

Zkuste taky https://www.worldometers.info/coronavirus, dají se rozkliknout jednotlivé státy

0 0
možnosti
Foto

Aha, a k čemu to potřebujete?

9 5
možnosti
Foto

A že se zrovna Vy ptáte! ;-D

4 2
možnosti
MP

Na tyto otázky jsem upozorňoval již před nedávno, když zde redaktor Technetu machroval s exponencionálními počty :-).

Teď jsem výjimečně sledoval OVM, kde prof. Prymula jasně řekl : 1. u počtu testů jde o opakování u stejného jednotlivce ve 12% ( dále bych řekl, že spíše bude se zvyšovat ) 2. přírůst počtu pozitivně testovaných ke každému dni je unikátní a z toho vychází i souborné číslo.

Podle jiné statistiky je v nemocnicích asi 420 pozitivních Covid-19 ( tj. asi 7% ) a ve vážném stavu asi 84 ( t.j. 1,3%) Snad si to pamatuji dobře, zpětně mi to nejde dohledat. Jen údaje po krajích a jednotlivých nemocnicích :-/

Dávám karmu. Vždy mě potěší, když někdo umí klást otázky a myslet vlastní hlavou R^

5 0
možnosti
LV

Děkuji. K tomu, co píšete, bych ještě dodal - v podstatě jediné relevantní číslo, které nějak odráží realitu, je počet hospitalizovaných na plicní ventilaci (tj. těch 84 pacientů). Lze předpokládat, že kdo má takové potíže, ten v nemocnici je. Samo o sobě to neříká nic, možná by bylo dobré porovnat to třeba s chřipkou, kde v době vrcholící epidemie je ve vážném stavu hospitalizováno cca 250 pacientů. Paní Moudrá by Vám jistě také sdělila, odkud ta čísla mám :-), ale je to z Národní referenční laboratoře pro respirační onemocnění.

3 0
možnosti
JM

J37o76s68e59f 63M16i19k69i60n

12. 4. 2020 13:34

Pane Lumíre,

koronavirus jedno velké divadlo. Kdo se tomu divadlu bude protivit má celkem velkou pravděpodobnost, že na COVID zemře.

Budete-li mít trošku času (zemědělci ho moc nemají ani v této době) tak se podívejte na některé z posledních videíí p. Pjakina, kde o tom divadle celkem hezky hovoří.

Odhlédněte prosím od toho, že je to Putinovec jak hrom, pokud vám to moc vadí

3 1
možnosti
LV

Děkuji za nabídku, ale nevyužiji ji. Nepředpokládám, že zodpoví mé otázky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.