Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem s vámi zajedno. Různí šarlatáni ale i jejich oběti mně štvou už léta. Jako by demokracie přinesla do naší země v mnoha ohledech středověk.

0 0
možnosti
MC

M74a41r19e97k 23C26o19z92l

9. 6. 2014 4:03

Zcela zbytečná regulace. Vidím dvě možné situace:

1. Někdo má vážňý problém a jde k léčiteli. Někdy to může být poslední možnost, kdy klasická medicína není k ničemu a někdy by klasická léčba třeba výborně zabrala. V obou případech je to ale svobodná volba svéprávného člověka v těžké situaci, stejně jako když se člověk nenechá léčit ani tak, ani tak. Každý svobodný člověk má mít právo rozhodovat o sobě a má nést i zodpovědnost za svá špatná rozhodnutí. Navíc medicína není exaktní věda a pokud je člověk vážně nemocen, tak zpravidla existuje větší množství názorů a i psychika může hrát výraznou roli v léčení.

2. Zdravému člověku někdo namluví, že je nemocný a že ho vyléčí. V takovém případě zamozřejmě trestat, ale na to stačí zákon už dnes.

1 2
možnosti
Foto

Nejsem proti altrnativní medicíně jako k doplňku medicíny běžné. 

Ale léčitel by měl nést zodpovědnost, pokud vahou své osobnosti přiměje svého klienta k tomu, aby vysadil léky.

Ad 2 - Myslím, že zákon pro toto bohužel aktuálně nestačí.

5 0
možnosti
RP

Obecně bych to neřešil. Jednak máme demokracii a každý má právo být tak hloupý, jak se mu jen zlíbí. A za druhé vůbec není moudré umělými prostředky zastavit přírodní výběr.

1 2
možnosti
Foto

Tak to je argument i proti běžné medicíně. Vzpomeňte si na něj, až budete chtít jít k lékaři. :)

1 0
možnosti
JR

J87a78n 12R57á74ž

8. 6. 2014 18:39

Když si představíme, že ještě nedávno byli homeopaté označováni jako šarlatáni, když to není tak dávno,kdy byli zastánci celostní medicíny,či akupunktury vylučováni z LK, byl bych velice opatrný s použitím označení šarlatán na každého kdo neléčí podle zásad alopatické medicíny. Jsem pro rozumnou regulaci německého typu, ale nesmí být "vylito z vaničky s vodou i dítě". Co přináší prokazatelně úspěšný léčebný výsledek, nemůže být prohlášeno za šarlatánstvi jen proto, že to neumí zatím lékařská věda vysvětlit. Samozřejmě odpovědnosti za vědomé(!!) ublížení na zdraví ze strany lékaře,či léčitele, se zbavit nelze.

6 0
možnosti

Ano, je to děsivá představa, že nyní homeopatičtí šarlatáni mohou mezi slušné lidi, aniž by po nich všichni plivali.

Zneužívat tísně nemocných a prodávat jim placebo, to už chce žaludek.

3 1
možnosti
LJ

Konečně se někdo ozval. V kolika případech došlo k zanedbané péče, někdy i s následkem smrti, asi nikdo nezjistí. Rovněž sotva kdo odhadne, kolik peněz (většinou nezdaněných) mizí v kapsách léčitelů. Určitě je to větší suma než by činil souhrn poplatků u lékařů, které jsme odbourali a dnes má Babiš problém, čím to zalátat.

Legislativní kroky, které navrhujete, jsou v pořádku. Paralelně bych ještě doporučil osvětovou kampaň v médiích a jinde. Je to poněkud komické, ve 21. století dělat osvětovou kampaň proti nějakým středověkým pověrám, ale odpovídá to dnešní situaci.

4 1
možnosti
PS

K výzvě:

Doporučoval bych se spojit s moudrými lidmi, kteří pracují pro měsíčník "Meduňka" (http://www.mojemedunka.cz). Oni vědí o dalších se zdravým rozumem.

O alternativních metodách léčení u našich předků je dostatek literatury faktu, že je jen třeba, aby se lidé nejprve informovali, vzdělali v této oblasti. Koupit si knihu od Břetislava Kafky, od MUDr.Rejdáka o panu Ferdovi a další v Meduňce doporučí. Je třeba již ve škole naučit děti a mládež, jak si pěstovat sebevědomí(s drzostí to nemá nic společného), sebedůvěru. Potom mohou přenést důvěru k léčitelovi (lékař, terapeut aj.), v jiné oblasti se zase takto naučí dát důvěru správným lidem ve volbách. Podobnost není čistě náhodná, že?R^

2 2
možnosti

A jéje, zase regulace. 

Potíž není v nedostatku regulace. Je v nedostatku soudnosti. V tom, že nemocný člověk místo k lékaři zamíří k někomu, kdo umí hezky lhát. 

- - - 

Trochu mi to připomíná boj proti "šmejdům". Dokud se najdou lidé ochotní dobrovolně se nechat okrást, dotud budou podobné kšefty fungovat. Regulace neregulace.

5 0
možnosti
Foto

Ano, je to podobné jako u Šmejdů. A tam legislativní úprava hezky zabrala, viz můj starší článek na toto téma:

http://obcanskymonitoring.cz/?p=795

Podvádět a olupovat lidi musí být nelegální. Takže i když se někdo nechá okrást "dobrovolně" nebo způsobem, že si dotyčný  postižený neuvědomuje, že je okrádán. Prostě krádež zůstává krádeží a musí být možnost ji potrestat.

2 1
možnosti
Foto

Dobrý léčitel zná své hranice.:-)

U šarlatánů je problém to, že jejich počínání je prakticky nepostihnutelné (jak správně píšete) a také to, že tonoucí se stébla chytá... Těžce nemocný člověk dá cokoliv tomu, kdo mu slíbí uzdravení. A toho oni zneužívají.;-O

4 0
možnosti
Foto

Ladislav. Jde o to, aby "guru", který řekne nemocnému člověkovi: Přestaň s chemoterapií, si nesl zodpovědnost za toto své jednání a za jeho následky.

2 0
možnosti

Nemocný = nesvéprávný?

1 0
možnosti
  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 845x
Pracuji jako IT analytik.

Monitoruji legislativu z pohledu občana:
www.obcanskymonitoring.cz

Hledám spolupráci s dalšími bloggery, abychom společně vytvořili lepší veřejné zpravodajství než je současný infotainment.
www.nezpravy.cz

Organizuji autorská čtení a veřejné přednášky
www.knihovnapruhonice.cz

Organizuji výstavy:
http://krystalbriliant.wordpress.com/

Propaguji www.podnety.cz jako moderní nástroj komunikace občana s obcí.

Jsem zastupitelem v obci Průhonice.

Seznam rubrik