Důvodová zpráva k stát. rozpočtu na rok 2014 má jen 3 strany

Obsahem článku je recenze důvodové zprávy zákona o státním rozpočtu na rok 2014, která má pouhé tři strany.

Logo Ministerstva financí

Důvodová zpráva má sloužit k odůvodnění jednotlivých ustanovení zákona o rozpočtu, tak k vysvětlení jeho celkového účelu. Skutečnost, že má tento dokument pouhé tři strany, by sama o sobě mohla být chválihodná a pozitivní, za předpokladu, že by odpovídala na základní otázky:

  • Proč je deficit neuvěřitelných 110 miliard. Při příjmech 1089 miliard tak činí deficit přes deset procent! Proč je deficit takto vysoký? Vede Česká republika s nějakým státem válku? Upadla Česká republika do stavu vazalství  a musí se z něj vyplácet?
  • Kdy bude neustále se zvyšující státní dluh uhrazen a z čeho?
  • Z čeho budeme platit neustále rostoucí náklady na úroky?
  • Proč to muselo dopadnout právě takto a ne jinak, proč nemohla být ztráta nižší alespoň o miliardu, alespoň o milion?

Namísto těchto zásadních otázek obsahuje zpráva nic než banality, posuďte sami citace: "Příjmy státního rozpočtu jsou tvořeny zejména z daní, pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a nedaňovými příjmy včetně kapitálových. Za nedaňové příjmy se považuje také 25 % výnosu cel" (str. 1/3 Důvodové zprávy).

a dále: "Výdaji státního rozpočtu jsou zejména výdaje organizačních složek státu včetně příspěvků příspěvkovým organizacím, které zabezpečují funkce státu, dotace a příspěvky krajům a obcím, státním fondům, dotace podnikatelským subjektům, nestátním neziskovým organizacím a výdaje související s dluhovou službou. Součástí výdajů státního rozpočtu jsou i odvody peněžních prostředků vlastních zdrojů Evropské unie, prostředky na zajištění předfinancování u výdajů, které jsou spolufinancovány ze zdrojů Evropské unie nebo finančních mechanismů EHP/Norsko, popř. z programu švýcarsko-české spolupráce, a podíly státního rozpočtu na financování těchto výdajů." (str. 1/3 Důvodové zprávy).

či dále: "Součástí návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2014 jsou finanční vztahy státního rozpočtu k rozpočtům krajů, obcí a hl. m. Prahy." (str. 2/3 Důvodové zprávy).

Samotný zákon o státním rozpočtu má stovky stran, spoustu příloh,  ale ty jen technicky popisují výsledný stav - neodpovídají na otázku proč.

Kdybychom měli vymazat bezobsažné fráze, mohli bychom zredukovat zprávu na: Tady máš občane účet. Prostě ho zaplať, raději se nás na nic neptej.

Pane ministře financí, sliboval jste slušnost v politice. Toto není slušný přístup, který jste sliboval.

Toto není ani slušná politika, ani dobře odvedená práce.

Tento přístup ministerstva financí považuji za urážlivý a doufám, že jej senát podrobí interpelacím.

A mimochodem, původ sponzorských darů pro kandidaturu na prezidenta jste rovněž stále ještě nevysvětlil. Ani jste dosud nevysvětlené peníze nevrátil, jak jste rovněž sliboval.

 

Reference

Odkaz na recenzovanou důvodovou zprávu k návrhu rozpočtu na rok 2014.

Odkaz na všechny materiály k návrhu rozpočtu na rok 2014.

Autor: Vítězslav Praks | pondělí 30.9.2013 7:00 | karma článku: 10,25 | přečteno: 288x