Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V našem městě je jedna knihovna a ta má několik poboček. Chodím do knihovny už od svých 10 let. Doma mám byt narvaný knihama. Do naší knihovny chodí zejména mladí lidi a studenti. Knihovna mimo půjčování knih pořádá i přednášky. Na druhou stranu chápu, že pokud někde je knihovna, kam léta nikdo nechodí, anebo tam přijde pár lidí je zbytené takovou knihovnu provozovat.

1 0
možnosti
Foto

V článku jsem se snažil vysvětlit, že to právě zbytečné není. Viz odstavce o Masarykovi. Že cesta je naopak tuto zjevně špatně fungující knihovnu spravit. Aby byla schopna podnikat ty aktivity, o kterých nahoře píšete. A ještě navíc aby spravovala elektronické dokumenty, elektronické zdroje, databáze. To je budoucnost knihoven. 

Tvrdím, že zrušení knihoven se dlouhodobě velmi (i ekonomicky) nevyplatí.

0 0
možnosti
KD

Nesmyslné závěry odvozené z evidence knihoven!

Autor zcela nesmyslně přisuzuje titul největšího řezníka českých knihoven ministrovi kultury, ačkoliv ten za zrušení knihoven vůbec nemůže. O zrušení knihovny rozhoduje její provozovatel, tedy obec, vysoká škola, nemocnice, vojenský útvar apod. Viz zákon 257/2001 Sb. ze dne 29. června 2001 o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon). Je to obdobné, jako kdyby autor analyzoval zrušené organizace zapsané v Obchodním rejstříku a vinil jejich zánikem ministra spravedlnosti.

Kromě toho se domnívám, že počet průměrně 30 knihoven zrušených za rok není velký. Pokud by si autor blíže přečetl seznam zrušených knihoven, mohl by si všimnout, že jde např. o případy zrušení fakultních knihoven po vzniku knihovny pro celou vysokou školu, o zrušení knihoven vojenských útvarů (zřejmě souvisejících s reorganizací armády), zrušení samostatných knihoven v některých obcích, kdy se změnily na pobočku knihovny městské, ... Kromě toho vyřazení knihovny z evidence nemusí nutně znamenat její zánik.

Samozřejmě jsou i případy, že zanikne knihovna v nějaké malé obci nebo v podniku (nemocnici ...), avšak jedná se jen o zanedbatelné procento.

Dále se autor mýlí, pokud uvádí, že do zrušených knihoven investoval stát nemalé peníze - to platí jen u minima knihoven (ministerstev, vojenských ústavů, archívů ..). Ve většině knihoven je provozovatelem obec.

1 0
možnosti
Foto

Kamile. :) Autor se nemýlí, když říká, že o zrušených knihoven investoval stát nemalé peníze.  Podívejte se na výroční zprávy měst a obcí, kolik stojí každá věc. Kolik to stojí něco vybudovat, zprovoznit, rozchodit, převést do rutinního provozu. V kolika případech došlo k zničení fondu. Kolik milionů hodin stojí vytvoření katalogu. Atd. Atd. Třeba tady lidé do komentářů napíšou konkrétní příklady, jak zrušení knihovny bylo prvním krokem a jak pak nemovitost, mnohdy v centru obce, někdo zprivatizoval na bordel, hernu či v nejlepším případě hospodu.

Počet zrušených knihoven Vám nepřijde velký?  Co jste za svůj život vytvořil? :)

A lžete i v další věci, že za rušení knihoven není zodpovědná vláda. Je. Původně na tuto činnost stát přispíval. Postupně bylo toto zrušeno. Tady, v rgionálním plátku, si můžete přečíst bezmocný  vzek občanů jednoho města. Hned první článek.

http://listy.mesto-most.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=100336&id_dokumenty=5846

A náš řezník se na projektech ničení státní informační infrastruktury aktivně podílel. Zde máte dobový důkaz:

http://www.proculture.cz/cultureinfo/kulturni-politika-v-cr/ministr-kultury-zvazuje-slucovani-ci-ruseni-prispevkovych-organizaci-z-32-na-20-1361.html Vzpomínám si i na to, že tento řezník-ministr odvolal kvalitního, mezinárodně uznávaného ředitele Národní knihovny. Pozdravujte kolegy na ministerstvu. Do nového roku Vám nic přát nebudu, se svými názory máte před sebou zářivou kariéru. :)

0 2
možnosti

Já zas vím o dvou knihovnách, které vznikly v posledních letech...ovšem nevím, zda jsou registrované pod ministerstvem kultury...třeba jich takhle vzniklo víc - a čím míň dohližitelů v podobě ministerských byrokratů nad sebou mají, tím líp. Navíc v době knih elektronických je určitý úbytek knihoven asi logický...A pro info - jsem náruživý čtenář, vlastním asi 2000 knih - jen abyste nemyslel, že jsem nějaký nekulturní barbar :-)

1 0
možnosti
Foto

Naopak. Právě elektronické knihy jsou pro knihovny největší výzva k rozvoji, viz #Hybridní knihovny.

0 0
možnosti
PS

Ve Valašských Kloboukách z knihovny udělali hospodu. Ve Zlíně knihovnu odstěhovali do fabriky.  EU

0 0
možnosti
Foto

jj, to jsou typické příběhy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 845x
Pracuji jako IT analytik.

Monitoruji legislativu z pohledu občana:
www.obcanskymonitoring.cz

Hledám spolupráci s dalšími bloggery, abychom společně vytvořili lepší veřejné zpravodajství než je současný infotainment.
www.nezpravy.cz

Organizuji autorská čtení a veřejné přednášky
www.knihovnapruhonice.cz

Organizuji výstavy:
http://krystalbriliant.wordpress.com/

Propaguji www.podnety.cz jako moderní nástroj komunikace občana s obcí.

Jsem zastupitelem v obci Průhonice.

Seznam rubrik