Vysokorychlostní železnice by přiblížila Třebíč k Praze

Nová vysokorychlostní trať vedoucí přes Vysočinu by výrazně přiblížila Třebíč k Praze. Trasa Třebíč – Praha by tak mohla trvat 1 hodinu a 15 minut.

Podle mého názoru musíme co nejdříve vytvořit v České republice podmínky pro to, aby vysokorychlostní trať Balt – Jadran vedla přes naše území. Proto tlačím na Ministerstvo dopravy, abychom se jako země aktivně zapojili do jednání o budoucnosti připravovaných transevropských tratí. Dálková doprava přes Vysočinu je především po dálnici D1, což má negativní dopady nejen na obyvatele žijící v oblasti dálnice. Musíme k tomu přičíst časté nehody a následné využívání objízdných tras. Podle senátora Jonáše jsou atraktivní místa pro cestovní ruch, jako jsou památky UNESCA v Třebíči a v Telči, těžko dostupné a to snižuje jejich turistickou atraktivitu.Vysokorychlostní trať by nebyla využívaná jen pro mezinárodní osobní dopravu, ale umožní i dopravu vnitrostátní, osobní i nákladní.

Ve Francii jezdí TGV, v Japonsku Šinkansen, ve Španělsku AVE. Česká republika v tomto ohledu zaspala. Pendolina zde jezdí teprve od roku 2005 a stejně nemohou využít svoji rychlost, na kterou jsou stavěny.

Autor: Vítězslav Jonáš | pátek 1.6.2012 19:47 | karma článku: 8,85 | přečteno: 718x