Tendr na Temelín zrušen. Připravujeme argumenty pro Dukovany

S potěšením jsme v širokém regionu JE  Dukovany přijali zprávu o zrušení tendru na výstavbu 3. a 4. bloku v Temelíně. Podle mého názoru nemělo být důvodem zrušení tendru jen neposkytnutí státních garancí či stabilizačního mechanismu pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Hlavním důvodem měl být přeci fakt, že se již nyní musí stavět nový zdroj v Dukovanech, který v souběhu s prodlužováním životnosti stávajících boků odstraní velké riziko možného zrušení důležitého energetického centra, jakým bezesporu Dukovany jsou.

Foto: Eva Fruhwirtová

Protože jsem pracoval na výstavbě JE Dukovany v 90. letech, tak dobře vím, kdy podle tehdejšího programu vlády měly stát jednotlivé jaderné bloky v České republice. Pro Temelín 3 a 4 byl stanoven termín spuštění do provozu 1997 – 1998. Někdo může namítnout, že to byla komunistická a špatná koncepce, ale to přece není pravda. Do státní energetické koncepce nesmí přece zasahovat politické změny či politické manýry. Dlouhodobá strategie, kde má pevné místo vedle faktoru elektrické spotřeby také ukončení provozu jaderných elektráren a jejich obnova. Tlačit za každou cenu v dnešní době na dostavbu 3. a 4. bloku v Temelíně a neohlížet se na Dukovany je nejen nezodpovědné, ale především nekorektní k budoucnosti našeho jaderného průmyslu a k lidem této lokality. Nové bloky v Temelíně musí dát přednost těm dukovanským, a to nejen 5. ale i 6. bloku tak, abychom v roce 2030 – 2035 mohli nahradit celých 2 000 MW, které dnes ve 4 blocích VVER 440 vyrábíme.

Proto v Dukovanech voláme po zodpovědnosti tak, aby v České republice mohly být do budoucna provozovány obě jaderné elektrárny, Temelín a Dukovany.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vítězslav Jonáš | úterý 22.4.2014 15:15 | karma článku: 9,35 | přečteno: 327x