Pět minut po dvanácté aneb Co nová vláda udělá s Dukovany?

Povolební domluvy a námluvy budou dlouhé. Čas je to, co opravdu nemáme. Vidíme to na fungování ministerstvech, které vyčkávají. Neví, co bude. Velmi akutní je tento stav v otázce Jaderné elektrárny Dukovany.

Čekáme na novou vládu, na ní totiž závisí další osud Jaderné elektrárny Dukovany a s ní také budoucnost regionu. Aktualizace státní energetické koncepce je důležitým dokumentem, který však bez nové vlády není funkční a bez něj nemůžeme téměř nic dělat. Už není za pět minut dvanáct, ale už je pět minut po dvanácté. Bude hodně záležet na tom, kdo se stane premiérem a také na tom, kdo obsadí křeslo ministra průmyslu a obchodu. Tam se bude aktualizovat státní energetická konference a rozhodovat, jestli se bude stavět pátý blok v Dukovanech a zda se bude dostavovat Temelín. Ministr by neměl být svázán pupeční šňůrou s energetickými lobbisty, protože vždy je bližší košile, než kabát. Toto vážné rozhodnutí, které ovlivní Českou republiku na další léta, musí být erudované, musí být uděláno na základě odborných a nezávislých podkladů. A také to musí vycházet ekonomicky.

V regionu dukovanské elektrárny připravujeme socio-ekonomickou studii, která jasně ukáže čísla a prognózy dopadů (ne)fungování elektrárny.  Pro Vysočinu a jižní Moravu je 5. blok životně důležitý. Víme to. Ale protože se nemůžeme spoléhat na naše pocity a intuici, připravili jsme také podklady pro státní energetickou koncepci a ty předložili na ministerstvo průmyslu a obchodu. Bohužel nám bylo sděleno, že práce na aktualizaci koncepce bude pokračovat až bude nová vláda a nový ministr.

Proto s obavami sledujeme, co se vytvoří v Praze. Je po volbách a je nejvyšší čas pracovat.

 

 

 

 

Autor: Vítězslav Jonáš | středa 30.10.2013 21:43 | karma článku: 9,90 | přečteno: 419x