Jaký je osud hasičů v regionech?

Rušení hasičských stanic na Třebíčsku nad námi visí jako Damoklův meč. Místo nekonečných debat zrušit nebo nezrušit, je potřeba najít peníze na jejich financování. Jedno je jisté – hasiče na Třebíčsku potřebujeme.

Na Třebíčsku jsou čtyři hasičské stanice: v Jemnici, v Moravských Budějovicích, Náměšti nad Oslavou a v Hrotovicích. Jsou rovnoměrně rozložené, takže zajišťují v případě ohrožení potřeby obyvatel.

V loňském roce hospodařili hasiči v České republice s rozpočtem 6,9 miliardy. Oproti roku 2010, kdy jejich rozpočet byl 8,5 miliardy korun, to bylo výrazné snížení. A snižování má podle výhledů pokračovat i v dalších letech, takže v roce 2013 a 2014 by se rozpočet hasičů mohl dostat na necelé pět a půl miliardy korun. Při této částce nebude hasičský sbor udržitelný a akceschopný.

Musíme se odstřihnout od socialistického přemýšlení, že všechno je pro všechny zadarmo. Některé výjezdy a služby hasičů musí být zpoplatněny. Dalším krokem by mělo být zapojení pojišťoven do financování hasičů a také přesunutí určité části peněz vybraných na zákonném pojištění motorových vozidel. Dohoda s pojišťovnami bude velmi důležitá a potřebná.

Sešel jsem se v Senátu proto s novým  generálním ředitelem hasičů Drahoslavem Rybou, abychom naše kroky sjednotili. V současné době pokračujeme v jednání a řešení tak, aby hasičské stanice nejen na Třebíčsku, ale i v dalších regionech nebyly zrušeny.

 

Autor: Vítězslav Jonáš | pondělí 23.4.2012 12:29 | karma článku: 8,32 | přečteno: 548x