Dvě stě milionů navíc pro obce na Třebíčsku

O špatných věcech se mluví až příliš často. Možná proto také panuje ve společnosti špatná nálada. Musíme nahlas mluvit o tom, co se povedlo a co je dobré. Jednou z takových věcí je navýšení obecních rozpočtů díky změně zákona.

Diskuse k tomuto tématu byla zahájena již v roce 2008 se Svazem měst a obcí, Spolkem pro obnovu venkova a Sdružením místních samospráv. Řešení do dnešní podoby takříkajíc "nakopl" bývalý ministr financí, zesnulý Eduard Janota. Zákon o rozpočtovém určení daní je výsledkem politického kompromisu mezi všemi politickými stranami. Ministr Kalousek prohlásil, že ví, že řešení není dokonalé, například došlo ke snížení příjmů statutárním městům a obcím s velkými katastry, ale nedovede si představit, že bychom se mohli posunout někam dál. Jsem rád, že právě v Senátu, který je z převážné části zastoupen komunálními politiky došlo k jednoznačné podobě tohoto zákona.

Na Třebíčsku si v drtivé většině výrazně polepší všechny města a obce, a to přibližně o dvě stě milionů korun. To jistě není malá částka. Přeji našim městům a obcím, aby to nebyl jediný pozitivní počin do příjmu obcí. V poslanecké sněmovně je totiž projednáván senátní návrh zákona O pojišťovnictví, který řeší navýšení příjmů profesionálním i dobrovolným hasičům. Z mého pohledu by také toto značně ulehčilo tolik zatíženým obecním rozpočtům. Další navýšení rozpočtů by se mělo týkat obcí, které se nacházejí v havarijním pásmu dukovanské elektrárny. Věřím, že se nám podaří do těchto obcí dostat dalších sto milionů korun. Věci se dají měnit a je možné udávat správný směr. Někdy to trvá trochu déle, ale jde to.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vítězslav Jonáš | čtvrtek 6.9.2012 11:32 | karma článku: 8,33 | přečteno: 555x