Budeme volit prezidenta, můžeme i starosty

Prezidentské kampaně jsou rozeběhnuté, média přinášejí průběžné žebříčky toho, jak si kdo právě u občanů stojí, a já si říkám, jaká je škoda, že jsme doposud neprosadili přímou volbu hejtmanů, primátorů a starostů?

Pokud budeme u nás volit prezidenta přímo, bylo by logické nastavit přímou volbu i starostů, primátorů a hejtmanů. Lidé by si sami zvolili člověka, kterého chtějí mít v čele kraje nebo své obce. Došlo by k posílení jeho mandátu a také k přímé odpovědnosti občanům za výkon této funkce. Nemohlo by se stávat, jako dnes, že zastupitelstvo různými intrikami zvolí někoho, koho si občané v této funkci nepřejí. A vidím zde další důležitou věc, která by dnešní negativistické náladě ve veřejném prostoru pomohla – napřímo volený starosta by se nemohl schovávat  za radu, zastupitelstvo a politickou stranu. Pak se by ukázalo, jak ti, kteří aspirují na tyto posty, mají odvahu postavit se tváří tvář lidem. Myslím si, že by tato změna přinesla do veřejné správy a do politiky zodpovědnost. To je to hlavní, co dnes politika postrádá. Být zodpovědný vůči těm, kteří mi dali důvěru v přímé volbě. Byl bych moc nerad, aby se z toho stalo klišé.

Dobře vím, že přímá volba má i svoje úskalí. Ty se ale podle mého názoru dají odstranit změnami kompetencí jednotlivých orgánů obce. V sousedním Slovensku to neudělali a mají s tím trochu problémy, přesto přímá volba starostů tam funguje už několik let.

Takže když budeme volit přímo prezidenta na základě toho, co dělá, co vše je za ním a jak se chová, proč by to nemohlo fungovat u volby hejtmanů, primátorů a starostů? 

Autor: Vítězslav Jonáš | pátek 27.7.2012 9:19 | karma článku: 12,80 | přečteno: 714x