Brazilská a dukovanská jaderná elektrárna – co mají společného?

V Brazílii mají jedinou jadernou elektrárnu. Jmenuje se Angra – Světluška. V současné době staví 3. blok. Výstavba dala práci tisícům lidí. Stovky se jich také do regionu přistěhovalo a mnozí také zůstanou v elektrárně pracovat. Podobně by to mohlo být s dukovanským 5. blokem.

Bylo to velmi zajímavé setkání. Setkal jsem se také s Čechy, kteří v Brazílii žijí. Mluvil jsem s Ivanem Zábojníkem, který nedaleko jaderné elektrárny Angra provozuje penzion, a také s českým odborníkem, který spolupracoval na projektování Jaderné elektrárny Dukovany, Jaroslavem Jamborem.

Navštívil jsem region elektrárny Angra a bavil se s místními lidmi, jak elektrárnu vnímají. Jejich postoje je stejný jako u nás.  První blok jaderné elektrárny Angry se začal stavět v 70. letech, druhý v 80. letech. Ten třetí se staví dnes. Angra se nachází poblíž nejkrásnějších pláží Brazílie. Jezdí tam spoustu turistů a přítomnost elektrárny je v žádném případě neodrazuje. Mají dvě informační centra. Jedno se nachází v Lidicích. Ano, zní to podobně. Jméno mají po našich českých Lidicích, které měly tak tragický osud. Druhé informační centrum se nachází přímo v elektrárně. Lidé se tam dozvědí vše potřebné o palivovém cyklu. A také tam jezdí a zajímají se.

Soužití jaderné elektrárny a regionu je velmi úzké a prospěšné. Vyskytovaly se argumenty, podobně jako u nás, že elektrárna znehodnotí krajinu a bude mít vliv na úbytek turistů. Opak je pravdou. Elektrárna je největším zaměstnavatelem regionu, úzce spolupracuje s okolními obcemi, peníze (alespoň některé) jsou vraceny do regionu na podporu infrastruktury.

V loňském roce jsem navštívil anglickou elektrárnu Wylfa, jejíž jedna starší část končí a druhá se rozbíhá. Je to plynulý přestup z končícího jaderného zařízení na nový. Stejnou cestou bychom měli jít také u nás. Uvědomme si, že jaderná energetika co se týče soběstačnosti je pro naši zemi důležitá. Toto téma je ještě více aktuální v souvislosti se situací na Ukrajině. Energetické zdroje jsou v nestabilních zemích. Jadernou energetiku máme na našem území. Dukovany patří k nejbezpečněji provozovaným elektrárnám na světě.

 

Autor: Vítězslav Jonáš | čtvrtek 6.3.2014 12:47 | karma článku: 18,11 | přečteno: 485x