Konec učení cizích jazyků?

V posledních týdnech se několikrát ať už v tradičních nebo v nových médiích objevily informace o nových způsobech cizojazyčné komunikace pomocí technologických novinek.

Takové komunikace, kdy si mohou rozumět dva lidé, kteří žádným společným jazykem nemluví a za normálních okolností by se museli domlouvat posunky a takzvaně rukama nohama, pokud by se jim to vůbec podařilo.

Aktuálně se mluví především o nové funkcionalitě Skypu, která zvládá překládat okamžitě během skypového hovoru. To umožní dvěma lidem, kteří by si jinak nerozuměli, mluvit spolu přes Skype a vzájemně se pochopit. Už standardním pomocníkem je překladač v Googlu, který kromě překládání zadaných textů a celých webových stránek nabízí také mobilní aplikaci, s níž přeložíte i text, který si nasnímáte v mobilu integrovaným fotoaparátem.

To samozřejmě nejsou jediné možnosti. Existuje celá řada firem, které se zaměřují na vytváření takzvaných hybridních strojových překladů, kdy kombinují prvky statistické (viz Google translate) a lingvistické, nebo též „pravidlové“, které vycházejí ze zadaných pravidel daných jazyků a podle nich se snaží vytvořit smysluplnou a přesnou větu v cílovém jazyce.  Například společnost Intel na své stránce zákaznické podpory automaticky překládá z angličtiny do 8 jazyků zprávy a dotazy svých klientů a uživatelů.

Co to všechno může znamenat pro učení cizích jazyků? A bude jednou existovat taková technologie, která bude schopna překládat v reálném čase řeč člověka, který stojí proti nám a mluví na nás, aniž bychom potřebovali něco více než nějakou formu naslouchátka? Je pravděpodobné, možná dokonce jisté, že jednou taková doba přijde. Za jak dlouho to bude, na tom se ale už těžko shodnou i největší odborníci. Optimisti by řekli roky, skeptici mnoho desítek let.

Zatím žádná z technologií ale není takzvaně „víceúčelová“, to znamená, že by její zvládnutí dokázalo více funkcí najednou, například napsat text v cizím jazyce, porozumět textům anglicky zpívané písničky nebo si popovídat se svým americkým kamarádem u piva. Jedinou takovou funkcionalitou je stále ovládnutí cizího jazyka svým vlastním mozkem a jeho následné využití pro různé dovednosti. Je to podobné jako když se učíte cizí jazyk například pomocí e-learningového systému. To hlavní, co se naučíte, je právě to, jak zvládnout onen systém. Jak prezentovat, vyjednávat, psát nebo si dokonce jen tak popovídat, se díky tomu naučíte jen těžko.

Jedno je ale jisté, ten kdo se nechce učit cizí jazyk, má už nyní několik možností, jak se dorozumět, nicméně ještě nějakou dobu určitě potrvá, než si budeme moci říci, že učení cizích jazyků není potřeba.

Autor: Vítězslav Bican | čtvrtek 11.6.2015 16:06 | karma článku: 13,08 | přečteno: 1385x
  • Další články autora

Vítězslav Bican

Pomaturitní Hlava XXII

28.12.2016 v 14:22 | Karma: 17,57

Vítězslav Bican

Brekekexit?

3.10.2016 v 17:24 | Karma: 15,54

Vítězslav Bican

Troje Velikonoce

22.3.2016 v 18:06 | Karma: 9,81

Vítězslav Bican

Novoroční předsevzetí

2.2.2016 v 14:35 | Karma: 7,88