Kam se posunout, když už umím cizí jazyk? Jít na jedno.

Přestože se více než polovina obyvatel České republiky nedomluví cizím jazykem, stále více je i těch, kteří už umí poměrně dobře. Týká se to samozřejmě především angličtiny, ale sem tam i jiných jazyků.

První možností je samozřejmě pustit se do jiného jazyka. Vzhledem k tomu, že jich na celém světě je kolem šesti tisíc, tak je stále na čem pracovat. Často se nám poslední dobou stává, že druhým jazykem je nějaký exotický, třeba japonština, čínština, řečtina a podobně. Je tak vidět, že studium cizích jazyků není pouze snahou o jeho osvojení, ale zároveň se jedná o proniknutí do kultury. A mnohdy o to jde více, než o jazyk samotný.

Druhou možností, někdy dokonce nutností, je potřeba udržet si úroveň, kterou máme, ale nemáme přitom tolik aktivních možností jazyk trénovat. Standardní poučka by řekla, čtěte v cizím jazyce, pouštějte si filmy bez titulků a podobně. Měl bych ještě další radu. Udělejte to po česku: jděte na pivo. Tedy, nikoli sami, ani se svými kamarády ze střední, ale najděte si jazykového „sparingpartnera“, s nímž si budete moci promluvit o všem. Ne jen o tom, jak vám pivo chutná a jaké je počasí, ale i o pracovních věcech, o politice a čemkoli, co vás donutí aktivně používat cizí jazyk. Jen v Praze žijí tisíce cizinců, kteří by možná byli rádi.

No a nakonec je tu možnost nejvzdálenější, ale taky nejlákavější. Zahraničí. Umíte perfektně německy? Proč nezkusit pracovat v Drážďanech? Nebo v Berlíně. Jasně, tuhle možnost má jen malé procento z nás, ale cizí jazyk se přece studuje proto, abychom ho využili aktivně. Nikdo, kdo začíná, si neřekne, že to chce dotáhnout na falešného začátečníka nebo mírně pokročilého. Cíle máme mít ty nejvyšší, takže naučit se plynně a pak to zužitkovat.

Možná si řeknete, že jsou to idealistické představy a že nikdo nemá tolik času, aby je mohl realizovat. Ale není nic horšího, než věnovat čas naučení se cizího jazyka a potom ho zapomenout jenom proto, že jsme se mu dál už nevěnovali. Stejně jako jakékoli jiné učení je i osvojení si cizího jazyka dlouhodobý a vlastně nikdy nekončící proces. Tak ať nám to jde. Nechcete jít na pivo?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vítězslav Bican | úterý 30.4.2013 10:50 | karma článku: 13,77 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Vítězslav Bican

Pomaturitní Hlava XXII

28.12.2016 v 14:22 | Karma: 17,57

Vítězslav Bican

Brekekexit?

3.10.2016 v 17:24 | Karma: 15,54

Vítězslav Bican

Troje Velikonoce

22.3.2016 v 18:06 | Karma: 9,81

Vítězslav Bican

Novoroční předsevzetí

2.2.2016 v 14:35 | Karma: 7,88