Ze světa: Kalifornské město Stockton zbankrotovalo

Světovými médii proběhla zpráva o krachu města Stockton v Kalifornii. Je to největší město v USA za poslední desetiletí, které kdy vyhlásilo bankrot, má přes 290 tisíc obyvatel. Městu drasticky uškodily nezodpovědné rozpočtové výdaje, sociální výhody a krize na trhu nemovitostí. Dokud nenastaly opravdové problémy, na ty rozpočtové se příliš nepoukazovalo. 

Dost mi to připomíná finanční problémy evropských států. Dokud se státům nezačaly závratně zvyšovat úroky z dluhů, nikdo se o míru zadlužení nestaral. Byl to v podstatě jen škraloup, kterého si všímali hlavně ekonomové, nikoliv politici a voliči.   

V České republice je přes šest tisíc obcí. Fatální rozpočtové problémy má asi jen 5 z nich. Je to převážně vina nezodpovědných místních politiků a jejich megalomanských projektů. Zadlužit se kvůli investicím může mít racionální podklad, ale zadlužit se tak hluboce, aby to ohrožovalo samotnou finanční existenci je příliš nebezpečné. Navíc, pokud v jednom roce vyrobím schodek, musím ho v letech dalších vyrovnat přebytkem. Zadlužovat se bez vidiny splacení dluhu je také zásadně špatně.

Zanedlouho by se na půdě parlamentu měla začít projednávat fiskální ústava ČR. Její součástí budou mimo jiné i pravidla pro zadlužování obcí. Návrh by v podstatě znamenal, že obce budou muset mít v horizontu 8 až 10 let vyrovnaný rozpočet. V případě nedodržení zákona budou následovat sankce.

Vždy jsem prosazoval, aby vznikla pevná pravidla, která by limitovala nezodpovědné politiky v utrácení. Při pohledu na dnešní Evropu se může sice zdát, že na tom Česká republika se svým dluhem není nejhůře, nesmíme se ale nechat ošálit. Je třeba co nejrychleji dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a tento dluh přinejmenším již nezvyšovat. 

Autor: Vít Bárta | úterý 10.7.2012 12:30 | karma článku: 13,91 | přečteno: 1340x