Nedejte vydělat svou neznalostí šíbrům a podvodníkům!

Na svých poslaneckých hodinách se setkávám s mnohými z vás. Jsem rád, že se dozvídám o problémech, které vás nejvíce tíží, tato zpětná vazba je opravdu cenná pro mou práci poslance. Velmi často se potýkáte s finančními problémy způsobenými významnou měrou i nevýhodnými a podvodnými smlouvami, či nákupem předražených produktů na předváděcích akcích. Nejedná se však často o problém nedostatečného legislativního ošetření těchto záležitosti, ale o špatnou informovanost o vlastních spotřebitelských právech.

Proto jsem se rozhodl využít tohoto blogu, abych Vám poskytl pár rad, jak se vyvarovat těm nejzákladnějším problémům. Vím, že pro někoho se to může zdát jako samozřejmé věci, z vlastní zkušenosti z rozhovorů s vámi, jsem přesvědčen, že je dobré takové věci neustále opakovat. Nedejte vydělat svou neznalostí šíbrům a podvodníkům!

Smlouvy o půjčce 

Nejčastější problémy se objevují, když v tíživé situaci žádáte o půjčku například u nějaké nebankovní instituce. I přes časovou tíseň si vždy smlouvu přečtěte a pokud něčemu nerozumíte, prejte se na vysvětlení. Nikdy nepodepisujte nic, co jste nečetli a čemu dostatečně nerozumíte. Můžete se obrátit na místně příslušnou pobočku České obchodní inspekce či Sdružení obrany spotřebitelů, kde Vám bude smlouva zanalyzována. 

Dobrá smlouva o půjčce by měla obsahovat tzv. RPSN – procento z půjčky, které za rok zaplatíte, včetně úroků a dalších poplatků. Dále výši půjčky, výši splátek, jejich počet a splatnosti. Důležitý je také závazek toho, kdo půjčuje vás informovat o změnách RPSN a stanovení podmínek řešení sporů. Dejte si také pozor na to, aby byly ve smlouvě uvedeny všechny poplatky s půjčkou spojené, samozřejmě i části týkající se úroků z prodlení, smluvních pokut a tak dále. Jak víte, ďábel je ukryt v detailech.

Při koupi a prodeji nemovitostí 

Je jedno, jestli uzavíráte smlouvu přímo s majitelem nemovitosti nebo jednáte s realitní kanceláří. Smlouvu by měl vždy vidět váš právník. Nikdy smlouvy neuzavírejte ihned na místě a vůbec ne pod nátlakem. Nenechte se také přesvědčit, že nemůžete text smlouvy nijak měnit. O realitní kanceláři se také nejdříve snažte zjistit co nejvíce informací od známých anebo na internetových fórech.

Velkým problémem minulosti byly takzvané rozhodčí doložky. Firmy Vám nenápadně do smlouvy podsunuly klauzuli, že případné spory nebude rozhodovat soud, ale takzvaný rozhodce zpravidla určovaný samotnou firmou. To se podařilo naštěstí již změnit, a to i díky dřívějšímu působení Věcí veřejných ve vládě. Rozhodčí doložka nyní musí být sepsána v samostatné smlouvě a nikoliv jen jako poznámka pod čarou malým písmem. Pokud byste se však i nyní s něčím takovým setkali, je původní smlouva ze zákona neplatná. Spotřebitel si tedy má šanci uvědomit, jaké následky by pro něj uzavření takové doložky mělo. Nicméně díky novému zákonu je zde možnost se přesto domáhat spravedlnosti u normálního soudu.

To jsou však jen základní rady v takovýchto situacích. Pro podrobnější informace můžete navštívit řadu webů, které se specializují na ochranu spotřebitele či právní servis. Zde nabízím odkazy jen na pár z nich

Autor: Vít Bárta | úterý 12.6.2012 21:15 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1585x