Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše civilizace je v bezprecedentním ohrožení

Můžeme se tomu radovat nebo nad tím bědovat, objektivním faktem našeho každodenního života však jsou peníze, ekonomika a zaměstnanost. Právě s pomocí těchto nástrojů kombinovaných s moudrosti a morálkou dovedli generace našich rodičů a prarodičů vytvořit unikátní a vyspělou civilizaci, jejichž vymoženosti jsou dnes naší radostí a chloubou a jejíž nedostatky jsou naší každodenní starostí. Bohužel právě fatální selhání systému a elit nás teď přivedly do velmi nebezpečné ekonomické situace, kdy aniž by si to široká veřejnost skutečně uvědomovala, stojíme přímo nad propastí nové a možná ještě o mnoho nebezpečnější ekonomické krize.

Suchá fakta jsou neúprosná, ačkoliv se média a vrcholní představitelé klíčových světových hráčů snaží veřejnost všemi možnými způsoby uklidnit, nad hlavami nás všech se svírají přesně stejná mračna jako v předvečer kolapsu roku 2008. FED neboli zjednodušeně americká centrální banka právě zahájila novou vlnu kvantitativního uvolňování, neboli lidsky řečeno zapnula mega výkonný tiskařský stroj na dolary. Spolu s historickým bezprecedentním snížením úrokových sazeb a zcela identickou politikou Evropské centrální banky to znamená jediné: světová finanční soustava je v kritickém stavu a úřady se pokouší udusit plamen nové krize přikládáním stohu papírových peněz. V případě čtvrtečního rozhodnutí FEDu jde o plán tisknutí 40 miliard dolarů (více než 750 miliard korun, tedy více než poloviny českého rozpočtu) měsíčně. 

Kritičnost situace je zřejmá také z chování eurobyrokratů, kteří od vypuknutí krize pořádali již více 20 vrcholných summitů zasvěcených záchraně eurozóny a potažmo i celého evropského bankovního socialismu. Problém však tkví v tom, že všemi svými scestnými a někdy až totalitními praktikami zatím dosáhli pouze a jenom prohloubení a prodloužení krize. 

Toto absurdní divadlo světové byrokracie a bankovního socialismu nedovede zastřít evidentní a ostrou hrozbu druhého v řadě kolapsu euroamerické finanční soustavy, který by již v příštím roce vedl k neviděné vlně recese, nezaměstnanosti a chudoby. 

Lituji toho, že nás historické okolnosti zavedly do situace, kdy v čele světové ekonomiky panuje beznaděj, hospodářským politikám naších nejvýznamnějších obchodních partnerů vévodí neschopnost a alibismus a v našem čele stojí krátkozraká, nekoncepční a nemorální vláda. Místo kriticky nezbytných reforem, zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky a přesměrování jejího exportu na východ k rostoucím ekonomikám jsme dnes spíše svědky prostého a každodenního oportunismu, klientelismu a korupce našich národních a regionálních elit. 

V této kritické době, kdy blahobyt celých generací českých občanů, ne-li osud euroamerické civilizace jak jí dnes známe, visí na vlásku, se obracím k hluboké myšlence, kterou před časem pronesl Martin Luther King: „Na světě není nic nebezpečnějšího než upřímná ignorace a vědomá hloupost.“  a prohlašují, že tento výrok by měl být vytesán do kamene a to u vchodu do každé vládní instituce naší země. 

Autor: Vít Bárta | pátek 14.9.2012 10:31 | karma článku: 24,99 | přečteno: 1805x
  • Další články autora

Vít Bárta

Zemanovo eurohujerství nás přijde draho

Prezident Miloš Zeman dnes podpořil návrh na jednotnou evropskou daň pro firmy ve výši 25 procent. Co tím sleduje? Pro koho je takové daň výhodná? Pro Českou republiku určitě ne.

10.6.2013 v 19:19 | Karma: 24,41 | Přečteno: 1539x | Diskuse| Ekonomika

Vít Bárta

Kalousek dostal kartáč? Ne, Kartáč dostal Kalouska

Boj o provozování internetové rulety mezi ministerstvem financí a společností Casino Kartáč Group, se přiklonil na stranu kasina. Městský soud v Praze totiž vyhověl žalobě ostravské společnosti, která o povolení provozu kasina usiluje už deset let. Soud nyní zrušil všechny Kalouskovy verdikty, který nechce provoz kasina na internetu povolit.

5.6.2013 v 18:15 | Karma: 13,25 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Kalousek za 24 hodin stáhl vlastní novelu o loteriích. Proč?

Chápu, že republika v těchto dnech žije zcela jinými problémy, nicméně mi dovolte podělit se s vámi o jednu záhadu, kterou dost možná za mě vyřeší pohotový novinář jednou dobře mířenou smskou na ministra financí Miroslava Kalouska.

4.6.2013 v 16:37 | Karma: 21,86 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Ostatní

Vít Bárta

Nečas s Kalouskem zformovali vládu mrtvých brouků

Česká ekonomika se v těchto dnech již čtvrtý rok v řadě propadla v žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD. Vláda „rozpočtové zodpovědnosti, boje proti korupci a konkurenceschopnosti“ nás tentokrát posunula z 33. příčky na 35. V důsledku osvícených pseudoreforem tak zvané pravice jsme se v letech krize již propadli z 28. na 35. místo, tedy o sedm příček. Vzhledem k tomu, že hodnoceno bylo pouhých 60 ekonomik, již před několika lety jsme se ocitli mezi těmi horšími a to prosím pěkně mimo jiné za Litvou, Polskem, Thajskem, Mexikem a Kazachstánem.

1.6.2013 v 20:04 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vít Bárta

Jak jsme předčili světové velmoci

"Když NASA poslala první kosmonauty do vesmíru, zjistila, že psací pera nefungují při absenci gravitace. Vyřešením tohoto problému NASA pověřila konzultantskou společnost. Po deseti letech a 12 milionech dolarů, Američané vyrobili vlastní pera schopná psát v jakékoliv pozici a při teplotě mezi 0 a 300 stupni kelvina. Rusové používají tužky."

26.4.2013 v 14:06 | Karma: 24,94 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1732x
Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 ministr dopravy České republiky.
Zakladatel, dlouholetý generální ředitel (do února 2010) a spolumajitel (do 7. července 2010) bezpečnostní agentury ABL. Manažer odvětví roku 2008 v soutěži organizované Českou manažerskou asociací.
www.vitbarta.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky