Jak motivovat státního úředníka

Okolnosti posledních čtrnácti dní mne přiměly k tomu, abych reagoval na mediální kritiku, kterou rozpoutaly údajně nepřiměřené odměny státních zaměstnanců. Jakkoli standardní je tato praxe v jiných evropských zemích, u nás toto téma neustále vzbuzuje mediální vášně.

Systém motivace státních zaměstnanců může mít pro společnost dopady buď kultivační, nebo degradační, podle principů, kterými je nastaven. V České republice bohužel úředníci nemají jistoty, které by jejich motivaci zajišťovaly, např. garantovaný kariérní postup a kontinuitu, a to především díky neustále se měnícím vládám a politizaci státní správy. Česká republika zároveň nemá přesně nastavená pravidla na udělování odměn, je tedy na nadřízeném, jak ohodnotí výkonnost svých podřízených dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ať už za boj proti korupci, či za dobrý management. V kombinaci s dlouho zakořeněnou nedůvěrou v politiky je pochopitelné, že téma odměňování státních úředníků, vyvolá mediální rozruch.

Systém, který se spoléhá pouze na dobré úmysly jednotlivců, samozřejmě není udržitelný, a je proto nezbytně nutné ho kultivovat. Zkultivovat ho můžeme buď stanovením jasných pravidel pro zásluhovost- zavedením motivačního systému KPI nebo odpolitizováním státní správy. Je jasné, že k odpolitizování státní správy bude zapotřebí přijetí kvalitního zákona o státní správě. Velmi mě proto znepokojuje, že jsme jednou z posledních evropských zemí, která takový zákon doposud nemá. Přitom, máloco je společensky tak důležité, jako právě profesionální státní správa, odstíněná od politických tlaků a politicky motivovaných machinací s finančními prostředky. Ale zdá se, že existuje naděje a blýská se na lepší časy. Ministerstvo vnitra již totiž připravuje tzv. zákon o úřednících, který má úředníkům garantovat jistoty odpolitizováním státní správy, prostřednictvím jmenování nepolitického vedoucího úřadu, stanovením jasných pravidel pro výběrová řízení, kritérií pro kariérní postup, apod., což zákonitě příznivě ovlivní efektivitu práce, odměňování zaměstnanců, a doufejme pozvolna i obnoví důvěru veřejnosti ve státní sféru.

Do doby, než takový zákon vstoupí v platnost, se však musíme zasadit o zefektivnění státní správy a omezení korupčního prostředí jinými způsoby. Nedávno jsem narazil na hezký citát, který s touto úvahou souvisí: „Chcete-li, aby lidé žili a dýchali vizí, zaplaťte jim za to, že to dělají.“ Stejně jako ostatní ministři, jsem i já musel řešit otázku, jak úředníky motivovat k výkonu, navzdory omezeným finančním prostředkům v rozpočtu. Zvolil jsem cestu méně zaměstnanců, ale o to lépe placených. Logiku mé úvahy může demonstrovat následující příklad: Představte si, že se schyluje k bitvě a vy si můžete vybrat, se kterou armádou chcete jít do boje. Buď vsadíte na obrovskou armádu s několika průměrnými veliteli a špatnou morálkou nebo menší disciplinovanou armádu se silným vedením. Se kterou armádou vyhrajete bitvu? Máme-li zefektivnit státní správu, je potřeba mít silné generály, a ty motivovat k výsledkům, s čímž souvisí i redukce nepotřebných, slabších článků, abychom mohli motivovat ty lepší, silnější. Jinými slovy, budete-li mít méně zaměstnanců- kvalitních lidí, které adekvátně ohodnotíte za dobře odvedenou práci, stane se jejich práce nejenom více efektivní, ale zároveň tím nepřímo eliminujete korupční prostředí. To je jedním z důvodů, proč jsem škrtal více tabulkových míst, než jsem musel, a nechal si ty nejlepší manažery, a zároveň důvod proč jsem se rozhodl ty nejvyšší manažery (ředitele podřízených organizací Ministerstva dopravy) motivovat k ještě lepším výsledkům na základě ukazatelů KPI.  KPI jsou základním prvkem systémů pro měření výkonnosti a pomáhají organizacím monitorovat proces dosahování stanovených cílů. V praxi to bude vypadat tak, že si ředitelé stanoví své cíle, které se na konci roku porovnají s realitou, a na základě jejich procentního splnění se jim přidělí patřičná odměna.

Tento systém nepochybně podpoří efektivitu státní správy, ale dokud nedojde k jejímu odpolitizování, veřejnost bude vůči nám politikům nadále skeptická. Tento příspěvek jsem chtěl věnovat především těm, kteří nevěří, že i státní správa může pracovat efektivně, nicméně bude to ještě běh na dlouhou trať.

Autor: Vít Bárta | čtvrtek 10.3.2011 17:25 | karma článku: 20,57 | přečteno: 2281x