Jak Josef Dobeš zradil učitele

Jen velmi málo zaručených politických pravd má universální platnost. Existuje však minimálně jedna velmi výrazná a ještě ke všemu snadno dokazatelná výjimka. Každý národ je tak bohatý, jak vzdělané má občany. Každý začínající politolog, ale především politik by si měl někdy udělat čas a ověřit si tuto prostou pravdu rešerší veřejných zdrojů. A i když samo vzdělání bezpochyby není závislé jen na penězích, tak i na tomto poli jsou peníze - slovy klasika - až na prvním místě.

Chceme-li vzdělané občany, musíme investovat do školství, do vybavování škol a samozřejmě i do platů učitelů, protože ve svém vlastním zájmu bychom měli pro svoji mládež chtít jen to nejlepší. Statutu učitele nemusíme budovat společenskou prestiž - na rozdíl od politiků ji nikdy neztratili - ale musíme učitele na všech stupních školství zabezpečit tak, aby toto poslání přitáhlo opravdu jen ty nejlepší.

 Co jsme pro to udělali jako Věci veřejné?

 * Stanovili jsme nástupní učitelské minimum na 20 tisíc korun. Každý učitel tak dostal přidáno v průměru 500 až 1500 korun.

* Již teď jsme dokázali zajistit podporu celoživotnímu vzdělávání a e-learningu.

* Zasadili jsme se také o snižování výdajů vlastního ministerstva snížením počtu úředníků o několik stovek, čímž jsme ušetřili 480 milionů korun a sloučil 6 ostatních přímo řízených organizací MŠMT.

* Potom, co jsme přidali nastupujícím učitelům, přišel čas přidal i všem ostatním. V rámci tvrdých koaličních jednání jsme za tímto účelem vybojovali 4 miliardy korun. Učitelé by si měsíčně polepšili o 100 až 1500 korun s tím, že vyšší částku by dostali déle sloužící pedagogové.

* Fatální selhání Miroslava Kalouska jako ministra zodpovídajícího za tvorbu státního rozpočtu a chod ekonomiky však vedlo k tomu, že na jaře tohoto roku bylo zapotřebí okamžitě škrtat. A samozřejmě, kdy jinde by koaliční partneři škrtali, než na našich ministerstvech a na platech učitelů. Jako by na Ministerstvu financi a státní správě obecně nebylo dost vaty.

* Ministr Dobeš odstoupil na protest proti fatální nezodpovědnosti a nedomyšlenosti Kalouskových škrtů, které ve své celkové výši 2,5 miliard těžce dolehly na Ministerstvo školství a hlavně platy učitelů.

Jaká je však situace dnes?

Ministr školství Petr Fiala se v médiích chlubí, že v roce 2013 zvedne platy učitelů "zhruba o 1 procento“. To se tedy má čím chlubit! Jednak tento nárůst platů učitelů sotva kompenzuje předchozí Kalouskův škrt a tedy pouze vrací platy učitelů na původní úroveň, jednak při odhadované inflaci na příští rok ve výši 2-3% naopak dojde k reálnému poklesu těchto platů!

Je evidentní, že ministr není tak hloupý, aby si to neuvědomoval. A asi ani není tak špatně informovaný, že by nevěděl o katastrofickém propadu českého školství ve všech mezinárodních srovnáních. V žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra v kategorii kvalita základního vzdělávání jsme se jenom za 4 roky faktické nadvlády Kalouska (2008 – 2012) propadli z 15 místa na 55 místo! Tedy jinými slovy, pokud jsme v roce 2008 v této kategorii sousedili s Dánskem a Rakouskem, dnes jsme jen těsně před Botswanou.

V celkové kvalitě školství a vzdělávání jsme se za stejné období propadli o 33 příček a to na dnešní nedůstojné 59. místo, mezi Kambodžu a Omán. Jedním z hlavních důvodu tohoto fatálního propadu ČR je naprosté selhání v jednom z nejklíčovějších oboru vzdělávání vůbec, a sice v matematických vědách - zde jsme byli ještě v roce 2008 osmi nejlepší na světě, avšak o školství se nikdo nestaral a standardy vzdělávání nikdo nehlídal a tak se svému dnešnímu 78. místu vlastně nemůžeme ani divit.

Podobná situace však vládne praktický napříč celým oborem a potvrzuje ji i celá řada dalších mezinárodních srovnání.Švýcarský institut IMD chválí ČR za pozitivní reformy v rezortu, to se však bohužel ještě týká období, kdy byl Josef Dobeš ministrem a dnes jsou již všechny tyto reformy plně zpacifikovaným ministrem. Podle údajů této instituce dnes na školství věnujeme pouhá 4% HDP a nemáme se tedy čemu divit. Ve vědě na školách jsme 36. z 59 hodnocených zemi a ve výuce jazyku pak na 40. místě, jaký pak tedy asi může být budoucí hospodářský růst země? S takovou nás čeká leda tak nevzdělanost a bída.

Podle statistik švýcarského institutu IMD jsou v České republice platy učitelů regionálního školství hluboko pod průměrem vyspělých zemi a před námi jsou země jako Jižní Afrika, Estonsko či Chorvatsko.Takovou situaci asi nelze napravit s pomoci reálného poklesu mezd učitelů, že ano pane ministře?

Co s tím?

Hlasovali jsme proti státnímu rozpočtu 2013. Jedná se o neadekvátní a neprofesionální dokument, který naši ekonomiku i občany bude již za několik měsíců stát velmi draho. Přesto jsme se ho v rámci svých možnosti a sil v Poslanecké sněmovně pokoušeli upravit. Požadovali jsme zvýšení platů všech pedagogických pracovníku regionálního školství v průměru o 1000 Kč hrubého za plný úvazek a to od 1. 1. 2013.

Potřebných 2,6 miliard navrhujeme strhnout ze státního dluhu spravovaného Ministerstvem financi. Nechceme platit učitelům a tedy i za budoucnost naši země prostřednictvím navýšení zadlužení. Pouze moc dobře víme, v jakých rozpočtových kapitolách si pan ministr Kalousek každoročně schovává vatu, o které nechce, aby někdo věděl, že existuje.

Náš pozměňovací návrh, stejně jako množství jiných, však neprošel. Kromě notoricky hluchých pánů Kalousků a Nečasů, kteří již zjevně zapomněli, že své vzdělání také nezískali v samoobsluze nebo na procházce lesem, si nemůžeme dělat žádné iluze ani o již zmíněném současném ministru školství, který zcela jistě chápe současnou situaci velmi dobře, ale zapomíná to jakkoli dávat najevo.

Nejdrtivější je však změna postoje Josefa Dobeše, který jako jeden z mála ministrů v naší polistopadové historii dobrovolně rezignoval a to právě z důvodu obrany učitelských platů. 19.12 při rozhodujícím hlasování nám chybělo jenom osm hlasů pro prosazení vyšších platů učitelů, v této otázce se však Josef Dobeš zdržel hlasování, aby si proti sobě nepopudil mocného ministra financí, který se mu při schvalování rozpočtu veřejně směje a oznamuje národu, že si jej koupil za 800 milionů Kč na sport.

Pozoruhodné je, že již 20.12 se pan exministr veřejně chlubil tím, že může sehnat 9 a více hlasů na podporu vrávorající vlády. Proč pak nesehnal osm hlasů na podporů platů učitelů o den dříve? Proč pak o den dříve nesehnal alespoň svůj vlastní hlas? Posuďte sami, jakým bude Josef Dobeš obhájcem sportovců, dovedl-li takhle rychle a bezohledně zradit vše, co hájil dříve. Posuďte sami jakou je tato vláda, drží-li se na osobních ambicích a zradě takovýchto jednotlivců. Udivuje mě, že pak v očích mnohých je věrné jádro VV tím špatným, co v této zemi zkazilo politiku. Ne vážení, politika zde byla zkažená již dávno před naším příchodem a naše hlavní chyba tkví v tom, že jsme věřili svým přátelům a kolegům, kteří to následně v boji s dinosaury nevydrželi a zradili. Dnešní jádro VV však prokázalo takovou odolnost vůči dinosauřím útokům, že se za své poslance nemá co stydět. V každé slušné a zdravé společnosti se musí stydět zrádci a ne ti zrazení.

 

 

 

 

 

Autor: Vít Bárta | středa 26.12.2012 11:00 | karma článku: 0 | přečteno: 1711x