Chtějí boj, maj ho mít. Podáváme na CPE hromadnou žalobu!

Lidé, kteří se dostanou do finančních problémů a hledají pomoc v nebankovním sektoru,  se stávají snadnou kořistí nejen lichvářů, ale i prachsprostých podvodníků, kteří pod příslibem snadno dosažitelné půjčky, lákají od důvěřivých občanů peníze, jako jakousi údajně vratnou zálohu  zhruba od 4 do 15  tisíc korun podle výše požadované půjčky a následně těmto lidem sdělí, že jejich půjčka nebyla schválena protože z jejich strany došlo údajně k porušení smlouvy. Za toto „porušení smlouvy“ pak požadují ještě pokutu ve výši kolem 12 000 Kč. Někdy i více!   

Kupříkladu jen ze strany společnosti CPE Credits of Private Equity a.s. , kterou se občanské sdružení Společná obrana www.spolecnaobrana.net začalo zabývat zhruba před měsícem, se zřejmě jedná již o stovky případů. A denně se hlásí další a další poškození! Společná obrana sice zjistila, že  firma CPE  tuto pokutu  soudně nevymáhá, nicméně  soudy a exekucemi vyhrožuje, což samo o sobě je pro lidi ve finanční tísni velmi stresující. 

Ve snaze tuto situaci řešit, se sdružení Společná obrana rozhodlo podat na firmu CPE Hromadnou žalobu. K dnešnímu dni se přihlásilo již přes 40 lidí, kteří jsou ochotni vypovědět svůj příběh u soudu. Smutné ovšem je, že pro ně samotné tento soud vůbec nic nevyřeší! Instituce Hromadné žaloby v naší zemi zná totiž pouze možnost Žaloby o zdržení se protiprávního jednání! Takže pokud by tito lidé chtěli získat nazpět své peníze, museli by každý zvlášť podat na CPEŽalobu o navrácení neoprávněného obohacení.  Neboť co peklo schvátí, samo od sebe nenavrátí! 

Vzhledem k tomu ovšem, že částky, o které tato firma lidi připravila nejsou nijak závratné, podvodníci tedy správně předpokládají, že lidé do takovýchto soudních sporů, do kterých je třeba investovat další finance, nepůjdou a řeknou si smířeni s osudem,  že za blbost se platí. 

Nedostatek v legislativě, respektive omezení Hromadných žalob pouze na žaloby o zdržení se protiprávního jednání, je tedy přesně tou správnou vodou pohánějící  mlýny podvodných firem, které těží z lidského neštěstí. 

Nebýt této mezery v zákonech, mohli by  poškození občané požadovat navrácení peněz v jednom jediném soudním řízení!

Občanské sdružení Společná obrana se ovšem rozhodlo kromě Hromadné žaloby, ještě k dalšímu kroku a to, že těmto lidem s jejich osobními žalobami o navrácení peněz pomůže a je rozhodnuto třeba i zavalit naše soudy takto bagatelními spory, jen aby si naši zákonodárci konečně uvědomili, že ochrana spotřebitelů nespočívá pouze v prevenci a osvětě, ale že lidem poškozeným podvodníky je skutečně třeba účinně pomáhat!

Příběhy konkrétních lidi a vlastnickou strukturu oné firmy podrobněji popisuji na své stránce, stejně jako to, jak VV legislativně bojují proti lichvě: http://vitbarta.cz/proti-lichve/

Autor: Vít Bárta | pátek 28.12.2012 12:32 | karma článku: 26,45 | přečteno: 2011x