Cesta, jak zvednout kvalitu českého školství

V úterních Hospodářských novinách jsem se dočetl o projektu společnosti Ingenio et arti, který má propojit studium na vysoké škole s firemní praxí. Jedná se o webovou burzu absolventských prací. Spuštěna by měla být v prosinci. Na této bezplatné burze by se měla střetávat nabídka studentských prací s poptávkou od firem z praxe. Pokud firma bude mít zájem zpracovat od studenta nějaké téma, bude ho moci na web umístit. Stejně tak studenti budou moci nabídnout své práce. Právě burza pro ně může znamenat velmi cenný kontakt na jejich potenciálního zaměstnavatele.

Projekty podobného ražení jsou do budoucna velmi důležité pro naši ekonomiku. Studenti by totiž neměli studovat, aby získali titul, ale aby se uplatnili v praxi. Propojování školy a byznysu je trend, kterým se naše školství musí jednoznačně vydat. A tento projekt k tomu muže přispívá. Přeju celému projektu úspěch a hodně štěstí.

Velkým problémem českého školství je jeho odtrženost od praxe. To snižuje možnosti absolventů plnohodnotně se uplatnit na trhu práce. V České republice by bylo velmi přínosně zavedení tzv. duálního systému (například po vzoru Německa) především na úrovni odborných škol. Ten funguje tak, že studen studuje na škole a je i zapojen do firemní praxe zároveň. Může to fungovat např. v modelu jeden až dva dny ve škole a tři až čtyři dny ve firmě. Student tak získá nejen praktické odborné dovednosti, ale i pracovně-sociální zkušenost.

V duálním školství se praktikuje princip „learning by doing“. Tento systém je navíc velmi populární mezi firmami i mezi studenty. Firmy se můžou vytipovat budoucí zaměstnance, studenti můžou získat kontaktu na budoucí praxi.

Propojování vzdělávání a praxe je velmi účinným způsobem, jak zvýšit kvalitu českého školství.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Bárta | čtvrtek 9.8.2012 13:32 | karma článku: 11,08 | přečteno: 1230x