Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svěcení dne.

Velice záleží na tom, když se na to podíváme z perspektivy Božího Slova . Čemu rozumíme svěcením dne? Na příklad ve Starém zákoně je výzva- pamatuj na den odpočinku, aby ti byl svatý. Ale je tam též celá řada dalších odobných výzev k posvěcení. Posvěcení dnů,týdnů,měsíců, věcí,lidí, předmětů a potravin.  

 

3.Moj. 19:2.. Mluv ke všemu množství synů Izraelských a rci jim: Svatí buďte, nebo svatý jsem. Ale starozákonní Izrael toho nikdy nedosáhl. Byla mezi nimi nevěra, nečistota a nesvatost. Nový zákon to vyjadřuje velice jasně. Ep. S. Pavla k Kol.2:16-17...Protož žádný vás nesuď pro pokrm, aneb pro nápoj,aneb ze strany svátku , neb novuměsíce, aneb sobot. Kteréžto jsou stín věcí budoucích, ale pravda tělo jest Kristovo.

Tyto věci jsou jenom stínem. Jelikož tyto věci jsou jenom stínem,tak nemohou být skutečností a už nejsou. Aby mohl stín existovat, musí něco vrhat co existuje a to je Kristus. Kristus je podstatou věci - proto také, kdo je v Kristu, je nové stvoření. Kdo je v Kristu, je svatý. Nový zákon je adresován "svatým" . Celý Starý zákon ukazuje na Krista, svědčí o něm, ale ještě ho nezná, očekává Ho - vidí stín, ale ještě nevidí postavu, která tento stín vrhá. Ale jde o tu postavu, nikoliv o stín.

Zjev. Jana 15:4..Kdož by se nebál tebe, Pane, a nezveleboval jména tvého? Nebo ty sám svatý jsi. Všickni zajisté národové přijdou, a klaněti se budou před obličejem tvým; nebo soudové Tvoji zjeveni jsou. Nikdo ať vás neodsuzuje, nenechte se připravit o to co jste získali v Kristu. Ep.S.Pavla k Řím. 14:5-12....Nebo někdo rozsuzuje mezi dnem a dnem, a někdo soudí každý den. Každý nechť má jistotu svého přesvědčení. Kdo zachovává určité dny, zachovává je Pánu. Kdo jí, dělá to Pánu ke cti, neboť děkuje Bohu; a kdo nejí, dělá to také Pánu ke cti, neboť i on děkuje Bohu. Nikdo z nás nežije sám sobě a nikdo sám sobě neumírá. Žijeme-li, žijeme Pánu, umíráme-li, umíráme Pánu. Ať žijeme, ať umíráme, patříme Pánu. Vždyť proto Kristus umřel i ožil, aby se stal Pánem i mrtvých i živých. Proč tedy, ty slabý, soudíš svého bratra? A ty, silný, proč zlehčuješ svého bratra? Všichni přece staneme před soudnou stolicí Boží. Neboť je psáno: `Jako že jsem živ, praví Hospodin, skloní se přede mnou každé koleno a každý jazyk vyzná, že jsem Bůh.´ Každý z nás tedy sám za sebe vydá počet.

Zde jelikož za vše vydáme počet, musíme absolutně spoléhat na Krista a jeho milost. Nejsme zachráněni a posvěceni tím co děláme, ale tím, co udělal Ježíš Kristus na kříži. Je tedy potřeba světit dny? Není. 1 Ep. S.Petra 3: 15 říká: Ale Pána Boha posvěcujte v srdcích svých. A na tom všechno záleží. Jestliže Jeho posvěcujeme, jsme posvěcení svatí.Ještě k otázce dnů - myslím, že je dobré studovat, co v Božím Slově znamená bohoslužba (a s tím potom také související význam slova církev) - vynikající text je Ř 12,1-2. V kontextu toho, co následuje do konce 15. kapitoly můžeme říct, že celý život křesťana do nejmenšího detailu je bohoslužbou Pánu a uctíváním (svěcením) Pána.

Co se týče svátků - nemyslím, že by Bible mluvila o tom, že by křesťané měli (ve smyslu byli povinni) slavit nějaké svátky. Starozákonní svátky měly zjevně ukazovat na Krista (Ko 2:16) a byly naplněny v Něm.

Nový zákon zmiňuje některé židovské svátky s tím, že je znovuzrození Židé (tedy křesťané z Židů) v určitém slova smyslu zachovávali - jako např. svátek letnic - Sk 20,16 - Pavel chtěl být na letnice v Jeruzalémě. Přesto je vidět, že to byl specificky Pavlův cíl a nikde nevidíme, že by nějak povzbuzoval další křesťany, že mají jednat také tak. Navíc všechny tyto případy jsou popsány v knize Skutků, která mnohem více POPISUJE historii křesťanské církve a méně formuluje učení (což ale neznamená, že by byla méně Božím Slovem)

Zdá se, že opravdu významné jsou právě jedny Velikonoce, totiž ty, kdy byl ukřižován náš Pán a právě jedny Letnice - totiž ty, kdy byl seslán Duch Svatý a církev již dále neměla potřebu nějak zvlášť si tyto události připomínat nebo je dokonce slavit či světit.

 

 

 

 

Autor: Lubomír Vít | neděle 29.4.2012 19:46 | karma článku: 4,32 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Lubomír Vít

Svět čeká na Trumpův projev o Jeruzalému.

Svět čeká na Trumpův projev o Jeruzalému. Palestinci slibují dny hněvu. Donald Trump ve středu v 19:00 SEČ oznámí, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele. Novinářům ve Washingtonu to sdělily zdroje z Bílého domu.

6.12.2017 v 14:00 | Karma: 22,96 | Přečteno: 549x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Vít

Je křesťanství jenom pohádka?

To do nás vtloukali komunisté. Ve škole nás učili, že náboženství vzniklo aby ovládalo masy. Dokonce byla písnička, poručíme větru dešti,kdy má pršet a kdy vát.

18.11.2017 v 16:31 | Karma: 25,93 | Přečteno: 762x | Ostatní

Lubomír Vít

Jsou křesťani tmáři?

Je velice zajímavé, pokud křesťani nesouhlasí a oponují proti Darwinistické evoluci člověka, tak jsou okamžitě nazýváni: tmáři, zaslepenci, fanatici, trollové, kibicové, sektáři, jehovisti, ignoranti, lháři, podvodníci,šarlatáni..

16.11.2017 v 13:40 | Karma: 22,30 | Přečteno: 821x | Ostatní

Lubomír Vít

Jarní návštěva Kruger parku. Safari.

Nedávno jsme navštívili Krugerův národní park,kam velice rádi jezdíme. Každý kdo tento park navštěvuje,si přeje vidět co nejvíce zvířátek a to hlavně velkou pětku,což se nám podařilo. Přeji hezkou podívanou.

3.11.2017 v 11:24 | Karma: 17,04 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Vít

Nevěřící Tomáš a víra.

Učedlníci řekli Tomášovi: Viděli jsme Pána. Ale on řekl jim: Leč uzřím v rukou bodení hřebů, a dám svojí ruku v bok jeho,neuvěřím.

30.7.2017 v 8:12 | Karma: 17,44 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 302
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Žiji v zahraničí po roce 1968.Velice rád cestuji po světě a poznávám jejich slasti i strasti.Navštívené země: Bulharsko,Belgie,Dánsko,Holandsko,Itálie,Jugosslávie, Maďarsko,Německo,Polsko,Rumunsko,Řecko,Rakousko, Francie,Švédsko.Převážně Amerika,Švýcarsko, Dubai, Maldive, Jižní Afrika,Svazijsko,Mosambik, Zimbabwe,Lesotho,Zambie, Namibie,Botswana,Kenya.

Seznam rubrik