Nemilosrdné vraždění nosorožců, a to vše pro hanebný zisk.

Nedávno jsme se rozjeli na návštěvu Kruger parku. Naši známí nám doporučili, abychom si užili pohled na tato úchvatná zvířata, která jsou nesmyslně vražděna pro jejich rohy.

 

Pár obrázků nosorožců přikládám a doufám, že ještě existují, než je vyvraždí úplně, a naše děti a jejich děti se pak na ně budou moci dívat už jenom na obrázcích v historických knížkách.

Vždycky jsme věděli, že ti lidé, co je střílejí, jsou pouze najati někým jiným, kdo za tím vším stojí. Několik takových band zde bylo již odhaleno, a vždy se ukázalo, že za tím stáli velice bohatí lidé, které pak čeká soud a vězení až 16 roků. V Kruger parku vyvražďování nosorožců dosáhlo takových rozměrů, že ochránci těchto zvířat se rozhodli většinu přemístit do bezpečného pásma pod přísnou ochranu.

Měli jsme možnost vidět mnoho dokumentárních snímků zastřelených nosorožců kvůli jejich rohům. Banditi se neštítili zastřelit ani hroší matku, která očekávala mladé, nebo hroší matku, vedle které leželo mládě. A to vše pro hanebný zisk.

Dnes, při poslechu zpráv z rádia, jsme se k našemu velkému překvapení dozvěděli, že další zločineckou skupinou, která zde byla zadržena, byla z Čech. Organizátoři najímali muže, kteří jezdili do Jihoafrické republiky na oficiální farmu lovit nosorožce  tuponosého jižního, a poté se trofeje vzdali ve prospěch organizátora. Jenom že ne vždy se tak stalo s povolením majitele farmy. Pytláci využívají každou příležitost k nezákonnému lovu, někdy i pod hlavičkou povolení střelby. Z Česka rohy putovaly bez povolení do Vietnamu na černý trh. Skupina lidí, kterou celníci v červenci zadrželi, měla rohy v hodnotě 100 milionů korun. Je v tom celkem 16 obviněných z České republiky a hrozí jim až 8 let vězení.

Vietnamská komunita se domnívá, že prášek z nosorožčích rohů má léčivé účinky na rakovinu a jiné nemoci, a proto je jeho cena tak ohromě vysoká. Lov nosorožců jako takový, není na soukromých farmách zakázán, ale nosorožčí rohy se nesmí nikomu darovat, ani prodat. Slouží v tomto případě k osobním potřebám.

V Krugerově parku bylo zastřeleno za pouhý rok téměř 900 nosorožců.

Ne bezdůvodně jsou v Africe rozmístěné nápisy – „Zastavte vraždění nosorožců!"

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Vít | sobota 20.12.2014 5:53 | karma článku: 11,80 | přečteno: 403x