Může Bůh stvořit tak velký balvan který sám neuzvedne?

Na blocích se stále někdo nachází z otázkou takového to znění. Avšak s naším limitovaným poznáním a malým mozečkem, a to co jsme poznali až dodnes, může někdo klást takovéto otázky?

 

  Všemohoucnost Boha se nedá limitovat zrovna tak jako vesmír. Co drží naší zem ve vesmíru? Kde vzal Bůh matriál na stvoření vesmíru? Co je nekonečnost? Kde je konec? Někdo přeci musí znát vše, co my vlastně objevujeme a ještě neznáme, zrovna tak jako otázka o zvednutí balvanu.

Když jej nestvoří, tak prý není všemohoucí, a když jej stvoří a neuzvedne tak také není všemohoucí. Tohle je další nesmyslná otázka. Je to jako bychom se otázali - "Je něco většího než nekonečno?" Nemoudrost této otázky spočívá v tom, že nejprve určíme nekonečno tím, že je bez ohraničení, a potom se doslovně a hloupě tážeme co přesahuje hranice které nutně neexistují. Z nutných prohlášení se dají dělat logické závěry.Stejné nelogičnosti a nevědomosti se dopouštíme otázkou, jestli Bůh může stvořit kulaté čtverečky.

 Nejprve čtverec nutně určíme tím, že má čtyři pravé úhly a stejné dlouhé strany, a potom jeho nutnou definici chceme zrušit zakulacením. Po zakulacení to ale nutně není už čtverec! To už se můžeme tázat jakou barvu má chuť koblihy, a jak voní světlo. Toto vše jsou navzájem si odporující prohlášení. Boží všemohoucnost nespočívá v tom, že může dělat co je nemožné důsledkem své definice. Boží všemohoucnost vězí v tom, že může absolutně vše co je možné aniž by změnil definici stvoření. Bůh může stvořit Františka Nováka i Václava Dvořáka, ale nemůže stvořit Františka Nováka tak, že by to vlastně byl Václav Dvořák. Jenom se nezesměšňujme s otázkami o kulatých čtverečcích. Přesto, každý balvan, co balvan, každou horu kterou Bůh stvořil muže přemístit, uzvednout, srovnat - chcete snad více moci?

U Boha je všechno možné. On zná veškeré zákony a věci, které my časem nalézáme. Ale než je najdeme tak vše čemu nerozumíme nazýváme bláboly. Aspoň nevěřící tak činí.

Autor: Lubomír Vít | sobota 4.6.2011 18:55 | karma článku: 16,37 | přečteno: 10445x