Konec krádežím kovů?

Na Slovensku chtějí zrušit výkupy kovů. Chtějí ustanovit zákon, který udělá krádežím kovů konec. To znamená, pokud se někdo bude chtít zbavit různých kovových harampádí, bude na to dané určené speciální místo. 

Zastaví tento nový zákon krádežím,  kabelů,  pamětním deskám, kanalizačních poklopů,  předmětů z kostelů, a jiných barevných kovů? Podle statistik došlo k 1500 krádežím kovů v jednom roce, při nichž vznikla škoda ve výši 3,5 miliónu eur (téměř 90 miliónů Kč).

V minulosti tomu bylo tak, že byl vyhlášen den sběrných kovových surovin, a každý měl možnost se zbavit nežádoucích kovových věcí tím, že   to umístil  před svůj dům, neb na určené místo. Ten den přijel náklaďák a naložil to. Barevné kovy byly přímo na místě vykupovány prověřeným úředníkem, a pečlivě zaznamenány. Takže to vše bylo pod přísnou kontrolou.

Raději by se měli otevřít zběrny na výkup plastických věcí, a věcí které znečišťují životní prostředí atd. A  za které by sběratelé dostali finanční odměnu. V některých zemích je to už zavedené a pracuje to. Každý přece ví, že většina odpadového kovu ve sběrnách pochází z trestní činnosti, a tyto sběrny rostou jako houby po dešti. Ne náhodou je tam zakázáno fotografovat. Ukradené zboží?  Jak tomu udělat konec?

Autor: Lubomír Vít | středa 15.5.2013 16:27 | karma článku: 24,85 | přečteno: 1078x