Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Wrunx

24. 12. 2009 10:14
Zkuste někdy popřemýšlet nad tím

že ona slavná Bible je jen knihou, určenou pro lidi. Jinými slovy: není sebemenší záruka že popisuje byť jen sebeméně skutečný stav věcí. Obsahuje to, co (možná Bůh anebo klidně někdo jiný nebo něco jiného) chtěl abychom si mysleli a věřili. Nic víc...

0 0
možnosti
QD

Quantum daemon

23. 12. 2009 15:09
existence vsevedouciho boha stvoritele stojiciho mimo cas

vylucuje existenci svobodne vule, tim padem o jakoukoliv zodpovednost za udajne hrichy. Pokud Buh stvoril svet a stoji mimo cas, tak ma k vesmiru podobny vztah jako spisovatel ke sve knize. Ctenar knihy si sice muze myslet, ze jednotlive postavy deje maji svobodnou vuli a muze s nimi prozivat jejich dramata, ve skutenosti vsak svobodne nejsou, ale byly stvoreny bohem stvoritelem. Podobne je tomu s vesmirem. Neexistuje zadna svobodna vule, vse je predem dano, jak to, kdy zemreme, tak to, jestli jsme hrisni nebo svati, tak to, jestli pujdeme do pekla nebo ne.

0 0
možnosti
PK

dolch

23. 12. 2009 15:17
Re: existence vsevedouciho boha stvoritele stojiciho mimo cas

Jenže z hlediska materialistů svobodná vůle taky neexistuje. Všechny chemické děje jsou přece deterministické a myšlení není nic jiného než produkt chemických dějů, nepletu-li se. ;-)

0 0
možnosti
K

Kru.El

23. 12. 2009 11:29
Bůh a čas

Ale pokud Bůh operuje mimo čas, tak nemůže žádným způsobem vnímat děje v našem vesmíru, protože ty mají smysl pouze v nějákém ohraničeném časovém horizontu. Bez času se nikdy nic nestalo a nestane.

0 0
možnosti
  • Počet článků 302
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Žiji v zahraničí po roce 1968.Velice rád cestuji po světě a poznávám jejich slasti i strasti.Navštívené země: Bulharsko,Belgie,Dánsko,Holandsko,Itálie,Jugosslávie, Maďarsko,Německo,Polsko,Rumunsko,Řecko,Rakousko, Francie,Švédsko.Převážně Amerika,Švýcarsko, Dubai, Maldive, Jižní Afrika,Svazijsko,Mosambik, Zimbabwe,Lesotho,Zambie, Namibie,Botswana,Kenya.

Seznam rubrik