Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OL

Nebudu zde tvrdit, že je to výmysl, ale uznejte, že vymyslet si něco takového lze logickou dedukcí ze známých obecných principů pozorovatelných v okolní přírodě, ale i v čisté abstrakci. A že to přesto může být dedukce mylná. Např. zda bylo první pohlaví mužské nebo ženské. Biologie říká, že ženské, ale to tehdy nebylo známo, tak se to pořadí zvolilo podle důležitosti, jak bylo možné pozorovat (větší schopnost obrany, rod bez mužských potomků je recesivní atd.). Dále pojmy otec resp. syn jsou v těch textech zásadně užívány jako symboly pro minulost resp. budoucnost. Proto se tam vyskytují příběhy o obětování syna kvůli něčemu.

0 0
možnosti
MP

Doslovný výklad knihy Genesis. Proč ne ?

Gn 5,3 : " Ve věku sto třiceti let zplodil Adam syna ke svému obrazu, ke své podobě a dal mu jméno Šét." Dále je psáno, že zplodil další syny a dcery.

Jen Šét je uveden jmenovitě, protože jeho rodokmen pokračuje až k Noemu.

1 0
možnosti
Foto

Nebo vést život Bohu milý a zeptat se jich, až budete vzkříšen; snad jen, že pak už byste se nemusel ptát. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Což byla reakce na pana Dvořáka úplně dole.

Čímž se omlouvám vám, pane Víte, ten zdejší systém v zařazování opravdu blbne; to jsem netušil.

1 0
možnosti
LV

Dobrý den pane Dvořáku.

Teď dám já otázku vám. Když nevěříte, že Bůh stvořil člověka, tak kde se vzal první člověk, když k tomu musí být maminka a tatínek?

Nebo pulec, žába opice atd. Obojí pohlaví. Pulci jsou stále pulcema, žáby žábama a opice opicema. A člověk člověkem.

Přeji hezký den.:-)

0 0
možnosti
Foto

PROPERUNA! Naučte se, prosím, odpovídat v příslušném vlákně. Pod každým příspěvkem máte tlačítko REAGOVAT. Takhle si děláte v diskusi neskonalý čurbes.

0 0
možnosti
LV

Kain se oženil se svou vlastní sestrou.Musel, neboť na zemi byla tehdy pouze jediná, žena. Bible přináší zprávu o narození pouze tří lidí. Kain, Abel a Set. Bible se se jenom zřídka zmiňuje o narození děvčátka. Eva byla jedinou ženou, kterou stvořil Bůh, a jestliže by neměla žádnou dceru, kdyby tato poslední žena( a jediná) zemřela, lidská rasa by musela zaniknout. Už by potom nezůstala žádná žena.Tak ona musela mít dcery, rovněž on musel mít, neboť není žádná jiná možnost, odkud by se vzala. A bylo to zákonité a přípustné v těchto dnech, dokonce i pro Abrahama, s dokonce ještě pro Izáka. Izák se oženil se svou pokrevní sestřenicí. A Abraham se oženil se svou sestrou, pokrevní sestrou. Byly různé matky, ale stejný otec. A zárodek pochází z od mužského pohlaví. Sára která porodila nádherného Izáka. Na zemi tehdy nebyl nikdo jiný. Rebeka je předobrazem církve, a Izák je typem nevěsty Krista. A mezi nimi musí být pokrevní příbuzenství. A tak Kain se oženil se svou sestrou, a potom odešli do země Nód.:-)

0 0
možnosti
Foto

„Kain se oženil se svou vlastní sestrou.“ Hmmm, takže Kain „odešel od tváře Hospodinovy a usadil se v zemi Nódu“ (Gn 4,16) a úplně, ale úplně náhodou tam narazil na svou sestru, která patrně taky odešla od Hospodinovy tváře? A poté, co „poznal Kain svou ženu, ta otěhotněla a porodila Enocha,“ „se dal do stavby města“ – sám s manželkou a novorozeným synem? To byl docela frajer, ne? Nebo to bylo jinak?

Nechápu lidi jako vy, tzn. biblické fundamentalisty, kteří chápajíce Bibli doslovně hledáte (a bohužel i nacházíte) v textu něco, co v něm není. Na vysvětlenou si přečtěte, co jsem níže odpověděl panu Dvořákovi. Platí to pro něj i pro vás.

1 0
možnosti
Foto

Jiném hlasateli Písma jsem položil otázku, jak to bylo s Kainem. Který pojal za choť ženu - a kde se tam vzala? Zatím jsem se to nedozvěděl. Zkuste to, prosím.

0 0
možnosti
Foto

Když mi odpovíte, jak je možné, že vlk s Karkulkou mluvil, přestože mluvící vlk je nesmysl(*), dost možná si odpovíte na svou vlastní otázku.

A abyste mě nechytal za slovo – nesrovnávám Bibli s pohádkou o Karkulce v tom smyslu, že jde o pohádky. Napovím vám, že pohádka „lže“ v případě chování vlka, ale jednoznačně mluví pravdu, když varuje děti před tím, aby se dávaly na odlehlých místech do hovoru s cizími lidmi, nedejperun aby jim sdělovaly informace důvěrné povahy.

Váš problém je stejný, jako problém biblických fundamentalistů – nezamýšlíte se nad tím, co chce text říct, a snažíte se ho „vykládat“ tak, že ho nevykládáte, nýbrž doslovně přijímáte slovo od slova.

---

„Kdo kdy potkal vlka, který mluví! Které zvíře dokáže sníst v celku tak veliká sousta, jako jsou babička, Karkulka a třená bábovka? Která dusí! Učíme děti ve školách o zažívacích procesech. Vykládáme jim, jak se potrava rozmělněná v ústech mísí se slinami, jak je dále zpracovávána žaludečními šťávami a peristaltikou střev. Vím, myslivec přišel poměrně brzo, takže trávení teprve započalo, ale přesto nenajdete dítě, které by uvěřilo, že babička s Karkulkou vyšly z vlkových útrob v nažehlených šatečkách a škrobeném neposlintaném fěrtošku.“ —— Jára Cimrman

0 0
možnosti
LV

Čtěte pozorně. Na příklad co viděl Mojžíš? To byl ten ohnivý sloup Logos který vyšel od Boha. Kristus. Stejně tak Adam, Eva, Abraham atd. On se ještě nezjevil jako Ježíš Kristus. V 1. Timoteovi 3,16:" A v pravdě," to je ten argument," velikéť jest tajemství pobožnosti, že Bůh zjeven jest v těle, ospravedlněn v Duchu, ukázal se andělům, kázán jest pohanům, uvěřeno jemu je na světě, zhrůru přijat jest na pravici Otce." Sám Bůh sestoupil a žil v lidském těle, a byl podroben pokušením. Bůh v Kristu smířil svět sám sebou. Zde je řeč o tom než na sebe vzal lidské tělo.

0 0
možnosti
Foto

„To byl ten ohnivý sloup Logos který vyšel od Boha. Kristus.“

A k tomu, že tím ohnivým sloupem byl Kristus, jste došel jak? Kristus ve Starém zákoně takto výslovně uvedený je, pokud vím, jen u Pavla v případě skály, z níž Izraelci pili.(*) Na základě kterého textu stavíte své tvrzení?

----

(*) „Chtěl bych vám připomenout, bratří, že naši praotcové (...) pili týž duchovní nápoj; pili totiž z duchovní skály, která je doprovázela, a tou skálou byl Kristus.“ (1. Korintským 10,1.4)

0 0
možnosti
JT

Jan pekne keca, ze Boha nikdo nevidel. Videl ho Adam, videla ho Eva a Jakob se s nim dokonce pral. Ale taky je mozne, ze Jan necetl bibli tak dukladne a tohle mu uniklo.

0 0
možnosti
Foto

A jak ten Bůh vypadal?

0 0
možnosti
  • Počet článků 302
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Žiji v zahraničí po roce 1968.Velice rád cestuji po světě a poznávám jejich slasti i strasti.Navštívené země: Bulharsko,Belgie,Dánsko,Holandsko,Itálie,Jugosslávie, Maďarsko,Německo,Polsko,Rumunsko,Řecko,Rakousko, Francie,Švédsko.Převážně Amerika,Švýcarsko, Dubai, Maldive, Jižní Afrika,Svazijsko,Mosambik, Zimbabwe,Lesotho,Zambie, Namibie,Botswana,Kenya.

Seznam rubrik