Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

VyMeTaky.2

30. 4. 2010 21:17
Možná,

že autor mohl zmínit to, že vesmír MIMO euklidovský prostor tak, jak jej vnímáme my, je věčný. Nijak to nevylučuje boží zásah. To, že člověk chápe časoprostor tak, jak jej chápe, tedy 3d + jednosměrný pohyb v čase, je stejně konstrukce v mozku - oko také zprostředkovává pohled přes promítání ve dvou dimenzích, a pouze rozumem poznáváme hloubku prostoru.

0 0
možnosti
V

VyMeTaky.2

30. 4. 2010 21:22
Re: Možná,

Eh, doplněk...

Proto je pro nás nepředstavitelný prostor vně, "vesmír za vesmírem".

0 0
možnosti
MV

Martin V

28. 4. 2010 21:18
jestli to dobře chápu

Tak ten geniální stvořitel, asi hodně dlouho přemýšlel a pak nás tady, jak tu běžíme a ležíme stvořil...

otázkou je, proč nás tedy nestvořil rovnou dokonalé? Proč nevybavil lidstvo od začátku vědomostí o tom, že svět je kulatý, ta koule se motá kolem Slunce, Slunce se taky motá a všechno to spěje někam... proč tohle nenapsal do Bible, když jí diktoval? proč rovnou neumožnil člověku pracovat s počítačem, neukázal jim jak sestrojit mobil, auto, rakety? Proč některým národům ani neukázal jak vyrobit kolo?8-o

0 0
možnosti
L

Luisa

28. 4. 2010 22:26
Re: jestli to dobře chápu

Páč se naštval, kvůli tomu jablíčku... ;-D

0 0
možnosti
PH

petrph

28. 4. 2010 9:36
jenže ani Bůh to nevyřeší

Neboli, Bible začíná slovy "na počátku stvořil Bůh nebe a zemi". Tedy, tu naší Zemi. Co bylo předtím? Stvořil Bůh celý vesmír těsně před Zemí, nebo už trval konečný čas předtím? A co bylo předtím než ho stvořil??? Nebo i Vesmír trval, s Bohem nekonečný čas?

A jak vlastně Vesmír skončí? Konec Bible popisuje Apokalypsu, tedy zničení hříšné Země, přičemž věřící přejdou na Novou (planetu) Zemi. Co dál? Bude existovat, s vesmírem nekonečně dlouho, nebo může vesmír (jak již dnes víme dle vědeckých studií) "zestárnout" a skončit? A co na to Bůh? Jsou současní věřící na Zemi jediní vyvolení  "stvoření Bohem", a nebo jsou jen jedním z nekonečných cyklů, které Bůh vytváří???

Ani na tyto otázky Bible a víra nedokáže odpovědět, prostě se jen vyhla jakémukoliv zdůvodnění. Filozofie hadr.

0 0
možnosti
LV

lubanek

28. 4. 2010 10:40
Re: jenže ani Bůh to nevyřeší

Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi...TEČKA.Jak dlouho to vzalo nám nikdy neřekl. Možná v našem čase miliardy let. On řekl ať je světlo, obrovské slunce vešlo v existenci z kterého rotací kusy lávy odpadli ( teorie velkého třesku) a to jsou veškeré planety. Naše země je původu sopečného část lávy oddělená od slunce. Před tím nebylo nic. Prostor který vyplňoval Duch Boží. Vesmír cosmos tím se míní atmosféra skončí tím, že tato země projde očistkou ohně. Veškeré bacili atd. budou spáleny. V nové zemi už nebude moře, takže místa dost. Bible nás učí to,že Bůh připravil pro ty co mu věří něco co oko nevidělo a na rozum nepřišlo. Tato zem už jednou byla očištěná vodou.

Ale tentokráte to bude konečná. Každý kdo věří v Boha a je znovuzrozen je vyvolený.

Všechno pomine ale jeho Slovo nikdy nepomine.

0 0
možnosti
EK

Deleter

28. 4. 2010 8:39
Argumentace kruhem.

Vesmír někdo musel stvořit, to byl Bůh. Boha nikdo tvořit nemusel, protože Bůh je Bůh a basta. Tak fajn.;-)

0 0
možnosti
AA

Saša

28. 4. 2010 8:54
Circulus In Demonstrando tam není.

Nejde o argumentaci kruhem, to si špatně interpretujete.

Ve skutečnosti jde o laické vyjádření Gödelových teorémů. I když, předpokládám, autor o Kurtu Gödelovi nikdy neslyšel.

Vy ale nejspíš také ne.... tak gůglujte.

0 0
možnosti
EK

Deleter

28. 4. 2010 8:36
Mno,

jako hezký, ale stejně je to jenom subjektivní pohled autora, člověka. Třeba slepice mají jiný názor atakdále. Že si něco autor neumí představit zpravidla neprokazuje neexistenci takového jevu.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

28. 4. 2010 0:21
poznámka:

On ten počátek opravdu není. Jeho vnímání je ryze lidské a hmotné, člověk vnímá v rámci času, prostoru a hmoty. Vesmír se sám sobě projevuje, jako kdyby vzniknul. Skutečnost je vnímána v logice času. Člověk ho těžko dokáže vnímat jako celek, tedy vnímat celou minulost i budocnost současně. Vědomí Boha je věčné, leží mimo čas, prostor a hmotu, ale přesto je jejich příčinou.

0 0
možnosti
A

asako

27. 4. 2010 22:22
Trochu logiky by to chtělo

Vaše slova: "Zákon příčiny a následnosti říká, že každý konečný, ohraničený jev je zapříčiněn něčím z vnějšku, nikdy ne sám sebou." - vesmír není konečný a ohraničený, takže už Váš prvotní axiom je zcela irelevantní. Nelze na něm tudíž stavět Vaše "teorie" o stvoření vesmíru Bohem. Čus bus a trochu reality do toho blouznění. ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
PK

dolch

27. 4. 2010 23:22
Re: Trochu logiky by to chtělo

Seznamte se nejdříve trochu svědeckými teoriemi - současná nejpřijímanější je skutečně ta, že vesmír je omezený jak v čase, tak v prostoru. Ono to ani moc jinak nejde - rozpínající se vesmír vzniknuvší velkým třeskem nemůže prostě být nekonečně velký. Ona i současná známá velikost dělá rozpínačům dost starostí, proto si také vymýšlejí různé inflační fáze a podobné ptákoviny. Neomezený vesmír, to je ovšem pro současné fyziky něco nemyslitelného.

0 0
možnosti
H

honzabar

27. 4. 2010 21:53
Když nevíte nespekulujte

Když nevíte nespekulujte. Co Vám bůh chtěl říct, řekl a to v bibli. Modlete se a on Vám dá moudrost pochopit co v bibli jest! Pár důkazů, že bible je opravdu slovo boží http://www.b-a-n.cz/

0 0
možnosti
JN

Wrunx

27. 4. 2010 20:33
Prví věta

"Protože je zde vesmír, stvoření, potom musel být zapříčiněn něčím jiným

než sám sebou." První věta, a hned tolik opomíjených nejasností. Je zde skutečně vesmír? A proč by to mělo být zrovna stvoření? A jak dokážete že musí mít příčinu? A co vylučuje že nemůže mít příčinu sám v sobě? Můžete samosebou napsat: věřím že je to tak. A proti tomu žádná. Ale psát stylem "je to tak jak píšu" je úsměvné, protože nevíte: stoprocentně nevíte, jen si možná myslíte že víte. Já taky nevím, ale aspoň nejsem tak pošetilý abych si svou nevědomost nepřiznal :-)

0 0
možnosti
9

987a9

27. 4. 2010 19:39
Nerikaji Vam doma nas maly Zweisteine ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 302
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Žiji v zahraničí po roce 1968.Velice rád cestuji po světě a poznávám jejich slasti i strasti.Navštívené země: Bulharsko,Belgie,Dánsko,Holandsko,Itálie,Jugosslávie, Maďarsko,Německo,Polsko,Rumunsko,Řecko,Rakousko, Francie,Švédsko.Převážně Amerika,Švýcarsko, Dubai, Maldive, Jižní Afrika,Svazijsko,Mosambik, Zimbabwe,Lesotho,Zambie, Namibie,Botswana,Kenya.

Seznam rubrik