Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

21. 12. 2010 9:28
proč by se měli

Císařové, králové, kněží, princové, vládci " (tajemníci dejme tomu) pokoušet zničit Bibli, která byla ideologickou příručkou pro zachování jejich vlády a křesťanská církev ideologickou základnou na kterou celý jejich feudální systém stál?

"Co je císařovo, dejte císaři, a co je boží, Bohu.“ (Mt 22, 21)

0 0
možnosti
M

Mephisto

21. 12. 2010 7:15
Pravdivá Bible

Numeri 31

Vytáhli tedy do boje proti Midiánu, jak Hospodin přikázal Mojžíšovi, a pobili je do posledního muže. Zabili také midiánské krále: Eviho, Rekema, Cura, Chura a Rebu – pět midiánských králů. Také Balaáma, syna Beorova, zabili mečem. Midiánské ženy i jejich děti ale Izraelci zajali. Ukořistili také všechen jejich dobytek, stáda a veškeré bohatství. Všechna jejich města, v nichž sídlili, i všechny jejich osady vypálili. Zmocnili se veškeré kořisti včetně lidí a dobytka. ... Mojžíš se však na velitele vojska, na vůdce tisíců a stovek, kteří se vraceli z válečného tažení, rozhněval: "Vy jste nechali všechny ty ženy naživu? Vždyť právě ony na Balaámovu radu svedly syny Izraele od Hospodina k Peorovi. Kvůli tomu přišla na Hospodinovu obec ta rána! Pobijte tedy všechny chlapce. Pobijte i každou ženu, která už spala s mužem. Všechny dívky, které ještě nepoznaly muže, si nechte živé.

No pokud je tedy Bible pravdivá, pak potěš pánbů :)

0 0
možnosti
M

Mephisto

21. 12. 2010 9:00
Re: Pravdivá Bible

Překvapivé, najednou nikdo pravdivost a Božský původ Bible nehájí...?! ;-)

0 0
možnosti
M

martin5.33

21. 12. 2010 6:52
A bibli a víru...

///A přesto, Bibli milují miliony, Bibli čtou miliony, Bibli studují miliony./// jestli tohle je důkaz toho, že je bible a vaše víra pravdivá, jak to obstojí ve světle "neúprosné logiky"? Protože miliardy to nečtou a miliardy tomu nevěří a miliardy si myslí, že to je blbost?

0 0
možnosti
M

Mephisto

21. 12. 2010 6:41
brutální

Tak tohle je ale drsný blog :D

Nikdo nikdy nevyvrátil že Bible je pravdivá? Autor si musí dělat srandu.

Jistě, Bible je pravdivá, např. pokud si předefinujeme slovo "pravdivá" :) Nebo pokud položíme tvrzení "Bible je pravdivá" jako axiom, a poté se jakýkoliv případný rozpor pokusíme demagogicky okecat, a když to nepůjde, prohlásíme celou záležitost za "nejvyšší tajemno". Ano, pak bude Bible pravdivá :)

Za normálních okolností však samozřejmě není pravdivá ani omylem.

0 0
možnosti
PH

petrph

21. 12. 2010 9:51
Re: brutální

Důvod proč je Bible pravdivá-tedy nevyvratitelná je jinde.Ptejme se jak Bible vlastně vznikala.Krátce po smrti Krista začíná rostoucí křesťanská obec sbírat písemné podklady o svém původu.Né všechny se jí hodily.Nezapomeňme že existují i apokryfy, že existuje i kabala, že existuje i Petrovo evangelium - tyto spisy se jí nehodily. Ale ty co se jí hodily spojili do Bible. Nikoliv hned. Několik set let trvaly odborné,historické,náboženské i filozofické disputace o tom které texty smějí být v Bibli a které ne, jak zaretušovat rozpory, jak vysvětlit to či ono, jak navázat proroctví ve vybraných židovských textech Starého Zákona  na vybrané texty v Novém Zákoně. Třeba i že tehdy měli k dispozici mnohé knihy starověku které už jsou dnes zničeny,takže dokázali vyeliminovat i ty největší historické rozpory.

Tento proces trval skutečně několik set let. Co budilo nedůvěru, to se do Bible nedalo, rukopisy s jinými názory se pálily.Už chápete proč nejde Bibli snadno vyvrátit?

0 0
možnosti
MP

Vrah

21. 12. 2010 0:15
Jakou pravdivost máte na mysli?

Dva příklady za mnohé:

1) Pohádka o Červené Karkulce je pravdivá, přestože vlci nemluví s malými holčičkami, přestože babička s Karkulkou těžko vyjdou z vlkova zažívacího traktu celé, zdravé a v neposlintaném fěrtošku… a pohádka je pravdivá v tom, že se malé děti nemají na odlehlých místech vybavovat s cizími lidmi, jakož jim svěřovat soukromé údaje; a pokud to dělají, může to špatně dopadnout

2) V učebnici matematiky pro nižší třídy základní školy nejsou omyly a chyby, přestože jsou tam nakreslená zvířata a lidé tak, jak ve skutečnosti nevypadají.ˇ

..

Můžeme jistě diskutovat o tom, jestli to které biblické místo tak a tak vysvětlené je či není pravda, jestli je to které místo pravdivé v doslovném významu, nebo jako alegorie, nebo jako obojí, nebo ani jedno…, ale samo tvrzení, že je Bible pravdivá, je sice zbožnou, ale naprosto bezobsažnou floskulí. Nenese žádnou relevantní informaci. Říká se tomu „zbožný plk“.

0 0
možnosti
ML

marlow

21. 12. 2010 0:32
Re: Jakou pravdivost máte na mysli?

presne tak. Bible sama o sobe je jen kniha. To podstatne je v kazdem z nas. Bible muze pomoct najit spravnou cestu kdyz clovek nekde v zivote stoji a nevi kudy dal. Ale o tom na kterou cast bible si v tu chvili vzpomene rozhoduje buh. A to co mu ukaze je jen pro nej. Pro nikoho jineho. Protoze jen on sam vi jak si to vylozit. Nema o tom mluvit. Ma UDELAT.

0 0
možnosti
F

Faustino

20. 12. 2010 22:51
Citát:

"Bibli milují miliony, Bibli čtou miliony, Bibli studují miliony."

Korán milují miliony, Korán čtou miliony, Korán studují miliony.

Co z toho vyplývá?

0 0
možnosti
MP

Vrah

20. 12. 2010 23:12
Re: Citát:

Z toho vyplývá, že autor používá demagogický „důkaz“. Na to mám jeden moc hezký citát:

„Na té fekálii něco bude – miliardy much to dennodenně potvrzují.“

0 0
možnosti
ML

marlow

20. 12. 2010 22:36
Ne

Bible je slovo bozi sverene cloveku. Co s nim clovek udela je jeho zodpovednost. Nikdo nema pravo rict "ale tak je to v bibli".

0 0
možnosti
ML

marlow

20. 12. 2010 22:38
Re: Ne

Bible je zdroj pro osobni zivot kazdeho cloveka. Ale to co v ni precte je urceno jen jemu. Jednu vetu mohou cist dva lide ale kazdy v ni vidi neco jineho. Proto nikdo nema pravo pouzivat bibli jako argument. Ma ji cist a to co z ni pochopil aplikovat pouze na sebe. O to co delaji ostatni se stara buh. A jedine buh ma pravo je za to soudit.

0 0
možnosti
MP

Vrah

20. 12. 2010 22:26
Bible není slovo Boží.

1) Slovo Boží (Logos) je Ježíš Kristus.

2) Bibli nenapsal Bůh.

3) „Zlořeč Bohu a zemři“ neřekl Bůh.

4) „Nebo další vědátoři tvrdili po staletí, že Mojžíš nemohl napsat prvních pět biblických knih, protože v jeho době neexistovalo písmo.“ — já pravím, že Mojžíš nemohl napsat prvních pět biblických knih – ale jistě je hezké, jak popsal svoji vlastní smrt (Dt 34). ;-D

5) Z Bible můžeme spíše než odkudkoli jinde slyšet Boží hlas, ovšem litera zabíjí, ale Duch dává život (2K 3,6). Nedá-li Duch, jsou slova Bible jen mrtvými písmenky. Proto Bible Božím slovem není – přes veškerou úctu, kterou k ní mám.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

20. 12. 2010 23:03
Re: Bible není slovo Boží.

Amen.

0 0
možnosti
P

PPetr

20. 12. 2010 20:55
Exodus 20:15 a Deuteronomium 5:19 znáte?

Viz 2/3 tohoto článku:

http://www.hcjb.cz/01_O_Bibli/01_Bezchybnost/0101003.html

.

Google jeden ošklivej, že?

0 0
možnosti
T

tomasz.

20. 12. 2010 20:18
.

A jak ji chcete vyvratit, kdyz je v ni napsano tolik veci tak symbolicky, ze to prakticky muze znamenat cokoliv. Porad se ohanite dukazy proti Bibli, ale mate Vy nejaky dukaz pro jeji pravdivost? 8-o (Samotna kniha neni dukaz, bylo napsano miliony knizek :-P )

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

20. 12. 2010 21:39
Re: .

No jo, není to zrovna testovatelná teorie.

0 0
možnosti
  • Počet článků 302
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Žiji v zahraničí po roce 1968.Velice rád cestuji po světě a poznávám jejich slasti i strasti.Navštívené země: Bulharsko,Belgie,Dánsko,Holandsko,Itálie,Jugosslávie, Maďarsko,Německo,Polsko,Rumunsko,Řecko,Rakousko, Francie,Švédsko.Převážně Amerika,Švýcarsko, Dubai, Maldive, Jižní Afrika,Svazijsko,Mosambik, Zimbabwe,Lesotho,Zambie, Namibie,Botswana,Kenya.

Seznam rubrik