Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zkusme se zamyslet v širších souvislostech. Co vlastně může lidi dovést až do bodu, kdy se začnou navzájem vraždit, aniž by kdykoli předtím jeden druhého poznali, natož aby si měli šanci nějakým způsobem ublížit? Proč by tisíce lidí na jedné straně usilovalo o život tisíců lidí na druhé straně ? Odpověď zní – protože jim to tak bylo řečeno autoritou. Ale ne jen tak ledajakou autoritou, ale politickou autoritou, ke které jsme byli naučeni pociťovat morální povinnost respektu. Nejzákeřnějším důsledkem tohoto jevu je, že mozek jednotlivce v tom okamžiku přechází do módu “vypnout a plnit příkazy”.

Víra v politickou autoritu je odrazem našich hodnot. Státismus je odrazem existence víry v autoritu. Války jsou odrazem státismu. Válka je naším moderním kultem – stačí se rozhlédnout kolem sebe, na každém rohu oslavujeme válečné snažení nějakým sousoším nebo památníkem, a každý voják je bez debat národním hrdinou. Je velmi těžké si představit, že by moderní válčení v měřítku, v jakém jsme tomu byli svědky během dvacátého století, vůbec existovalo, nebýt národních států.

0 0
možnosti
Foto

Jaká bude odměna za vítězství ? Svoboda ? Demokracie ? Mír ?

Nesmrtelnost ?

Zdroj: https://vimmer.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=778653

Jistěže nesmrtelnost. I z jejich potomků, potažmo sirotků po nich. Pokud by tomu tak nebylo, nemohl by je nikdo vzpomínatR^:-)

1 0
možnosti
VF

Můj děda bojoval v první světové, protože musel. Naštěstí nepadl, ani zážitky nebyly hrdinské. Byly hrozné. V Itálii jsem pak na omluvu za dědu, rakouského vojáka, zapálila svíčku v malém kostelíku.

3 0
možnosti
Foto

To pomohlo tak maximálně vám. Nejlepší omluvou je bojovat proti instituci, která má tohle vše na svědomí a to je STÁT.

0 0
možnosti
PK

Proč si myslíte, že to nemá smysl?

Z trochu jiného soudku...ve státech při utkáních NFL v listopadu se řeší " Salute to service" což je vzpomínka na veterány,resp. poděkování vojákům, pochopil jsem, že pro amiky to má silný význam.. i když asi by to mnohý zdejší zpochybňoval...

4 0
možnosti
JL

Petre. Dekuji za tvuj prispevek Je prekrasne mit uctu k tem, kteri svymi zivoty se pricinili o nasi svobodu. Jen ideologie nici to krasne. Kvalita cloveka nas drzi pri zivote. Historie nam to pripomina a tento den je tim vzpominkovym.

2 0
možnosti
EN

Rude máky nejsou v Británii jen jakýsi symbol. Je to vysoce emocionální vzpomínka založená na rudých mácích kvetoucích na flanderských bojištích, jak popsáno přímým účastníkem v básni

In Flanders Fields

In Flanders Fields, the poppies blow

Between the crosses, row on row,

That mark our place; and in the sky

The larks, still bravely singing, fly

Scarce heard amid the guns below.

We are the dead. Short days ago

We lived, felt dawn, saw sunset glow,

Loved and were loved, and now we lie,

In Flanders fields. Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields. (viz Wikipedie, kde se najde i český překlad)

1 0
možnosti
EN

In Flanders Fields, the poppies blow

Between the crosses, row on row,

That mark our place; and in the sky

The larks, still bravely singing, fly

Scarce heard amid the guns below.

We are the dead. Short days ago

We lived, felt dawn, saw sunset glow,

Loved and were loved, and now we lie,

In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:

To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields. .

2 0
možnosti
VV

Jinak 11.11. v 11 hodin a 11 minut zacina v Poryni karneval a starostove mest predavaji symbolicky klice od radnic karnevalistum.

0 0
možnosti
MV

my máme karneval už rok a 3/4 . rej masek a vládnou "karnevalisti"

1 0
možnosti
VV

Nevim, za cela ta leta co ziji v Anglosaske zemi jsem si toho jeste nevsim. Ale prekvapila mne s tim CT a tak jsem se musel podivat co to znamena. Ano podle google je to jakasi vzpominka na obeti a ukonceni te velke valky

0 0
možnosti
VV

Ten mame po cele Evrope . Teda s vyjimkou tech "odpiracu". Nas ministersky predseda ji nosi s bilomodrymi kosoctverci a lvem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 456
  • Celková karma 29,45
  • Průměrná čtenost 1132x
autor: 96 hodin u Vokouna na statku (1998, komiks), Pleonasmus (2000, novela ), Bad Design (2008, ilustrovaný román)

 

Seznam rubrik