Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

lrklo

14. 12. 2010 17:06
Horší je, že za finanční negramotnost bankéřů

a všelijakých analytických podržtašků včetně NERVu musíme platit my. Připomínám i starší příběh velkobankéře Salzmanna ( jeho zetěm je Steingerwald ), kterému v Komerční bance ukradli 10 miliard a on jako generální ředitel KB se hájil tím, že on za to přeci nezodpovídá. Tak za co bral miliony?:-(

0 0
možnosti
VK

Vedoucí kolotoče

14. 12. 2010 15:33
Ale proboha, obcan prece nema co byt financne gramotny!

Copak se asi delo v USA poslednich deset let az do roku 2008? Co delali burzovni makleri Lehman Brothers? Take oni byli financni analfabeti? A co Deutsche Bank, ktera polovinu svych aktiv nalila do recke a irske ekonomiky od roku 2002 a ted tlaci na svoji vladu, aby donutila obe zeme prijmout baliky financni "pomoci" od EU? Take Deutsche Bank byla negramotna? Merryl Lynch investicni fondy take byly negramotne, kdyz potom nasledoval kolaps a takeover od Bank of America? Kdyz JPMorgan swapoval koncem roku 2008 tri ctvrtiny svych aktiv naproti dluhopisum Irska a Islandu, ktere potom melu turnout minus 22% a museli pred Kongresem prosit o zachranu FED, to take byla negramotnost? Kdepak, mily pane. Pan Kalousek dela z lidi ovce a voly. Nejde o negramotnost. Jde o bezskropulozni jednani bank a jejich nenazranost a hlavne bezstrestnost! Banka, kdyz zkrachuje, bere si za rukojmi uspory obyvatelstva, a vi, ze stat musi banku zachranit! Proto banky dal se budou chovat nezpodpovedne, ne obcan!

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

14. 12. 2010 17:10
Re: Ale proboha, obcan prece nema co byt financne gramotny!

Co dělali burzovní makléři? Přece to, co jim přineslo co nejvyšší míru blahobytu. Bylo jim jedno, zda jejich klienti vydělávají či prodělávají, důležitý byl jen objem obchodů, z toho byly provize.

Stejné je to u jakékoliv vlády, vždy jde jen o to buďto se udržet co nejdéle u moci, nebo urvat pro sebe co nejvíce (přičemž tyto faktory jsou samozřejmě silně korelované).

Základní problém spočívá v představě obyčejného člověka, že někdo něco dělá pro veřejné blaho, že někdo plánuje světlé zítřky pro každého. To je ovšem čistě doménou teoretiků, kteří však nemají podíl na reálné moci. A pak je to také výborný nástroj těch, kdo touží po moci, slibem nezarmoutíš a stejně si nikdo nedovede pořádně spočítat, nakolik je jaký slib reálný.

0 0
možnosti
MJ

moudrá Jana

14. 12. 2010 15:26
Kdepak udělali soudruzi Kalouskovo typu chybu,

že za dvacet let nadělali sekeru 1300 miliard Kč a umožnili lidem nasekat další bilion dluhu mimo rozpočet státu.;-D

0 0
možnosti
VK

Vedoucí kolotoče

14. 12. 2010 15:40
Re: Kdepak udělali soudruzi Kalouskovo typu chybu,

Kalousek v roce 2002 rekl na CT1 v jedne z nedelnich diskusi: "Je normalni se zadluzit, delaji to tak vsude na svete, a svet kvuli tomu nezkrachuje.... at i ceske rodiny si pujci na byty a domy, pripadne nakup aut, ty nabidky bank jsou velmi zajimave a dle meho nazoru Cesi jsou zbytecne opatrni co se tyce dluhu, i tady se budeme muset vyrovnat se zapadem, tam je normalni se zadluzit a splacet potom 30 let...." Na YouTube bylo video s temito vyroky, ale nekdo ho smazal. Pokud nekdo ten zaznam ma, at ho na YouTube nahodi, aby obcane vedeli, jak Kalousek se dival v roce 2002 na dluhy...

0 0
možnosti
G

Gamehoror

14. 12. 2010 15:10
Jo jo a jak je to s finanční gramotností

u politiků ?

Kolik že ta naše česká republika dluží za dvacet let vládnutí od revoluce ?

Nemluvě o tom že nejdřív museli rozfofrovat to co po komunistovi zbylo :-)

Něaký to zlato v bance, něaký ty majetky co zůstali kapitálu :-)

0 0
možnosti
AA

Saša

14. 12. 2010 15:06
Jednoduchý lék: NEZADLUŽOVAT SE.

Je zbytečné učit se jakési "finanční gramotnosti", ve skutečnosti nejde o nic jiného než o rafinovanější způsob lákání těch obezřetnějších k tomu, aby se zadlužili.

Správným a rozumným a jedině spolehlivým opatřením je naopak NEZADLUŽOVAT SE.

0 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 24,30
  • Průměrná čtenost 1141x
autor: 96 hodin u Vokouna na statku (1998, komiks), Pleonasmus (2000, novela ), Bad Design (2008, ilustrovaný román)

 

Seznam rubrik