Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

rezjirrezjir

21. 12. 2010 8:34
Minimálně pro naše podmínky neplatí, že

v případě financování deficitů státního rozpočtu jde o  půjčky od bank, které provádí úvěrovou expanzi pod ochranou státu a v jeho prospěch".

Ty banky zkrátka vezmou peníze, které mají uloženy u centrální banky za reposazbu, a nakoupí za ně státní dluhopisy, úročené zpravidla vyšší sazbou. Ty vklady u té centrální banky představují úspory střadatelů, které si uložili u komerčních bank a pro něž ty banky nemají lepší použití.

K jaké úvěrové expanzi zde může dojít, nechápu? Ty komerční banky mají naopak nesmírné obtíže při nalézání způsobů efektivního zhodnocení úložek těch střadatelů, aby jim mohli nějaký ten úrok vyplatit a vytřískat nějaké ty dividendy pro akcionáře.  

0 0
možnosti
F

fvocel

21. 12. 2010 9:24
Re: Minimálně pro naše podmínky neplatí, že

Nakonec je výsledek jak píši. Takhle složitě je jen pro zmatení davů. Pokud Vás to zajímá, vyšla česky kniha od Huerta de Soto.

Už právně je podezřelí, že u obyčejného vkladu na požádání se platí úrok. Římani dobře rozlišovali dva typy smluv, depositum a mutuum. Dneska se to nějak nerozlišuje. To že jejich záměna je protiprávní a vede k divnému chování lidí s hroznými následky, je skutečnost.

0 0
možnosti
MN

lunak

21. 12. 2010 8:31
Čerpal jste ze Stalinových spisů?

Tahle řešení jsou přesně podle radikálně-bolševického foršriftu. Stejně jako zákony o nuceném vyvlastnění v zájmu státu a podobné zhůvěřilosti...

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1117x
Kdo se přidá za individuální a ekonomickou svobodu

Seznam rubrik