Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zásah policie v Uherském Brodu si žádá parlamentní vyšetřovací komisi

Česká policie je zvyklá zasahovat pouze z pozice absolutní převahy, což se ukázalo v Uherském Brodě jako trestuhodné. Nejen v intencích hesla "Pomáhat a chránit", ale i svých vlastních předpisů policie prostě selhala.

Od útoku v Uherském Hradišti, po kterém zůstalo osm obětí, rychle plyne čas. Vyhlášením informačního  embarga se policii podařilo utlumit diskusi o profesionalitě zásahu. Vyšetřování se vede, a prý se bude vést několik měsíců, takže zapomeňte.

Policisté z motorizované hlídky byli na místě za 10 minut od nahlášení střelby.  Měli zbraně, výcvik k jejich použití (ať byl jaký chtěl, jistě lepší než běžných občanů), neprůstřelné vesty a informace, že v restauraci se nachází několik zraněných osob. Přiblížili se ke dveřím restaurace, když po nich pachatel schovaný za barem vystřelil. V tu chvíli bylo jejich úkolem podle policejních předpisů útočníka zlikvidovat.  Možná se stačilo krýt za vstupními dveřmi, udržovat pachatele pod tlakem a on to mohl sám skončit daleko dříve. Místo toho se policisté, aniž opětovali palbu, dali na ústup a žádali o posily.

Speciální zásahová jednotka zaútočila na pachatele za hodinu a 33 minut. Policie tvrdí, že z Brna musela cestovat na místo 3 automobily, protože do helikoptéry se vleze šesti osob a zásahový tým má více členů. Zde se nezbývá než podivit, proč v případě nouze není taktický tým složen pouze ze šesti lidí doplňovaných na místě (znamenalo by to přizpůsobit pro tuto variantu i výcvik; nebo existuje nějaký přírodní zákon, že zásahová skupina musí mít více než šest osob?), což by odpovídalo kapacitě používaných vrtulníků.

Lidem co zůstali v pivnici „různě sedící nebo ležící na zemi“ (jak to popsali sami policisté z motorizované hlídky) za celou tu dobu nikdo nepomohl, stejně tak jako muži, o kterém policie věděla, že se ukrývá na WC. Ono nicnedělání má omluvit cynické prohlášení dozorujícího státního zástupce, že oběti střelce nemohly svá zranění přežít. I kdyby to byla pravda, v tu chvíli nikdo nevěděl, zda tito lidé jsou mrtví nebo pouze zranění. Stejně tak zda v objektu není někdo další.

Za 10 minut po příjezdu první hlídky dorazila na místo pohotovostní jednotka vybavená prostředky pro útok proti pachateli. Tito policisté cvičili nedaleko Uherského Brodu a jejich instruktor byl rozhodnut zasáhnout. Velení však převzal důstojník z Uherského Hradiště, vydal pokyn neútočit a vyčkat na zásahovou jednotku z Brna. Následně přijel na místo operační důstojník ze Zlína, opět  převzal velení, aby jej v posledku vystřídal policejní ředitel Zlínského kraje Jaromír Tkadleček. Během 40 minut se tedy vystřídalo pět velitelů. Jako v nějaké parodii na americkou kriminálku, vždy někdo s vyšší šarží prohlásil „tady to přebírám já“, aniž si kriticky připustil, že nemá potřebné informace i schopnosti k likvidaci šíleného střelce. Velení dává pravomoci, ale i odpovědnost za výsledek a ten byl katastrofální. Je těžké potlačit pocit důležitosti, pouze vyslechnout hlášení o situaci a nechat odborníky dělat svoji práci. Vyšší šarže totiž neznamená automaticky vyšší schopnosti v dané věci. Nelze vydat rozkaz k něčemu, co nejsem ochoten udělat sám. Na místě však byli lidé s výcvikem, vybavením a schopnostmi, jimž profesionální čest velela zasáhnout. V Uherském Brodě se jednalo o policejní, nikoliv armádní akci, ale po kolikáté v novodobých dějinách Česka chtěli členové ozbrojeného sboru splnit svoji povinnost a „nemohli“. 

Následná tisková konference se zvláště ze strany policejního ředitele Zlínského kraje podobala vystoupení pověřence moskevského silového ministerstva, který chce zakrýt obvyklý ruský šlendrián.  Rozhodný, energický hlas oznamující veřejnosti „jedinou pravdu“ a planoucí zrak, upřený do publika a televizních kamer signalizující vyhrůžku „opovažte se někdo jenom ceknout, že to bylo jinak“. Ještě jedna věc byla poměrně šokující a zcela unikla pozornosti medií. Když se předseda vlády Bohuslav Sobotka, který byl v té době na návštěvě Jižní Koreje, dozvěděl o střelbě v Uherském Brodě, vyzval veřejně ministra vnitra Milana Chovance, aby osobně dohlédl na vyšetřování. Panu premiérovi uniklo, že ministr nedisponuje žádnými legálními pravomocemi při vyšetřování trestných činů. V podstatě se jednalo o navádění k porušení zákona. Doufejme, že podobné vzkazy „….dohlédni na vyšetřování…“ nedává i v případě korupčních kauz týkajících se politiků.

Česká policie je zvyklá zasahovat pouze z pozice absolutní převahy, což se ukázalo v Uherském Brodě jako trestuhodné. Nejen v intencích hesla Pomáhat a chránit, ale  i svých vlastních předpisů policie prostě selhala  a velitelé  odpovědní za „nezásah“, včetně ředitele Zlínského kraje Jaromíra Tkadlečka, by měli od sboru  sami odejít.

Tragická smrt policistky, kterou na jaře minulého roku srazil zdrogovaný řidič nedaleko Kostelce nad Labem, vzbudila mezi veřejností obrovskou vlnu solidarity. Slušní lidé si váží a obdivují práci policistů, ale předpokládají, že v nouzi nejvyšší za ně nasadí život. V opačném případě jim nezbývá než si pořídit zbrojní pas, pistoli a se slovy „jdeme na to“ čelit zločincům svépomocí. Proto je zcela na místě ustavení parlamentní vyšetřovací komise. Nejen kvůli zveřejnění všech okolností zpackaného policejního zásahu a poučení pro budoucnost, ale hlavně aby bylo jasné, že tak jako v Uherském Brodě se nesmí chovat žádná ozbrojená složka státu, tedy ani armáda. Mohli bychom totiž zjistit, že při převaze pouze dva ku jedné čeští vojáci odmítají bojovat proti zeleným mužikům nebo islamistům a čekají na někoho, kdo za ně vytáhne kaštany z ohně.

(uveřejněno v mírně zkrácené formě v Lidových novinách 26.3.2015)

Autor: Vilém Barák | pondělí 30.3.2015 9:16 | karma článku: 32,20 | přečteno: 1623x
  • Další články autora

Vilém Barák

Fraška okolo ukrajinského obilí

Jako spotřebitelé, po zkušenostech z roku 2022, bychom se měli těšit z dovozu levného ukrajinské obilí. Tvrzení o jeho závadnosti nejsou pravdivé. České úřady zabývající se bezpečností potravina a krmiv v něm nenalezli škodliviny.

2.10.2023 v 11:57 | Karma: 16,23 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak ještě více zatlačit na Rusko

Dnes 25. září 2023 je 573 den ruské agrese vůči Ukrajině. Pořád existují nevyužité možnosti, jak více zatlačit na Rusko. Některé z kapitol jsou rozpracovány do samostatných textů.

25.9.2023 v 13:19 | Karma: 15,76 | Přečteno: 352x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vykliďme české velvyslanectví v Rusku (i ruské v Česku)

Proč zase Česko musí dolézat za Ruskem a utvrzovat je v bludu o jeho důležitosti? K čemu je potřebujeme? Dejme Rusům jim najevo, že nás nezajímají a jsou nám lhostejní.

14.9.2023 v 18:05 | Karma: 37,92 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Přenesme válku do centrálního Ruska

Jak? Vypovězením Rusů z Česka, znemožněním studia jejich dětem a obstavením majetku, který zde vlastní.

7.9.2023 v 18:19 | Karma: 28,08 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Ministře Kupko, odstupte

To že jsou vládě lhostejné hospodářské škody vznikající zdržením v uzavírkách i marnění volného času občanů, je jedna část problému. Neschopnost stavět a opravovat dálnice však ohrožuje bezpečnost Česka i našich spojenců.

5.9.2023 v 13:14 | Karma: 41,33 | Přečteno: 5971x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik