Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

"

Češi ale i Holanďané, Francouzi a další mají ke Švýcarům stejně daleko jako Sudánci k Čechům" - to je ale "ošklivá" věta, ale nevím, jak bych vám ji vyvrátil.:-(

„přímo řízené fabriky“ jsme měli a víme, jak to dopadalo.

1 0
možnosti
VB

Nechtěl jsem v tom Čechy nechat samotné.:-)

Myslím v Holandsku ze srandy vyvolali referendum o schválení integrační dohody s Ukrajinou a byla odmítnuta, protože si lidé mysleli, že jde o předstupeň vstupu Ukrajiny do Unie.

0 0
možnosti
MK

M19i90l41a77n 56K36e49s22l

6. 3. 2018 22:28

Členové parlamentu jsou chytřejší než jejich voliči.To nevím zda to někdy platilo.Teď po maléru se zvolením pana Ondráčka a snahami o jeho odvolání (zklamal,že odstoupil)o tom pochybuji.Divoké referendum parlament ke snahám o změnu rozhodnutí přinutilo.A to neměli žádné nové poznatky k případu.Nemůže se to někdy opakovat?Nevím proč by měli být chytřejší než jejich voliči.Vybírají se volbou z masy.Nedělají žádné inteligenční testy.Kromě toho peníze,které mají na vypracování rešerší a posudků k projednávaným k zákonům a pod. házejí do vlastní kasičky. Myslím si,že inteligenčně kopírují ty,co je volili.Tato zkušenost ukazuje,že nějaká korekce všech rozhodnutí vlády a parlamentu by byla vhodná a podle současné zkušenosti i nutná.

0 0
možnosti
VB

Zastupitelská demokracie není lepší, protože členové parlamentu jsou chytřejší než jejich voliči. Určitě ne. Výběr poslanců a senátorů losování místo volbami by nesnížil úroveň IQ v parlamentu.

0 0
možnosti
JD

Vas prispevek je plny demagogie , lzi a polopravd. Vite, kde je nejvetsi rozdil mezi Cechy a Svycary? Ne, neni to chytrost nebo tradice. Je to umeni diskutovat a prijimat nazory a vitezstvi druhych. Kdyz byla diskuze ohledne Atomove energie, nakupu vojenskych stihacek atd. tak byli pozvany obe strany PRO - PROTI Diskuse byly vedeny ne osobnim napadanim diskutujicich, ale vecne, slusne a s argumenty a co se stane, kdyz nekdo napise ano ci ne. Naprosty rozdil oproti Cecham[>-] Referendum je jediny prostredek, jak se ucelne branit politicke zvuli a ne (drtivou vetsinou) manifestovat, jelikoz si politici nekam zalezou a maji to do pristich Voleb "na haku"!!

0 0
možnosti
VV

Rozdil pane Dvoraku je v tom, ze Svycari maji mnohasetletou tradici v rozhodovani o sobe.

A dovedete si predstavit, jak by hlasovali Cesi v referendu o zkraceni zakonne pracovni doby ci zrusteni poplatku za rozhlas a televizi?

Oni Svycari totiz dokazi na rozdil od Cechu myslet na budoucnost.

0 0
možnosti
Foto

jen jestli ti zastupitelé nejsou chytří až moc.

1 0
možnosti
RH

V podstatě souhlas, akorát bych řeckou demokracii nezatracoval, vzhledem k malému množství občanů a omezenému okruhu rozhodování mohla demokracie fungovat. Jednalo se ovšem o nesouměřitelné měřítko.

1 0
možnosti
Foto

Podle Řeků fungovala demokracie v měřítku, kam dolehl hlas řečníka. Dnes to měřítko určuje síla médií.

1 0
možnosti
MS

Výborně napsáno. R^ Vezměme si například referendum o zavedení eura. Absolutní většina lidí není schopna posoudit jeho klady a zápory. Nepomůže ani přečíst si fundované názory, protože jedna skupina odborníků je pro zavedení, druhá naopak vehementně proti. A člověk nakonec stejně tápe a neví, na kterou stranu se přiklonit.

4 1
možnosti
Foto

Naprostý, absolutní souhlas. Výborné napsáno. Karma.

3 0
možnosti
JD

Sorry, ze na vas reaguji... asi nemate s Referendem moc zkusenosti, ze? Vas nazor ale plne respektuji. Mrknete se kousek vys.

0 0
možnosti
PV

P86a52v48e45l 44V73é81b82r

6. 3. 2018 11:53

Uvědomte si jedno: Bez možnosti, aby "běžný" občan mohl silou svého hlasu (v případě Česka jednou deseti milióntinou) přímo rozhodnout o záležitostech své země, není, není a není demokracie! Tzv. zastupitelská demokracie je pouhé zjednodušení rozhodovacího procesu v méně zásadních otázkách (rychlost aut v obci a podobně), kdy nestojí zato vyhlašovat všelidové hlasování.

Pokud ale zůstane pouze zastupitelské rozhodování, nejedná se o demokracii, protože jaký je potom rozdíl mezi touto tzv. "demokracií" a např. diktaturou? Pouze ve způsobu výběru vládce, který je po dobu své vlády neomezeným neomezen ve svém rozhodování.

Zajímavé je potom to, že odpůrci referend zpochybňují schopnost lidu správně rozhodnout v referendu, ale tentýž lid je schopen (podle nich) schopen zvolit své zástupce ve volbách - nejspíš proto, že doufají, že budou zvoleni oni.

2 2
možnosti
Foto

U referenda je několik zatím nedořešených drobností. Např. potřebný počet zúčastněných a potřebný počet rozhodujících hlasů. U celonárodního referenda by měl být počet zúčastněných nejméně 70% voličů a podobně počet rozhodujících hlasů nejméně 70% zúčastněných. Aby bylo zajištěno, že si danou věc přeje skutečně alespoň polovina občanů.

Referenda na úrovni obcí máme, jaké jsou zkušenosti, nevím.

0 0
možnosti
PK

V souvislosti s referendem se v intelektuálním spektru pozdvihl tuhý odpor vůči celé myšlence a nemine den, abych nenarazil aspoň na jeden komentář ve smyslu zavést referenda je nezodpovědné, šílené, nebezpečné a stupidní. Tento postoj je natolik častý, že vytváří téměř kompletní monopol.

Referendum je ale nástroj, nikoliv cíl. Samo o sobě není žádným spasením ani prokletím národa; není důvod kolem něj jakýmkoliv způsobem hysterčit. Politických nástrojů je spousta: volby celostátní, krajské, senátní, místní; nesou s sebou velkou váhu, neboť rozhodují o rozdělení moci ve státě, a přesto vesměs neslýchám komentátory šílet hrůzou, jak to tentokrát dopadne. ;-D;-D;-D

6 0
možnosti
MC

Souhlasím, ale myslíte si že pokud téměř všechny parlamentní strany spolu korelují jsou provoněny altruismem komunismu jde o parlament demokratický?

2 0
možnosti