Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Já bych nejprve vyházel ty politiky, kteří to tu teď vedou !!!

0 0
možnosti

Že by čtvrtá pražská defenestrace?

0 0
možnosti
Foto

Autor bohužel neuvádí, odkud by se mělo osazenstvo této instituce na ulici vyhodit? Zda pouze dveřmi a nebo z oken a případně z kterého patra?

0 0
možnosti
AK

Chcete toho po ČNB nějak moc.

Bylo by dobré si uvědomit, že existují 2 druhy inflace.

1) inflace poptávková - kdy přichází do oběhu více peněz než kolik přibývá zboží a služeb.

S tou může skutečně bojovat ČNB zvýšením úrokových sazeb.

2) inflace nákladová - která je dovezená a dominantní. To jsou ty šílené ceny energií, ale i potravin, železa, lithia atd. atd.

S tou neudělá ČNB nic.

To by musela vyřešit vláda.

Ceny energií zvyšují ceny průmyslové i zemědělské výroby i dopravy.

Zejména odstoupení od systému emisních povolenek, odstoupení od používání cen lipské burzy by byla velká pomoc v boji inflací.

3 0
možnosti
FL

Ad 1) poptávkovou může úrokovými sazbami snížit pokud jde o zadlužování občanů a firem. Pak tu máme vládu, která nás zadlužuje a té je to jedno, že dluhová obsluha se vysokými úroky prodraží a povede nakonec k ještě většímu zadlužování a inflaci.

1 0
možnosti
JR

J10a52n 53R44á76ž

8. 11. 2023 19:28

Největší chybou ČNB bylo, že její dřívější vedení podlehlo politickým tlakům a už v prvopočátku nástupu zvyšující se inflace, tedy už na konci roku 2021 nezvedla úrokové sazby minimálně na současnou úroveň a při dalším zvyšováním inflace opět razantně základní úrokové sazby nezvyšovala. To zapříčinilo, že jsme najednou měli inflaci skoro nejvyšší v EU.

Autor má pravdu. Úlohou centrální banky není udržovat v chodu, případně zachraňovat průmysl, z velké části neefektivní ve své produktivitě nebo nízkou nezaměstnanost, ale jen a pouze dbát na stabilitu měny.

Mimochodem: FED, a to jistě není sbírka nějakých amatérů, udržuje úroky na vyšší úrovni, než je v USA současná míra inflace a i když analytici předpokládali, že už bude úroky snižovat, tek je nesnižuje a do konce roku 2023 to ani v plánu nemá. .

1 0
možnosti
Foto

Tak v tomto se neshodneme, i když já také nejsem žádný ekonom. Podle vás je špatná jakákoliv inflace s tím, že nejlepší by byla nula. Bráno touto optikou, by ještě lepší byla záporná hodnota. Přitom skuteční odborníci se deflace boji mnohem více, než inflace. Ale jak říkám, nejsem ekonom.

1 1
možnosti
VB

Deflace by měla vrátit hodnotu našich peněz. Jinak zločinem je chtít inflaci, prostě má být nula. Ze stránky Zrušme inflaci:

Paul Volcker, šéf centrální banky USA mezi lety 1979 a 1987, který zkrotil dvoucifernou inflaci:

„Nevím o žádném zdůvodnění 2% inflačního cíle.

1 1
možnosti
Foto

Kdybyste jste si místo hloupého plkání zjistil jak vzniká inflace a kdo za ni může, tak uděláte lépe.

0 1
možnosti
VB

Tak mě poučte.

1 0
možnosti
Foto

Co autor vytýká, tak to je právě cílem.

1 2
možnosti
VE

Pokud má ČNB vinu na dnešní inflaci, tak když tak ta Rusnokova kvůli tisku korun, aby je mohla prodávat a tím roky korunu oslabovat. Dopady tohoto nápadu jsou také v poškození ekonomiky. Další vinu na inflaci má tato vláda a vlády minulé. Dnešní ČNB dělá maximum možného, kompromis mezi srážením inflace, měnovou stabilitou a prevencí před bankroty dlužníků, na tu svádět nic nelze

1 1
možnosti
VB

ČNB má za úkol cenovou stabilitu a ne hospodářskou politiku. Jan Kubíček pronesl v souvislosti se svým nástupem do bankovní rady 13. února tohoto roku. Na otázku: „Tušíte už alespoň trochu, řekněme, k jakému křídlu byste se mohl připojit, nebo co bude to, co budete zvažovat ve chvíli, kdy se bude hlasovat o nastavení úrokových sazeb?“ odpověděl: „Budu vycházet z podkladů, které nám všem připravuje odborný aparát“. Jde o děsivou absenci ekonomických názorů. To může výstupy z útrob ČNB „podškrábnout“ i vrátný, s daleko menším platem.

1 1
možnosti