Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

No moment! S tou insolvencí a Tomášem Bártou a https://isir.justice.cz/isir/ueu/evidence_upadcu_detail.do?id=94876508E92C7DA1E05333F21FAC8D6C mne napadla jedna věc: On BE a spol. vlastně přivede spoustu svých klientů na mizinu kvůli porušení svýcgh smluvních povinností, že?

Takže: Budeme tady mít desetititíce až statisíce nových exekucí díky tomu, že BE porušila zákony a smlouvy.

Fajn, ty chudáky v exekuci třeba nenapadne, že by náhradu škody mohli vymáhat anebo na to nebudou mít.

Ale: Desetitisíce jich skončí v insolvenci.

Co to znamená? Že budou v postavení Tomáše Bárty! Budou mít více věřitelů, kteří půjdou po jejich majetku.

No, a do majetku patří nejen hotové peníze, a cenné papíry, nemovitosti, a tak, ale taky pohledávky ze smluv.

A v případě smluv porušených třetími osobami, zvlášť když je to porušení dostalo do platební neschopnosti, nároky na náhradu škody.

Takže: Jestli nebudou tu náhradu vymáhat sami bývalí klienti, tak ji budou vymáhat jejich insolvenční správci a jejich ostatní věřitelé, až bývalí klienti upadnou do insolvence. Insolvenční správci snad dokonce z úřední povinnosti.

0 0
možnosti
JJ

Insolvenční zákon, § 206 odst. 1 písm. h.

Není-li v tomto zákoně stanoveno jinak, majetkovou podstatu podle § 205 tvoří zejména ... dlužníkovy peněžité i nepeněžité pohledávky, včetně pohledávek podmíněných a pohledávek, které dosud nejsou splatné.

0 0
možnosti
PB

P95e86t22r 61B63u98r50i28a67n

4. 11. 2021 10:02

Nikdo si na BE nevezme víc, než bude její majetek v okamžiku vstupu do insolvenčního řízení. Leda by bylo něco vymoženo na orgánech společnosti. Na majitelích se nevezmou nic.

0 0
možnosti
JJ

Na orgánech společnosti, tedy jednatelích. Jednatelé společnosti odpovídají celým svým jměním společnosti, pokud během svého jednání za společnost nejednali s péčí řádného hospodáře, nebo se dokonce dopustili podvodného jednání.

Hmotně odpovídají vůči společnosti, ne vůči jejím věřitelům.

Ale vejde-li společnost do insolvenčního řízení, ujme se správy jejího majetku, včetně pohledávek vůči jednatelům, insolvenční správce. A ten nemůže a nesmí být velkorysý vůči dlužníkům společnosti, tedy ani vůči jednatelům, kteří ji během svého jednání poškodili.

Bude škody z takového jednání vymáhat po nich a z výnosu tohoto vymáhání uspokojovat nároky věřitelů, přihlášené do insolvenčního řízení.

https://www.pravniprostor.cz/clanky/obchodni-pravo/odpovednost-jednatele-za-dluhy-spolecnosti-ruceni-svym-majetkem

0 0
možnosti
RP

No, BE to nejspíš přehnali a Písaříci tak budou v následujících soudních tahanicích nejspíš obráni o všechno, co vydělali.

Neměli tolik chrochtat u toho koryta, měli si pro sebe "odsypat" třeba jen čtvrtinu nebo tak nějak a zbytek, to by byla nějak jedna, dvě miliardy, měli rozdělit klientům na kompenzace.

1 0
možnosti
ZZ

Pro vyhlášení insolvence platí jasná pravidla pro všechny - a tam vždy věřitel ostrouhá. Proč by tomu mělo být v tomto případě jinak ?

;-)

0 0
možnosti
JJ

Zatím insolvenci nevyhlásili. Až ji vyhlásí, přihlásím svou pohledávku za škodu způsobenou neplněním smluvních povinností podle paragrafu 2913 odstavce 1 občanského zákoníku insolvenčnímu správci. Pokud vstoupí do likvidace, přihlásím ji likvidátorovi.

Zatím jen oznámili ukončení činnosti s tím, že jejich smluvní partneři, tedy spotřebitelé, si mohou nechat smlouvy zarámovat.

0 0
možnosti
PP

Pokud klienti nemají ve smlouvě smluvní pokutu, že jim dodavatel musí uhradit náklady, které jim vzniknou při ukončení dodávky energie, těžko mohou někoho žalovat. Jak se říká, existuje právo a spravedlnost. Pokud jsme právní stát, držíme se práva, tedy smlouvy.

1 1
možnosti

smlouva muze byt napadnuta jako nerovnocena

0 0
možnosti
LN

Ale on se na tom podepsal i náš milý stát. Umožnil prodej energií společnostem s ručením omezeným. Takže společnost ručí jen do určité výše a nazdar. S pokusy o vymáhání náhrady škody na majitelích budou klienti pravděpodobně velice neúspěšní.

1 2
možnosti
JJ

Budou to vymáhat po společnosti a insolvenční správce po jednatelích s odůvodněním, že nejednali s péčí řádného hospodáře.

https://www.pravniprostor.cz/clanky/obchodni-pravo/odpovednost-jednatele-za-dluhy-spolecnosti-ruceni-svym-majetkem

0 0
možnosti
MM

Možná by stálo za to zjistit, kde končí paníze vytaženě navíc z našich kapes.

Kdyby jsme dostavěli všechny naplánované jaderné elektrárny, možná by teď bylo veseleji. Kdyby jsme se raději starali, čím budeme svítit místo záchodů pro úchyly

.

4 0
možnosti
PK

P22a30v82e37l 61K95h44a46i60l

3. 11. 2021 13:35

Nebylo, v ČR se vyrobí více elektřiny než se spotřebuje, zbytek jde na vývoz. :-)

0 1
možnosti
Foto

Bohemian Energy mně po telefonu kdysi lákala, aby přestoupil k nim. Lákala na nízkou cenou. Odmítl jsem, protože jsem na takové věci alergický. Pamatuji si jak skončili všichni co lákali lidi na vysoký úrok, nízké ceny a podobně. Protože jsem měl pochybnosti, zda jsem v hádce po telefonu přeci neřekl něco, co si mohou vysvětlovat jako můj souhlas. Zašel jsem na ČEZ jim to sdělit a zde jsem se dozvěděl, ať nemám strach, že oni než umožní přechod od nich k někomu jinému, tak se jeho telefonicky zeptajím zda s tím opravdu souhlasí. Mimo jiné mně řekli, že ČEZ je draží, ale cenu zaručuje na celý rok, bez ohledu na výkyvy trhu. Kdežto jíní odběratelé, jako Bohemian Energy nakupují energie, krátkodobě a nemají je zajištěné na celý rok a stačí otřes trhu s energiemi a jejich zákazníci to tvrdě pocítí. Což se v současné době stalo.

1 0
možnosti
Foto

J53o17s29e80f 61B92á62r62t12a

2. 11. 2021 18:08

Bohemian Energy bych přirovnal k Bakalovi, pokud to sype tak jo, ale pak adie.

7 1
možnosti
LN

Čistě formální otázka - kdybyste měl jejich možnosti a schopnosti - jednal byste jinak?

1 1
možnosti