Útěk do divočiny a ještě mnohem dál

Film Seana Penna přináší působivý pohled na život chlapce, jenž se rozhodne začít žít bez peněz a pomoci rodičů v daleké Aljašce. Hlavní hrdina Christopher McCandless nechce totiž být smeten civilizačním proudem do stereotypní komerční společnosti. Právě naopak. Odtrhne se od celé své rodiny a vydá se na putování s velkým baťohem za svou vysněnou samotou.

(z filmu)
Po cestě se potkává s různými lidmi, kterým okoření jejich život a přiměje je zamýšlet se nad významem života. Sám si zatím formuje své vlastní, nezávislé já, které chce oprostit od všech zbytečností. Lidé ovlivňují jeho názory a Chris jim dává kus ze své mladické energie a vitality.
Když hlavní hrdina filmu konečně dojde na Aljašku, začne se přizpůsobovat tamějším podmínkám. Naučí se lovit soby, rozdělává si oheň a žije podle svého. Jen kdyby nebyla tolik zima. Naštěstí Chris objeví magický, starý autobus, který mu poskytne na určitou dobu i útočiště před zlým počasím. Chris se ocitá ve vlastní pasti ve chvíli, kdy nemá co jíst. Všude je zima a jemu nezbývá nic jiného, než se spoléhat sám na sebe.

Film je plný nádherných záběrů přírody spojených s přemýšlivou hudbou Eddieho Veddera z kapely Pearl Jam, možná je trochu rozvleklý, ale jistě si ho oblíbí přemýšliví lidé, kterým vyhovuje zadumaná nota filmu. Uvidíte zajímavá střetnutí všelijakých lidských povah a pochopíte touhu Christophera vymanit se ze zaběhnutého řádu společnosti. Chris je trochu sobec, nezáleží mu na lidech, kterým se zhroutí svět, když je opustí. Chris se soustřeďuje na sebe a svůj sen prožívá pekelně naplno. Film vás možná inspiruje, dá vám podnět udělat něco se svým životem a nesedět pořád doma na zadku. A ten konec... To ticho, které se rozhostí v celém kině (ve vašem obýváku) je k nezaplacení.

ÚTĚK DO DIVOČINY: Dobrodružný / Drama (USA, 2007, 140 min)

Režie: Sean Penn Hrají: Emile Hirsch, Vince Vaughn, William Hurt, Catherine Keener...

Christopher Johnson McCandless (* 12. února 1968 – † 18. srpna 1992) byl americkým poutníkem, který došel na Aljašku pouze s malým vybavením a trochou jídla. Doufal, že jeho jediným společníkem bude samota. Skoro za pět měsíců však zemřel hlady blízko národního parku Denali. Jeho tělo bylo nalezeno ve zrezivělém autobuse, kde byl objeven i Christopherův deník a fotoaparát s pár snímky jeho osoby (viz výše). V roce 1996 o jeho životě napsal Jon Krakauer knihu „Do divočiny“, která inspirovala stejnojmenný film Seana Penna.

Autor: Lenka Veverková | úterý 20.5.2008 9:05 | karma článku: 23,00 | přečteno: 9155x