Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To, že mám díru v botě,

zjistím vždy, až když začne pršet. V ten moment se mi ovšem ihned vybaví všechny ty dětské tábory, vlhko v holínkách i pod očima, začínající bolest v krku a nudle u nosu. Proč mi žádné boty nevydrží déle než jednu sezónu?

nejradši bych chodila boskyLV

Nezáleží na tom, zda si koupím boty kvalitní či nekvalitní, ve slevě či za plnou cenu, praktické či zcela nepraktické, pohodlné či tlačící a rozdírající mi nohu do krve. Je jedno, jestli boty stály pár stovek nebo tři tisíce, jestli jsou značkové nebo ne. Po chvíli, která není konkrétně definovaná, má však alespoň jedna bota díru a já další jizvu na duši.

Botník je pro mě synonymem obludária, kde mé boty v různém stupni rozkladu spočívají na poličkách a vegetují, dokud je s pláčem neodnesu do kontejneru. Ráda bych byla jednou z těch marnivých žen, které mají desítky párů lodiček, střevíčků, kozaček, balerín, žabek, sněhulí, tenisek, mokasín, holínek, sandálků a dalších druhů, které ani neznám. Některým se prý ani nevejdou všechny páry do botníku, takže je mají vyskládané i různě po bytě. Jak to dělají, že jejich boty vypadají jako nové? Nosí je vůbec? Chodí jen po červených kobercích, které před nimi sluha v uniformě a naleštěných lakýrkách rozmotává, aby nešláply na studenou zem?

Sama se přitom nepovažuji za nikterak dobrodružného tvora, který by dennodenně riskoval život svůj a svých bot. S botami podnikám zcela normálné kroky k přepravě z místa A na místo B. Nutno podotknout,  úsečka není jen parkoviště a sedadlo v první řadě Státní opery, kde bych jedné botě ulevila tím, že bych si přehodila nohu přes nohu. Mé cesty jsou zpříjemněné dlažebními kostkami, výmoly, loužemi, trávou, občasným blátem, deštěm, sněhem či skokem přes rozvodněný potok. Pokaždé, když se přede mnou objeví takováto překážka, snažím se balancovat mezi mým hrdinným já, které se snaží odprostit od vztahů k věcem a bere boty jako pouhou část ochrany nohou, a rozmazeným, holčičím já, které by si nejraději sedlo na houpačku a nechalo se zhoupnout na druhou stranu, aby si nezničilo botičky.

Nikdy jsem nebyla člověkem, který by se nechal omezovat tím, co má na těle či na noze. Nenechám si ujít zážitek jen proto, že jsem si vzala blbé boty. Přesto se ráno při jejich výběru snažím řidit alespoň matnou představou toho, co budu dělat. Nicméně můj život je stejně jako každý jiný nevyzpytatelný a nepředvídatelný.

Na jednu ze svých prvních schůzek jsem si oblékla šatičky a boty na vyšším podpatku, očekávajíc procházku a žvanění v kavárně, chlapec mě však, asi aby mě okouzlil, vzal sprejovat grafitti. V rumunském Banátu jsem procházela jeskynními dómy a hopsala nad propastmi v páskových botách z levného módního řetězce, neb mi průvodce řekl, že on sám to chodí v pantoflích. Když mi noha podklouzla a já skončila s obličejem pár centimetrů od ostrých kamenů, došlo mi, že jsem si měla vzít nejen trekingové boty, ale i helmu a chrániče. Na divadelní site specific projekty si bůh ví proč obouvám boty jak do Národního a poté hodinu chodím potmě lesem.

Když si odnáším z obchodu nové boty, v hlavě mi zní všechny ty rady milé prodavačky. "Každý den je otírejte vlhkým hadříkem, na nazouvání používejte lžíci, nastříkejte je sprejem proti barvení, vyživujte je voskem, kartáčujte je, impregnujte je, mažte je krémem, používejte vložky, zouvejte si je opatrně..." Mám pocit, že si domů nesu dítě nebo malé koťátko, o které se musím neustále starat a opatrovat ho. Já chci ale jenom boty!

Autor: Lenka Veverková | neděle 29.6.2014 14:11 | karma článku: 20,37 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Lenka Veverková

Co je pravda, a co ne? (Mlčení bobříků, Přísně tajné: Hrubá nemravnost)

... přemýšlím u inscenací Mlčení bobříků a Přísně tajné: Hrubá nemravnost. Autorem obou divadelních her je Tomáš Dianiška, který se při psaní nechal „inspirovat“ skutečnými osobnostmi, událostmi a celkovou atmosférou dané doby.

27.2.2017 v 17:47 | Karma: 12,83 | Přečteno: 757x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Taková ta dobře udělaná činohra

Ona ho miluje hluboce, on ji rozumně. Ona žárlí na ni a zlobí se na něho, on vyžírá ji a ona chce zpět své peníze. A on podřezává svině. Zní to jako spletitá hra osudu nebo jako námět mexické telenovely?

27.4.2016 v 9:10 | Karma: 11,59 | Přečteno: 532x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Takže vy budete kritička!

"A co vy studujete?" zeptal se mě se zájmem komisař, když jsem znovu neudělala zkoušku z autoškoly. "DAMU," přiznala jsem a hlas se mi klepal. "Tak to byste neměla bejt nervózní, ne?

26.4.2016 v 9:30 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Osobní

Lenka Veverková

A žili šťastně až do smrti...

... říká se na konci skoro každé pohádky, aby byl happy end ještě umocněn a malé děti získaly pocit, že zlo zůstalo navždy poraženo a pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí. Ale bylo to tak doopravdy?

16.3.2016 v 18:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 578x | Diskuse| Kultura

Lenka Veverková

Jak jsem si vysnila terasu

Vyrostla jsem na vesnici. Obklopená přírodou jsem tudíž byla dennodenně. Každé ráno mě budilo kohoutí kokrhání a slunce, jež mohutně pražilo do mých oken situovaných na východ. Snídala jsem na zahradě, chodila jsem bosky

21.7.2015 v 14:45 | Karma: 25,54 | Přečteno: 3689x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10069x
Impulzivní, nestálá a věčně nerozhodná. Má ráda kvalitní humor, kvalitní literaturu, kvalitní víno a svůj blog plný kvalitní nudy